Modalitatea de servire a hranei pentru bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean din Timişoara, atât în ceea ce priveşte orele de servire, cât şi calitatea sau modul de preparare a alimentelor lasă de dorit. Asta rezulză dintr-o sesizare primită la redacţie. Conducerea instituţiei recunoaşte că sunt probleme.
Mese incomplete şi fragmentate
Pe adresa redacţiei TIMPOLIS au fost transmise mesaje privitoare la problemele apărute în ultimele săptămâni cu privire la modalitatea de servire a hranei pacienţilor de la Spitalul Judeţean din Timişoara şi calitatea respectivelor alimente.
“De câteva zile toată activitatea de servire a hranei către bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean Timişoara este dezastruoasă. Micul dejun se serveşte la prânz, prânzul – la cină şi cina – la miezul nopţii. Porţiile de mâncare vin incomplete şi fragmentate: ciorba la ora 13, felul II – la ora 14.30 şi pâinea la ora 15. Bolnavii cu regimuri speciale (de exemplu, diabet) nu primesc mâncare adecvată, porţiile de carne servită pacienţilor (de exemplu, aripi de pasăre) sunt foarte mici, arse pe o parte şi crude pe cealaltă, pâinea este insuficientă (o pâine la patru pacienţi) – nu se respectă gramajele”, sunt doar o parte din probleme semnalate.
Conform aceloraşi mesaje, “timp de două zile nu a fost servit lapte la toată lumea, iar cel care a fost servit a fost aruncat din cauză că era acru, cina din data de 1 august 2016 a fost servită până la ora 22, pacienţii refuzând să mai servească masa la această oră, o mare parte din porţiile servite la prânzul din 2 august (piure cu aripioare) nu a fost distribuită către bolnavi şi a fost aruncată cu acordul factorilor de decizie, iar mare parte din cea care a fost distribuită a fost refuzată de pacienţi, brânza proaspătă distribuită a fost acră şi nu a putut fi consumată.”
În sesizările se mai arată că mâncarea se pregăteşte în locaţia unei foste patiserii, iar “ambalarea hranei se face haotic, fiecare salariat punând in caserole ceea ce crede de cuviinţă (conţinut şi cantitate, nu se respectă deloc meniurile specifice fiecărei afecţiuni”.
Autorii mesajelor mai spun că solicită ca presa să alerteze instituţiile în drept să ia măsuri.
Director spital: “Vom rezilia contractual dacă vor continua să apară probleme”
De aproape zece ani, Spitalul Judeţean Timişoara a decis să-şi externalizeze serviciul de furnizare a hranei. Conform reprezentanţilor instituţiei, spre deosebire de ceea ce se întâmpla până acum, când se gătea în spital şi se aduce hrana bolnavilor în diverse recipiente, acum se folosesc caserole de unică folosinţă, cu pahare de unică folosinţă, costul unei porţii fiind de 11,15 lei pe pacient, pe zi, cost care include trei mese.
Directorul instituţiei, medicul Marius Craina susţine că problemele au apărut după schimbarea furnizorului şi crede că, după o perioadă de acomodare, deficienţele semnalate acum se vor remedia. “Am schimbat furnizorul, şi ni s-a semnalat că sunt, într-adevăr, destul de multe sincope, în primul rând în ceea ce priveşte programul de livrare a hranei. Au existat probleme legate de numărul de porţii, s-au încurcat meniurile şi aşa mai departe. Noi am trimis notificări, şi aşteptăm ca situaţia să se reglementeze. Vineri mâncarea a ajuns la timp, şi în mod corespunzător. Sperăm ca firma să respecte toate angajamentele şi menţiunile din caietul de sarcini, altfel vom rezilia contractual şi vom căuta un alt furnizor”, spune Marius Craina.
În ceea ce priveşte avizele şi autorizaţiile necesare pentru această activitate, managerul Spitalului Judeţean ne-a mai declarant: “La momentul participării la licitaţie avea documentaţia necesară, altfel nu avea cum să participe. Până la urmă, pentru noi nu contează atât de multe care e firma care furnizează aceste servicii, atâta vreme cât ele sunt executate în mod satisfăcător, şi pentru pacienţi şi pentru medici”.
Ultimele comentarii