(P) Ionuț-Cristian Vețan, candidat al USR Timiș pentru Senat: „USR mi s-a părut a fi șansa potrivită pentru a înceta să mă mai plâng și pentru a face ceva acum!”

ionut-vetan-o-foto-costi-duma„Îmi doresc ca România să se îndrepte într-un ritm cât mai alert înspre normalitate”

Domnule Ionuț-Cristian Vețan, candidați din partea Uniunii Salvați România Timiș pe lista pentru Senat. Nu ați mai făcut niciodată politică și mi-ați mărturisit că ultimii 13 ani vi i-ați dedicat construirii propriei afaceri în domeniul IT. Vă întreb, de aceea, care au fost motivele care v-au determinat să candidați și de ce ați ales Uniunea Salvați România?

E vorba de o serie de motive cumulate: cozi, lucruri prost făcute, promisiuni mincinoase, aceeași stare de sărăcie generalizată, perpetuată an după an. Am comparat cu țări ca Germania sau SUA, unde îmi desfășor o parte din activitatea profesională, și mi-am dat seama că nu mai putem continua așa! Îmi doresc ca România să se îndrepte într-un ritm cât mai alert înspre normalitate. Fiindcă, altfel, și generația copiilor mei va fi tot una de sacrificiu, la fel ca generația părinților noștri și la fel ca generația din care fac eu parte. Iar Uniunea Salvați România mi s-a părut a fi șansa potrivită pentru a înceta să mă mai plâng și pentru a face ceva acum!

 

„Am fost mereu de principiul că doar „bine” nu e suficient”

Vorbiți-mi despre omul Ionuț–Cristian Vețan și despre calitățile care considerați că vă recomandă pentru a aspira la calitatea de reprezentant ales al timișenilor?

Sunt antreprenor și lucrez în propria mea companie, de 13 ani. Practic, de la un an de când am absolvit facultatea. Atunci mi-am deschis această afacere în domeniul IT. Sunt de felul meu o persoană foarte optimistă. Am crezut întotdeauna și cred în continuare că pentru orice există o soluție. Și nu am renunțat niciodată până nu am găsit-o. Și am fost mereu de principiul că doar „bine” nu e suficient. Așa că sunt într-o permanentă căutare a ceva mai bun, principiu pe care îl aplic și în plan personal, dar și în plan profesional.

 

„Avem nevoie de o clasă politică vrednică să gândească un concept de dezvoltare pentru România pe termen lung”

Vă întreb atunci ce ar trebui să se întâmple mai bine în România în anii ce vin pentru a produce o schimbare radicală? Ce ar trebui să reformăm cu prioritate imediat după alegerile din 11 decembrie? 

În primul rând, cred că avem nevoie de o clasă politică vrednică să gândească un concept de dezvoltare pentru România pe termen lung. Și care să ne propună un obiectiv de țară care să fie asumat de toți politicienii, indiferent de culoarea politică. Mai cred că trebuie să înțelegem cu toții că nu există minuni și că lucrurile pe care ni le dorim nu se întâmplă din senin, ci este nevoie de muncă susținută, zi de zi. Atât din partea politicienilor, cât și a noastră, a tuturor. Și nu ar mai trebui să existe doar promisiuni făcute o dată la fiecare 4 ani, ci fapte și rezultate reale, livrate în mod constant. Și, nu în ultimul rând, cred că a venit momentul să încercăm să vedem ce putem face noi exact, în loc să dăm tot timpul vina pe greaua moștenire. 

 

„O problemă majoră e lehamitea oamenilor, faptul că mulți nu mai cred în nimic și că am ajuns să credem că suntem condamnați la această soartă”

Care sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă în acest moment România?

Corupția, incompetența, anormalitatea care aproape că a devenit ceva normal la noi, lipsa de valori, declinul educației și al sănătății, locurile codașe pe care ne tot resemnăm să le ocupăm în mai toate clasamentele europene ce țin de dezvoltare, nivel de trai și altele asemenea. Lucrurile acestea le știm cu toții. Dar cred că o problemă majoră e și lehamitea oamenilor, faptul că mulți nu mai cred în nimic și că am ajuns să credem că suntem cumva condamnați la această soartă și că nimic nu se mai poate schimba. Dar dacă românii ar realiza într-un număr cât mai mare că puterea stă în votul lor, că ei contează într-adevăr, atunci cred că am avea de câștigat. Și că, de fapt, ei au câștigat, noi am câștigat și că putem astfel reforma complet România.

 

„Este o falsă impresie că în Timiș lucrurile merg strună”

Dar problemele cele mai importante ale Timișoarei și ale Timișului care vi se par a fi?

Chiar dacă Timișoara pare o oază de bunăstare, e suficient să ieșim din oraș în zona rurală și să vedem că oamenii de acolo se confruntă cu exact aceleași lucruri ca și cei din restul țării. Este o falsă impresie că aici lucrurile merg strună. În realitate, Timișoara și Timișul suferă de aceleași probleme ca și restul României. Și dacă e să ne referim la probleme specifice, atunci e limpede că acestea ar fi lipsa infrastructurii (și în special absența Centurii Sud), poluarea, traficul infernal, dar și corupția și incompetența din administrația publică. Dar până la urmă toate acestea sunt doar niște efecte în plan local ale tarelor generale ale României.

 

„Dorința onestă de a face ceva și puterea noastră de muncă sunt lucruri pe care nu le poate influența nimeni”

Cum ați perceput pulsul vieții reale din Timiș? Și cum v-ați propus să ajungeți cu mesajul dumneavoastră la cetățeni în această campanie electorală?

Am încercat să vorbesc cât mai mult cu cetățenii, cu cei din Timișoara sau din satele județului, cu oameni din medii foarte diferite, de la cei care activează în IT până la cei care lucrează în agricultură. Eu nu am pretenția că mă pricep la toate (aceasta e, de fapt, iarăși, o mare problemă a noastră ca popor). De aceea mi-am și stabilit ca priorități obiective care au legătură cu domeniul meu de activitate și de competență: digitalizarea României, implementarea unui sistem de educație performant, încurajarea antreprenoriatului (deoarece cred că aceste companii mici și mijlocii ar trebui să stea la baza unei economii sănătoase). Până la urmă mesajul cel mai important pe care l-am dat este faptul că singura promisiune reală pe care o pot face – și a cărei realizare depinde exclusiv de mine – e aceea că voi munci pentru realizarea acestor proiecte. Dorința onestă de a face ceva și puterea noastră de muncă sunt lucruri pe care nu le poate influența nimeni și care, până la urmă, produc rezultate.

 

„Digitalizarea statului ar însemna că anumiți funcționari care azi sunt îngropați în hârtii ar putea să-și folosească timpul cu adevărat în slujba cetățenilor”

Ați precizat mai sus că una dintre prioritățile pe care vi le asumați este digitalizarea României. Acest obiectiv se regăsește, de altfel, și în programul USR. De ce este nevoie de implementarea unui astfel de proiect la nivel național?

Motivele sunt multiple. În primul rând, e vorba de debirocratizare și transparentizarea administrației. Gândiți-vă ce bine ar fi ca un cetățean să își poată rezolva majoritatea problemelor online, fără a mai fi nevoit să stea la cozi. I-am elibera timp prețios, pe care îl poate dedica familiei, sau muncii, sau propriei persoane. Și am fi astfel cu toții mult mai fericiți și mai pozitivi. O digitalizare a statului ar însemna, de asemenea, că anumiți funcționari care azi sunt îngropați în hârtii ar putea să-și folosească timpul cu adevărat în slujba cetățenilor. Îmi imaginez o lume în care toate instituțiile statului sunt conectate la aceleași baze de date și nu mai e nevoie de mine, cetățeanul, să dovedesc una și alta, pentru că deja instituția nu numai că știe, dar și vine în întâmpinarea nevoilor mele. Nu mai spun că un asemenea sistem ne-ar permite să distribuim corect ajutoarele sociale către aceia care au cu adevărat nevoie și să reușim să îi ajutăm pe aceia care au nevoie să fie ajutați, în loc să dăm puțin fiecăruia și să îi ținem captivi pe cetățeni în iluzia unei false generozități a statului. Și dependenți, în fapt, de această iluzie. 

 

„Avem infrastructura și resursa umană necesare pentru a deveni relevanți în plan mondial în IT”

Am văzut în prezentarea dumneavoastră că spuneți, printre altele, că România are potențialul de a deveni un hub IT relevant pe harta mondială de profil. Care sunt argumentele care vă îndreptățesc să afirmați asta cu atât de multă convingere?

În primul rând, este faptul că lucrez în domeniu și știu că avem infrastructura și resursa umană necesare pentru așa ceva. Nu știu încă pentru cât timp, dacă nu facem ceva cu sistemul de educație. Dar trebuie să trecem neapărat de la producția IT către crearea de plus valoare, prin încurajarea antreprenoriatului și inovării în acest domeniu.

 

„Nu cred că trebuie să mai avem acest sistem de învățământ bazat preponderent pe memorare și pe însușirea mecanică a tot felul de date”

Vă preocupă intens domeniul educației. Care sunt obiectivele pe care le susțineți în această privință și de ce?

Știu că sună ca un clișeu, dar în momentul de față e limpede că orice informație dorim, ea poate fi găsită pe internet. De aceea, nu cred că trebuie să mai avem acest sistem de învățământ bazat preponderent pe memorare și pe însușirea mecanică a tot felul de date din diferite materii. Cred că trebuie să le formăm copiilor abilități de cunoaștere, de rezolvare a problemelor, să le încurajăm creativitatea și să le cultivăm personalitatea, care este unică. Învățământul românesc cred că are acum aceste caracteristici dăunătoare, care duc la o uniformizare a valorilor și la conformism. Pe care, e drept, părinții încearcă să le compenseze, încărcând copilul cu o mulțime de activități extracurriculare, care se adaugă temelor excesive pe care copiii le primesc, uneori la toate materiile. Însă până la urmă, eu ca părinte – și sper că toți părinții – avem un singur scop: copilul trebuie să fie fericit și să se bucure de copilărie. De aceea susțin că e absolut necesară această reformare a sistemului nostru de educație.

 

„Îmi doresc o Românie în care să fim mândri să trăim 365 de zile pe an”

Cum ar trebui să fie România viitorului? Cum v-ați dori să arate țara noastră în viitorii 10 ani?

O Românie în care să fim mândri să trăim 365 de zile pe an, nu o țară în care să căutăm motive să ne bucurăm doar de Ziua Națională. O țară în care românii să își dorească să trăiască, așa încât să îi putem avea printre noi și pe cei 4 milioane de români care acum muncesc în străinătate. Mă rog, măcar pe o mare parte dintre ei. O țară civilizată, ospitalieră, cu standarde cât mai înalte în orice domeniu, cu oameni onești, toleranți, zâmbitori și fericiți. Adică o țară așa cum ne dorim cu toții și pe care cât mai mulți dintre noi trebuie să realizăm că stă în puterea noastră să o avem. Eu asta sper, de fapt, să se întâmple în primul rând la alegerile din 11 decembrie!

 

Publicat la comanda USR Timiş. Publicat de SC Timpolice SRL. Cod mandatar financiar: 11160072.

Print Friendly, PDF & Email