Filiala Timiș a Ordinul Arhitecților din România lansează un apel public Municipalității timișorene, cerându-i ca, înainte de adoptarea unor decizii ce vor schimba definitiv fața orașului, să organizeze dezbateri publice. Arhitecţii mai spun că există o tendință recentă de ștergere a urmelor tipic central-europene din peisajul urbanistic al Timișoarei.
În perspectiva adoptării unor decizii ce vor schimba definitiv înfățișarea Timișoarei, Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș lansează un apel către autoritățile publice locale, prin care atenționează asupra importanței organizării prealabile a unor dezbateri publice menite să clarifice oportunitatea unor astfel de modificări radicale.
Vizate de apelul arhitecţilor sunt iminentele decizii de adoptare a planului de extindere a Iulius Mall, demolarea Liceului de Arte și a clădirii Inspectoratului Școlar Timiș, lărgirea la patru benzi a pasajului pe sub calea ferată Jiul și a străzii Jiul, lărgirea străzii Popa Șapcă și a b-dului Atenei, construirea unui nou pod peste Bega în zona Jiul, închiderea Inelului I de circulație auto în jurul centrului istoric al orașului, prin construirea unui nou subpasaj prin Piața Victoriei, cu valorificarea actualului subpasaj pietonal, realizarea unei parcări subterane de 700 de locuri, de o parte și de alta a străzii I.C. Brătianu, procesul primei faze de reabilitare a cartierului Cetate și planificarea celei de-a doua etape de reabilitare a centrului istoric.
„Timișoara a fost întotdeauna un oraș dinamic, în continuă dezvoltare și transformare. Dovada acestui fapt e numărul mare de proiecte propuse de administrația locală și care au potențialul de a schimba înfățișarea orașului pe termen lung și ireversibil”, notează, în comunicatul transmis redacţiei, reprezentanții OAR Timiș.
Dar atenționează că toate aceste proiecte asumate de Municipalitate se includ în trei direcții concomitente, pe care administrația orașului trebuie să le urmeze: Planul Urbanistic General, care reprezintă reglementarea dezvoltării orașului pentru perioada următoare, administrarea patrimoniului, prin refacerea centrului și a zonelor istorice, și aprobarea de mari proiecte. „Cele trei direcții trebuie să se armonizeze perfect și să nu se contrazică, astfel încât rezultatele să nu aibă un impact negativ și mai ales ireversibil asupra comunității, calității vieții și a identității orașului nostru”, precizează arhitecţii.
Președintele OAR Timiș, arhitectul Vlad Gaivoronschi, atenționează și asupra faptului că o abordare în forță a acestor proiecte, fără o consultare prealabilă a specialiștilor și în absența conturării unei viziuni menite să pună la adăpost orașul de riscurile de distrugere a identității sale central-europene, poate genera consecințe regretabile pe termen lung: „Tendința recent manifestată de ștergere a urmelor tipic central-europene din peisajul urbanistic timișorean, completată de acceptarea unanimă, fără dezbateri, a unor proiecte urbanistice nespecific europene, nu este deloc în favoarea calității vieții și a identității orașului nostru. O abordare în forță a acestor proiecte, fără dezbatere publică, riscă să ducă la ratarea obiectivelor pe termen lung prin neasumarea istoriei și specificului orașului, precum și prin nevalorificarea potențialului cultural și economic al orașului.”.
Acesta este și motivul pentru care, mai spun reprezentanţii OAR Timiș, recomandă organizarea unor dezbateri publice deschise și constructive, pentru a identifica şi clarifica interesul public intrinsec fiecăruia dintre aceste proiecte.
Ultimele comentarii