Planul Urbanistic al Timișoarei a expirat de câteva zile

Deși este unul dintre orașele cele mai active și dinamice în domeniul construcțiilor și amenajării teritoriului, Timișoara este, teoretic, coordonată pe segmentul urbanismului de un Plan Urbanistic General de acum 15 ani, expirat şi care nu ar mai trebui utilizat.

 

Plan din 2002

Deși este documentul fundamental pe care ar trebui să se bazeze dezvoltarea viitoare a orașului, Planul Urbanistic al Timișoarei aflat încă în uz a fost elaborat în anul 2002, și, evident, nu mai are multe lucruri în comun cu Timișoara anului 2017.

PUG aflat încă în uz a fost aprobat în anul 2002, având o valabilitate inițială de cinci ani. Ulterior, a fost prelungit în anii 2007, 2012 și 2014, „până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General , dar nu mai mult de data de 24.04.2017”.

Legea privind amenajarea teritoriului şi urbanismul precizează că fiecare unitate localitate trebuie să îşi actualizeze la maximum zece ani Planul urbanistic, iar termenul de valabilitate se prelungeşte o singură dată

„Actualul PUG a fost prelungit deja de trei ori şi se împlinesc și cei 10 ani de la data depășirii termenului de valabilitate, deci legal, nu mai poate fi prelungit", spun reprezentanții USR Timiș, care au făcut public un avertisment pe această temă.  

Conform avertismentelor unor consilieri locali, există riscul ca începând din 24 aprilie, data expirării ultimei prelungiri a PUG, să nu se mai poată emite autorizații de construire decât pentru reparații urgente.

În săptămânile ce urmează, USR va face o interpelare în Parlament și va cere Guvernului să deblocheze situația în care se află foarte multe orașe din țară, și Timișoara, de a nu avea PUG-uri valabile”, mai spun reprezentanții USR Timiș.

 

Fost arhitect-şef al oraşului: „PUG-ul vechi nici nu e pe site”

Arhitectul Radu Radoslav, fost arhitect-şef al oraşului, consideră inexplicabilă situația legată de faptul că Timișoara nu are în momentul de față un PUG valabil. „În plus, vechiul PUG, cel din 2002, nici măcar nu este pus pe site-ul Primăriei, ceea ce nu mi se pare fair-play”, mai spune Radu Radoslav.

În 2013, când Primăria Timişoara a organizat dezbateri legate de PUG numărul celor prezenţi la dezbateri a fost mai mult decât modest. Aceasta, deşi Municipalitatea părea decisă să aducă modificări importante în ceea ce priveşte structura oraşuluii, printer altele, îngroparea liniei ferate.

Print Friendly, PDF & Email