Opt sinagogi din Banat și Crișana, incluse în tururi digitale

Sinagoga din Cetate, Timişoara. Foto: Sebastian Puraci

Poveștile sinagogilor este numele rutei digitale a opt sinagogi din Banat și Crișana care pot fi vizitate online, de oriunde din lume.

 

Platforma Poveștile sinagogilor aduce mai aproape de publicul larg splendoarea sinagogilor din Reșița, Caransebeș, Lugoj, Timișoara și Arad, dar și povești de viață redate de membri comunităților evreiești. Platforma urmează a fi lansată online în 6 octombrie și include o multitudine de resurse, precum tururi digitale în opt sinagogi, articole, interviuri, mărturii, înregistrări video şi fotografii inedite.

Fiecare sinagogă inclusă în proiect are o secțiune dedicată unde vizitatorii platformei pot afla povestea acesteia prin parcurgerea unui scurt istoric, o descriere a elementelor de valoare arhitectonică care o fac unică, tururi virtuale în incinta sinagogii, fotografii și materiale video. Toate acestea sunt însoțite de fragmente de mărturii ale unor membri din comunitățile evreiești din jurul acestor sinagogi, realizate de echipa de antropologi coordonată de antropologul şi profesorul universitar Smaranda Vultur și Getta Neumann, fiica fostului prim-rabin dr. Ernest Neumann, precum și interviuri cu președinții comunităților evreiești din 5 orașe.

Asemenea poveștilor împărtășite de bunicii noștri despre oameni, locuri și întâmplări, «Poveștile Sinagogilor» ne conduc într-o lume în care, prin frânturi de istorii personale și imagini care ne intrigă și ne fascinează, ni se dezvăluie o parte din istoria noastră comună, pe care dorim să o prezervăm pentru generațiile viitoare”, declară Raluca-Elena Doroftei, co-inițiatoare și coordonatoare a proiectului.

Interiorul Sinagogii din Iosefin, Timişoara. Foto: Sebastian Puraci

 

Scopul inițiativei este de a conștientiza comunitățile și autoritățile din localitățile din Banat și Arad unde există sinagogi de valoarea arhitecturală a acestora, de memoria recentă a comunităților evreiești și de viața acestora în prezent, în vederea salvgardării patrimoniului construit și a stimulării turismului cultural tematic. Organizatorii și-au propus proiectarea unei rute digitale a sinagogilor din Banat și Crișana care să sistematizeze informația dispersată și să ofere o vedere de ansamblu a acestui patrimoniu, prezentarea conținutului fiind realizată într-o manieră accesibilă unui public cât mai larg.

Platforma digitală bilingvă Poveștile Sinagogilor este un prim pas spre a racorda ruta sinagogilor din Banat și Crișana la rutele patrimoniului evreiesc europene recunoscute de Consiliul Europei și gestionate de Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiești.

Platforma Poveștile sinagogilor este realizată de Asociația Pantograf, fiind susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură, fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri în acest proiect sun Comunitățile Evreilor din Timișoara, Arad, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Institutul Francez din Timișoara.

Asociația Pantograf și-a început activitatea în 2021, an în care a lansat două proiecte care vizau punerea în valoare a patrimoniul regional cu ajutorul muzicii. Sunetul Sinagogilor și Rapsodii pe teme românești au adus în sinagogi din Banat și Arad peste 700 de spectactori care s-au putut bucura de evenimente muzicale de mare ținută, invitații fiind violonista Clara Cernat, compozitorul și dirijorul Thierry Huillet și Orchestra de Cameră din Toulouse.

 

Print Friendly, PDF & Email