Operaţie laparoscopică de hernie, în premieră la Spitalul CFR Timişoara

Foto: Spitalul CFR Timişoara

Medici chirurgi de la Spitalul CFR Timișoara au realizat în colaborare cu medici de la Spitalul Judeţean, în premieră, o intervenţie chirurgicală laparoscopicr pentru tratarea unei hernii hiatale, care nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos.

 

Pacienta, o femeie în vârstă de 56 de ani, care suferă şi de boli cardiace, fibroză pulmonară, boli sistemice, necesita o intervenție complexă pentru repunerea stomacului în interiorul cavității abdominale și recalibrarea hiatusului esofagian. În cazul acestei paciente, spun medicii de la Spitalul CF Timişoara, afecțiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenție. Indicația chirurgicală a herniei hiatale apare atunci când vorbim de complicații și forme severe ale bolii. Intervenția chirurgicală a durat aproape două ore. În sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara au venit și doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duță, de la Spitalul Județean Timișoara.

Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus, se închide parțial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secrețiile gastrice, conținutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o «arsură» a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, explică dr. Sorin Chiriac, medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Hernia hiatală, spun medicii specialişti, reprezintă deplasarea unei părți a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziția tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente și lichid, înghițirea cu dificultate, indigestie, greață și absența tranzitului intestinal.

Operația, deși făcută pe cale laparoscopică, a necesitat o atenție deosebită având în vedere starea de sănătate și comorbiditățile pacientei, adaugă dr. Sorin Chiriac. Aceste hernii, ami spune el, sunt destul de frecvente, în unele statistici afirmându-se că depășesc 50 la sută din populația în vârstă de peste 50 de ani. „Dar refluxul simptomatic cu dureri, cu suferință – declară dr. Sorin Chiriac – este mult mai mic și doar în asemenea cazuri este indicată «repararea» acestor hernii. Avantajele unei intervenții laparoscopice sunt multiple. Este chirurgie minim invazivă, adică incizii mici, durere redusă post operatoriu, perioadă mult mai scurtă de recuperare și, implicit, o durată redusă de spitalizare”.

Totodată, în timpul intervenției chirurgicale, a fost prelevată și o probă de țesut de la nivelul ficatului pacientei pentru realizarea unei biopsii. Operația a fost un succes, iar pacienta se simte bine și este monitorizată de către medici.

“Vreau să le mulțumesc colegilor de la Secția de Chirurgie II a Spitalului Județean, care au participat alături de medicii noștri la o asemenea intervenție chirurgicală făcută în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Noi avem colaborări strânse cu mai multe unități sanitare din oraș, dar și cu unități de învățământ și ne ajutăm reciproc”, declară conf. dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului Clinic CF Timișoara.

Această unitate sanitară are în dotare două blocuri operatorii modernizate. Unul dintre ele cu trei săli de operații, iar cel de-al doilea destinat intervențiilor chirurgicale din domeniile ORL și Oftalmologie, cu două săli de operații. Anul trecut, la Spitalul CFR au fost efectuate peste 1000 de intervenții chirurgicale.

 

Print Friendly, PDF & Email