Sistem de anestezii intensive mobile, în premieră naţională la Spitalul Judeţean Timişoara

Spitalul Judeţean Timişoara a implementat, în premieră naţională, un proiect-pilot după model american, „anestezii intensive mobile”, cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale, anunţă Agerpres.

 

Şeful Secţiei ATI a Spitalului Clini Judeţean Timişoara, dr. Dorel Săndesc, spune că sistemulTerapie Intensivă Mobilă constă în implicarea unei echipe de personal ATI, format dintr-un medic rezident şi o asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI.

Pentru început, proiectul se aplică în Secţia de Neurochirurgie, urmând extinderea în toate secţiile care au pacienţi cu probleme majore, dar primele care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi secţiile chirurgicale, oncologică, vasculară, neurologie, dar şi alte secţii.

Potrivit lui Dorel Săndesc, după şase luni de la implementarea proiectului, numărul stopurilor cardio-respiratorii din Secţia de Neurochirurgie a scăzut cu 50%: „După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe Secţia de Neurochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului, a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienţi a scăzut, de asemenea. Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătăţire a procesului de lucru poate face o diferenţă.”

Dorel Săndesc a explicat că în proiectul-pilot care desfăşurat în Secţia de Neurochirurgie toţi aceşti pacienţi necesită o îngrijire complexă: „Noi, colegii de la ATI, colaborăm cu colegii din Secţia de Neurochirurgie şi am încercat să optimizăm cât mai mult tratamentul. Noi ştim câteva lucruri specifice specialităţii noastre cu care-i ajutăm pe colegii noştri în ceea ce priveşte perfuzia, tratamentul cu electroliţi, tratamentul durerii, profilaxia şi tratamentul infecţios, diverse aspecte. Această colaborare are ca scop să menţină pacienţii într-o stare bună, să prevenim agravarea lor şi să intervenim în timp util. Acesta a fost planul şi ne-am gândit că putem obţine şi noi performanţe în România. Urmează extinderea proiectului şi pe alte secţii ale Spitalului Judeţean unde se tratează patologii majore.”

Conducerea spitalului i-a aprobat şefului secţiei ATI a Judeţeanului un program de dotări a acestor secţii, care constă în amenajarea unuia sau a două saloane pe fiecare secţie care să fie dotate cu echipamente de monitorizare şi echipament adecvate pentru aceşti pacienţi la limită, respectiv un monitor pe al cărui ecran să fie vizionate indicatori de tensiune, puls, EKG, oxigenare, un injectomat, un infuzomat, un defibrilator.

Dorel Săndesc a punctat faptul că munca alături de colegii din secţiile respective reprezintă şi un proces de învăţare. Pentru început se va lucra cu resursa umană existentă, în special cu medicii rezidenţi, dar şi cu asistente şi specialişti, iar dacă se va impune, se va apela şi la un surplus de personal.

El a mai spus că proiectul i-a fost prezentat şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care s-a arătat foarte interesată de extinderea la nivel naţional.

Print Friendly, PDF & Email