Oferte la supra-preţ pentru închiderea fostelor gropi de gunoi din Timiş

Corecţii financiare de 1,7 milioane de lei, stabilite în urma auditului

Deponeu GhizelaNoi neconformităţi legate de implementarea mega-proiectului de sistem integrat de gestionare a deşeurilor în Timiş continuă să iasă la iveală, pe măsură ce se fac misiuni de audit suplimentare. Astfel, potrivit ultimelor verificări făcute pe această temă, doar pe segmentul închiderii fostelor gropi de gunoi s-au stabilit corecţii financiare de pese 1,7 milioane de lei.

 

Oferte mai bune, neglijate

Este greu de apreciat pe ce criterii s-au atribuit de către Consiliul Judeţean Timiş serviciile aferente închiderii fostelor gropi de gunoi neconforme din Timiş, în cadrul proiectului Sistem integrat de gestionare a deşeurilor, principiul preţului cel mai mic nefiind luat în considerare.

Aceasta este concluzia unui nou audit realizat de Curtea de Conturi, care a analizat retroactiv stadiul şi modul de implementare al proiectelor mari cu fonduri europene. Aceasta a constatat nerespectarea principiilor tratamentului egal şi cel al eficienţei utilizării fondurilor publice, respectiv eliminarea nejustificată din procedura de achiziţie publică a unei oferte cu preţul mai scăzut decât oferta declarată câştigătoare. În urma stabilirii acestor nereguli, a fost recomandată aplicarea unei corecţii financiare în sumă de 1.704.000 de lei, din care impactul neregulii aferent eşantionului auditat este de 1.704.000 lei.

Consilierul judeţean PNL Marius Martinescu spune că aceasta nu este singura problemă legată de proiectul de gestionare a deşeurilor, marcat de mari întârzieri. „La ultima şedinţă de plen, a fost aprobată documentaţia pentru ultima etapă de salubrizare şi, cum proiectul trebuia finalizat la sfârşitul anului trecut, cu mare greutate s-a reuşit prelungirea sa până la mijlocul lui 2016. Dacă nu se vor realiza atribuirile de contracte necesare, CJ Timiş se vedea din nou pus în situaţia de a restitui sumele primite din fonduri europene. Dar după ce s-a întâmplat cu proiectul eşuat de la ambulatoriul Spitalului Judeţean, se poate spune că deja există experienţă la rambursări de fonduri europene”, mai spune Marius Martinescu.

Bugete depăşite

Cu toţi banii europeni investiţi în proiectul „Sistem integrat de gestionare a deşeurilor”, din care face parte şi onstruirea deponeului de la Ghizela, în Timiş bugetele procesului de închidere a fostelor gropi de gunoi orăşeneşti au depăşit cu mult estimările iniţiale. Aceasta este concluzia raportorilor financiari ai Curţii de Conturi, care au făcut public şi anul trecut un raport legat de procesul de ecologizare şi închidere a fostelor locaţii în care se depuneau deşeuri municipale.

Conform auditorilor, au fost constatate cantităţi suplimentare mari de deşeuri pe contractul de lucrări din 2013, „Închidere depozite neconforme de deşeuri urbane Parţa, Lugoj, Jimbolia, Sânnicolau Mare, Buziaş, Făget şi construire drumuri de acces”. Ceea ce înseamnă că documentaţia iniţială pe care s-a bazat proiectul şi estimarea de buget au fost paralele cu realitatea.

Pe acest contract lucrările au demarat în martie 2013, însă nu s-au putut finaliza la toate cele şase obiective în termenul contractual, “ca urmare a cantităţilor suplimentare de deşeuri care trebuiau relocate şi care au influenţă asupra tuturor categoriilor de lucrări prevăzute în listele de cantităţi”.

Valoarea lucrărilor necesare pentru relocarea şi compactarea, respectiv acoperirea cantităţilor suplimentare de deşeuri înregistrate faţă de cele menţionate în Documentaţia de atribuire a contractului iniţial este de 5.638.971,66 de lei, adică cu mult peste un milion de euro.

Print Friendly, PDF & Email