O parte din dosarele ridicate de DNA de la Primăria Timişoara, restituite Municipalității

Perchezitii Primaria Timisoara Foto Renasterea banateanaÎn urmă cu un an procurorii DNA descindeau la Primăria Timişoara, de unde ridicau un volum extrem de mare de documente privitoare la înstrăinările de spaţii locative aparţinând municipiului Timişoara. O parte din ele au fost restituite zilele trecute.

 

Dosarele returnare Primăriei

Procurorii structurii centrale a DNA s-au întors, zilele trecute, la Timişoara, pentru a returna o parte din cele 6000 de dosare ridicate de la Direcţia de Patrimoniu în urmă cu 12 luni. 

O parte din dosarele luate de DNA de la Primăria Timişoara acum un an nu au mai ajuns la administraţie, ceea ce înseamnă că au fost oprite la DNA pentru că s-au găsit indicii care sugerează comiterea unor ilegalităţi. “S-a restituit un număr important, un număr mare de dosare, dintre cele care au fost luate pentru analiză. Unele au mai fost reţinute pentru continuarea analizării lor”, anunță primarul Nicolae Robu.

Ancheta DNA la Primăria Timişoara vizează modul în care au fost vândute mii de locuinţe în baza Legii 112, mai ales până în 2012. Conform unor informaţii “pe surse”, printre cei care ar fi beneficiat de locuinţe vândute ilegal de primărie se află nume importante din justiţie şi poliţie.

“Din punct de vedere juridic, nu ştiu cât de tardiv este acest demers. Din punct de vedere moral însă, niciodată nu e prea târziu. Este salutar faptul că DNA încearcă să facă lumină, şi, conform informaţiilor care circulă, chiar există destule indicii privitoare la comiterea unor infracţiuni. Dacă DNA are posibilitatea de a repara măcar parţial ceea ce s-a greşit atunci, atunci cred că este cazul să ducă ancheta până la capăt”, spune consilierul local PNL Ştefan Constantin Sandu.

O anchetă de amploare

În urmă cu exact un an, procurori ai structurii centrale a DNA au făcut percheziţii la Primăria Timişoara, într-un dosar privind vânzarea de locuinţe în baza Legii 112/1995, legea în baza căreia au fost vândute mai multe locuinţe naţionalizate, aflate în Timişoarei, unor magistraţi, procurori, poliţişti, dar şi unor familii de romi.

În urma percheziţiilor, care au durat în jur de 16 ore, procurorii au plecat cu mii de documente spre sediul central al DNA. Acestea au fost încărcate în 40 de saci, într-un microbuz.

Oficialii Primăriei Timişoara precizau atunci că scopul acţiunii este ridicarea contractelor de vânzare-cumpărare de locuinţe pe Legea 112 /1996, privind reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea Statului.Şi, după caz, mai spuneau oficialii Primăriei, „a altor înscrisuri de interes pe această speţă, de la intrarea în vigoare a legii menţionate până în prezent”.

La Timişoara, mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului. Presa a  relatat că, având ajutorul unor funcţionari din Primărie, romii sau avocaţii lor au aflat cine sunt moştenitorii cărora urma să li se retrocedeze imobile istorice în valoare de milioane de euro. Odată ce aflau numele moştenitorilor, romii îi convingeau pe aceştia să le vândă vilele sau măcar apartamente din aceste vile. După ce reuşeau să intre în imobil, se trecea la faza a doua, în care, prin diferite modalităţi, îi obligau pe proprietarii celorlalte apartamente să le vândă la preţ redus locuinţele, până deveneau proprietari pe întregul imobil. “Pentru ancheta DNA. cu privire la înstrăinările de imobile în temeiul Legii 112/1995 în perioada 1996 – 2014 activitatea Biroului Clădiri terenuri a fost axată pe xerocopierea a 2608 documentaţii de vânzare însumând 32.038 pagini şi expedierea acestora la sediul DNA Bucureşti”, menţionau reprezentanţii Municipalităţii timişorene.

32.000 de pagini înseamnă un volum imens de documentaţii care urmează să fie studiate de către procurori, lucru care este de natură să ridice semne de întrebare cu privire la complexitatea unei asemenea anchete, durata sa şi finalitate, raportată la termenul de prescripţie al faptelor penale descoperite.

Print Friendly, PDF & Email