O nouă pădure, în proiect la Timişoara

Padurea Verde TimisoaraPentru a suplini suprafaţa de spaţii verde pe cap de locuitor, care nu este un indicator prea bun în Timişoara, dar şi pentru a contracara poluarea industrială, Primăria intenţionează amenajarea unei noi păduri în intravilan sau imediata apropierea oraşului.

 

O “clonă” a Pădurii Verzi

Conform informaţiilor făcute publice la dezbaterea publică pe marginea raportului de mediu care vizează noul Plan Urbanistic General al Timişoarei, în perioada următoare autorităţile locale au în proiect amenajarea unei noi păduri în intravilan sau în imediata apropiere a zonei locuite a oraşului.

Directorul Direcţiei de Urbanism, Sorin Ciurariu, estimează că efectele prevăzute în noul Plan Urbanistic General vor fi resimţite în aproximativ 25 de ani, inclusiv în ceea ce priveşte amenajarea unei noi păduri, dar că trebuie luate măsuri pentru îmbunătăţirea indicatorilor de mediu în municipiu.

“S-a propus o nouă pădure, pe partea de vest a Begăi, din zona Staţiei de Epurare până la Centură, şi între Bega şi Calea Săcălazului. Ideea este că nu s-a mai venit cu o asemenea iniţiativă în ultimii ani. Nu au existat decât, eventual, proiecte de recalibrare a unor parcuri. Această nouă pădure va echilibra Pădurea Verde, ca dispunere”, declară Sorin Curariu.

La rândul său, inginerul Valer Bercea, de la Direcţia Silvică Timiş, afirmă că, deja, Primăria Timişoara a cerut Direcţiei Silvice aproximativ 30.000 de puieţi, rămânând de văzut dacă se vor folosi pentru o nouă pădure, perdele de protective sau aliniamente. “Oricum, orice suprafaţă nouă împădurită, pe lângă Pădurea Verde, nu poate decât să fie de bun augur pentru factorii de mediu din oraş”, mai spune Valer Bercea.

 

Un proiect paralel, discutat anul trecut

Şi anul trecut s-a discutat  la nivelul Consiliului Local posibilitatea amenajării unei dubluri a Pădurii Verzi, respectiv împădurirea unei suprafeţe de aproximativ 50 de hectare în zona Căilor Aradului, Lipovei şi Torontalului. În acest sens s-a adus argumentul că zona cea mai expusă la poluare este cea de nord, nord-vest. „50 de hectare de arboret pe terenul oraşului Timişoara presupun o lungime de zece kilometri şi o lăţime de 50 de metri. Valoarea acestor lucrări este de 610.000 de lei, la un preţ unitar de 12.200 lei pe hectar”, spuneau aleşii locali care susţin împădurirea în partea de nord – nord-vest a oraşului.

Culmea e că în aceeaşi zonă, în urmă cu zece ani, a mai existat un proiect similar care a eşuat, pentru că nu s-au alocat bani pentru întreţinere. „Proiectul vechi din 2001- 2002 a murit pentru că nu s-a întreţinut. Timp de şase ani trebuie alocat cam 3000 de lei pe hectar. Trebuie avut grijă în fiecare an şi de perdeaua forestieră. S-au plantat atunci pomi, dar nu mai este nimic acum”, s-a precizat în Consiliul Local.

Tocmai în această idee s-a venit cu propunerea ca de această dată să se realizeze un parteneriat cu Liceul Silvic, pentru ca elevii să se ocupe, ca şi practică, de întreţinerea viitoarei păduri.

 

Spaţiul verde la Timişoara, sub media admisă

În momentul de faţă la Timişoara există aproximativ 17 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, deşi ar trebui să existe 26 de metri pătraţi. S-a venit, în acest context, cu soluţia să se includă Pădurea Verde în aceste spaţii verzi, cu o suprafaţă de peste 500 de hectare. Astfel s-a ajuns artificial la 38 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.

În 2014, într-una dintre şedinţele de plen ale Consiliului Local, s-a luat în discuţie o hotărâre care oficializează obligaţia Primăriei Timişoara, impusă de către instanţă, de a vinde un teren cu o suprafaţă destul de mare în zona Pădurii Verzi, cu un preţ care, spun mai mulţi aleşi locali, este cu mult sub cel al pieţei. Suprafaţa respectivă, însumând 43.480 de metri pătraţi, este cu atât mai importantă cu cât este împădurită, Timişoara fiind în deficit de spaţii verzi. Printr-o sentinţă a Judecătoriei Timişoara din 2008, definitivă şi irevocabilă, Primăria a fost obligată să vândă acest teren unei societăţi comerciale. În urma negocierilor s-a stabilit un preţ iniţial de 150 de euro pe metrul pătrat, plus valoarea masei lemnoase. Preţul a fost atacat însă din nou în instanţă de societatea cumpărătoare şi, printr-o sentinţă a Tribunalului Timiş, s-a stabilit obligativitatea Primăriei Timişoara de a vinde terenul la un preţ fixat prin evaluare de 1.760.940 lei, considerat de mai mulţi consilieri locali extrem de mic.

Print Friendly, PDF & Email