Lege strâmbă: Pentru un hectar din Pădurea Verde Primăria Timişoara ar trebui să cedeze Romsilva cinci hectare de pădure

Padurea Verde TimisoaraPrimăria Timişoara intenţionează să ofere câteva suprafeţe de pădure pe care le are în proprietate în zone mai îndepărtate, contra suprafeţe mai mari din Pădurea Verde. Carenţele legislative, care prevăd efectuarea schimburilor de pădure la paritatea de cinci hectare la un hectar scos din fondul forestier naţional, fac dificilă, însă, materializarea acestui schimb, fiind necesară o schimbare a Codului Silvic.    

 

Peste 700 de hectare de pădure, în proprietatea Primăriei Timişoara

Călin Fiat, reprezentant al Direcţiei de Mediu din cadrul Primăriei Timişoara, spune că Municipalitatea deţine, în acest moment, mai multe suprafeţe de pădure, aflate în administrarea Direcţiilor Silvice din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Astfel, pe lângă suprafaţa de 50,70 hectare de pădure pe care o are din Pădurea Verde, mai deţine, la Criciova, 183,30 de hectare de pădure,  399,9 hectare din pădurea Tincova, arondată Ocolului Silvic Caransebeş, şi 100,55 hectare în pădurea Valea Mare, aflată în administrarea Ocolului Silvic “Ana Lugojana” Lugoj. Din pricina distanţei la care sunt situate, acestea se dovedesc, însă, extrem de dificil de gestionat.

Nicolae RobuDovadă şi faptul că, în cadrul unei referiri publice recente la situaţia în care s-ar afla suprafeţele de pădure pe care Primăria le deţine în proprietate, edilul Nicolae Robu a admis că nu a fost informat recent asupra situaţiei legate de eventualele defrişări, din zonele în care au fost semnalate defrişări masive ilegale. Primarul a mai spus că e dificil de gestionat de la distanţă soarta pădurilor.

Acesta ar fi şi motivul pentru care, în ultimii ani, s-a adus în câteva rânduri în discuţie oportunitatea efectuării unui schimb de proprietăţi cu Romsilva. În baza acestui schimb, Primăria Timişoara ar putea să cedeze, spre exemplu, suprafaţa de pădure pe care o deţine la Criciova şi să primească o suprafaţă mai mare din Pădurea Verde, aflată în administrarea Romsilva.

Nicolae Robu spune că acest schimb ar fi îngreunat, în acest moment, de prevederile legale în vigoare, care impun ca, pentru fiecare hectar de pădure scos din fondul forestier al Statului român să fie oferite la schimb cinci hectare de pădure de către proprietarul cu care se efectuează schimbul. Nicolae Robu mai spune că, din pricina acestei prevederi din legislaţie, schimbul s-ar dovedi oportun pentru Municipalitate doar în eventualitatea adoptării unei modificări a Codului silvic.

Direcţia de Mediu: “Nu putem oferi cinci hectare la unu”

Chestionat asupra beneficiilor pe care Primăria Timişoara le obţine de pe urma proprietăţilor sale forestiere, reprezentantul Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Călin Fiat, spune că, pentru anul 2013, profitul obţinut de Municipalitate a fost de 20.000 de lei, un profit pe care acesta îl apreciază a fi mic raportat la suprafaţa totală de pădure deţinută de Primărie. Dar, spune, “noi nu ne dorim să efectuăm tăieri, pădurea pe care o deţinem este încă tânără”. Acesta mai delară că din proprietăţile deţinute de Primăria Timişoara nu au fost efectuate tăieri ilegale, suprafeţele de pădure fiind încredinţate, în baza unor contracte de administrare, Direcţiilor Silvice.

În ceea ce priveşte oportunitatea efectuării unui schimb care să permită Primăriei să îşi sporească suprafaţa de pădure deţinută din Pădurea Verde, Călin Fiat spune că Municipalitate nu a abandonat această intenţie, dar spune şi el că e nevoie de o schimbare a legislaţiei, pentru ca schimbul să nu se efectueze în condiţii dezavantajoase: „Pădurea Verde are peste 700 de hectare. Oricum le-am învârti, nu putem oferi cinci la unu. Iar o eventuală compensare se face în bani. Ar fi nevoie de o schimbare de legislaţie”.

Direcţia Silvică Timiş: „Intenţii de efectuare a schimbului au tot existat, dar se împotmolesc”

Directorul Direcţiei Silvice Timiş, ing. Nicuşor Ţîţu, spune că Romsilva, în calitate de administrator al fondului forestier naţional, deţine în administrare Pădurea Verde, a cărei suprafaţă totală este de aproximativ 727 de hectare. Din această suprafaţă, Primăria Timişoara deţine 50 de hectare.

În ce priveşte intenţia Municipalităţii de a efectua un eventual schimb cu Romsilva, directorul Direcţiei Silvice Timiş spune doar că „intenţii au tot existat, dar ele se împotmolesc undeva şi cu asta basta…” Şi adaugă că, în eventualitatea în care Primăria ar fi interesată de materializarea unui schimb de suprafeţe împădurite cu Romsilva, atunci intenţia ar trebui adusă la cunoştinţa Departamentului Ape, Păduri şi Piscicultură din Ministerul Mediului, în subordinea căruia se află Romsilva. „În situaţia în care doreşte, Primăria Timişoara ar trebui să iniţieze discuţiile. Nouă ne-ar reveni sarcina de a transmite documentaţia necesară la minister”, mai spune Nicuşor Ţîţu.

Proiect 2012: Pădurea Verde, transformată după modelul Dumbravei Sibiului

Dumbrava Sibiului Foto sibiul.roÎn urmă cu mai bine de doi ani, imediat după preluarea mandatului de primar de către Nicolae Robu, discuţii despre un eventual schimb de suprafeţe împădurite au existat. În cadrul unei şedinţe de plen din septembrie 2012, Consiliul Local Timişoara a aprobat un proiect de hotărâre privind posibilitatea realizării unui schimb de proprietăţi silvice.

Unul dintre susţinătorii ideii schimbului s-a dovedit atunci fostul viceprimar al Timişoarei, actualul deputat PSD Sorin Grindeanu. Acesta pleda în favoarea realizării schimbului cu Romsilva, întrucât, opina el, suprafaţa de pădure pe care Municipalitatea o deţine la Ciacova este dificil de gestionat de la distanţă. Şi evoca existenţa unei intenţii formulate de Romsilva, potrivit căreia Regia Naţională a Pădurilor ar fi urmat să investească în Pădurea Verde, pentru a o transforma într-o pădure deschisă, cu numeroase alei, după un model similar Pădurii Dumbrava de la Sibiu. „În perioada imediat următoare sper să realizăm schimbul şi, dacă ar fi după mine, aş face schimbul cu totul, tot ce înseamnă Pădurea Verde să vină în proprietatea Municipiului Timişoara şi să dăm la schimb, sigur conform unor evaluări, unor norme, o pădure, sau mare parte din acea pădure, aflată undeva la marginea judeţului şi negestionată îndeaproape”, spunea, citat de presa locală, Sorin Grindeanu.

Am încercat să îl contactăm telefonic, pentru a afla care a fost evoluţia intenţiilor manifestate, în 2012, cu privire la un eventual schimb cu Romsilva. Până la închiderea ediţiei, acesta nu a răspuns, însă, apelurilor noastre telefonice.

Print Friendly, PDF & Email