Nicolae Manolescu conferenţiază la Timişoara

Nicolae Manolescu Foto RFINicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, va conferenţia la Timișoara, la începutul săptămânii viitoare.

 

Tema conferinţei susţinute la Timişoara de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, este „Cum să scrii o istorie a literaturii și să scapi teafăr”.

Evenimentul, care va avea loc luni, 28 martie, de la ora 16, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, va fi moderat de scriitorul și profesorul universitar Mircea Mihăieș.

În urmă cu câţiva ani, vorbind despre Istoria critică a literaturii române, Nicolae Manolescu anticipa că acest volum va suscita dezbateri aprinse şi le va aduce unora nemulţumiri, mărturisind că deja pierduse câţiva prieteni care nu au ajuns pe lista scriitorilor de antologie. „Nu doresc ca ceea ce am spus în carte să fie contestabil sau incontestabil. Nu este o biblie, este o carte. Cu cât mai multe sunt contestate, cu atât discuţiile despre carte sunt mai vii”, spunea Nicolae Manolescu.

Toate istoriile literare visează să fie pure prin definiţie şi sunt impure prin natură. Există destule impurităţi şi în cea de faţă. Nu le-am eliminat fiindcă nu am vrut să scriu o operă perfectă din acest punct de vedere şi stearpă, ci una vie şi chiar contradictorie, în măsura în care nu exprimă un autor abstract, intemporal, ci pe mine cel de acum şi de aici, cu lecturile, competenţa, temperamentul, gustul şi capriciile mele. Şi pentru căa nota de relativitate implicată în această recunoaştere să nu conducă la iluzii deşarte, va trebui poate (oricât de lipsit de modestie aş părea) să reiau recomandarea făcută de un celebru filosof în pragul uneia din operele sale: cartea mea va fi înţeleasă cu atât mai bine cu cât cel care o va citi va fi reflectat el însuşi la operele comentate în ea. Nu ofer un manual destinat instruirii, ci, cel mult,o încercare menită să placă celor instruiţi. Dacă, pe de altă parte, e adevărat, şi cât de frumos spus de către Călinescu în finalul prefeţei la Istoria lui, că literatura «poate sluji drept cea mai clară hartă a poporului român»,nu mă consider, în ce mă priveşte, decât unul dintre zecile de cartografi, silitor şi modest benedictin al ideii că fiecare se cuvine judecat după ce a realizat,oricât de mare ar fi depărtarea la care se afla harta lui de harta ideală pe care, în naivitatea lor,iubitorii de literatură o cred posibilă, scria Nicolae Manolescu în Prefaţa Istoriei critice a literaturii române.

Critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru al Academiei Române, Ambasador al României la UNESCO și președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu este considerat unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii.

Print Friendly, PDF & Email