Migraţia aleşilor locali din Timiş, încă la faza de luptă de convingere

Titu Bijin PSD TimisOUG 55/2014, care permite migraţia politică a aleşilor locali, fără ca aceştia să îşi piardă mandatul, a început să producă primele efecte şi la nivel local. Câţiva primari, dar şi consilieri locali şi judeţeni şi-au făcut deja publică intenţia de a-şi părăsi partidele care i-au propulsat în fruntea comunităţilor locale. Alţii, chiar dacă admit public că nu au luat încă o hotărâre, declară că şi-au mai rezervat încă timp să îşi cumpănească bine argumentele.

 

Informaţii oficiale sau aşteptări politice neconfirmate încă

Lucian Ursuletu portretÎn cadrul Conferinţei Judeţene a PSD de zilele trecute, preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, a informat că în cele doar câteva zile în care OUG şi-a produs efectele, numărul primarilor PSD de Timiş a sporit, prin opţiunea de a se alătura PSD a unor edili din rândurile PP-DD, PDL, PNL şi PNŢCD. Deşi iniţial, liderul social-democrat a precizat că nu va face publice numele edililor care s-au alăturat PSD, întrucât nu le-a solicitat acestora acordul, ulterior a declarat: „Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor aflaţi în sală, sunt aici nouă primari care au trecut de la alte formaţiuni politice la PSD şi sunt şi delegaţi. Nu am să le pronunţ acum numele, pentru că nu le-am cerut acordul, dar vreau să-i aplaudăm. Vreau să vă informez că au trecut – nu vreau să greşesc, mişcarea fiind permanentă – un număr important de consilieri locali, orăşeneşti, municipali şi judeţeni. Am să-mi permit să-i citez doar pe cei trei de până astăzi (12 septembrie – n.r.), prezenţi aici şi cu care, indiferent care vor fi sosirile în continuare, PSD are majoritatea de jumătate plus unu: Bologa Gheorghe, de la PNL, Crişan Teodor, de la PPDD, şi pe fostul, actualul şi viitorul vicepreşedinte (al CJ Timiş – n.r.), până la încheierea mandatului, Florian Zanfir”.
Ulterior, însă, preşedintele CJT Timiş a ignorat confidenţialitatea invocată şi a făcut o enumerare a localităţilor din care, potrivit propriilor afirmaţii, ar proveni edilii care s-ar fi alăturat PSD: „Ţin să îi salut pe primarii care sunt alături de noi, primarii din Recaş, Coşteiu, Bara, Ghizela, Lovrin, Sandra, Mănăştiur, Masloc şi Săcălaz”. Acestora li s-ar mai adăuga, potrivit informaţiilor oferite de purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu, primarul din localitatea timişeană Curtea.

O parte dintre informaţiile legate de o decizie oficială a primarilor enumeraţi vineri de Titu Bojin au rămas, până în acest moment, fără o confirmare oficială din partea celor pomeniţi. Ori, cel puţin, intenţia acestora de a se alătura PSD nu a fost adusă la cunoştinţa oficialilor partidelor din care edilii fac parte.

Contactat telefonic, miercuri, purtătorul de cuvânt al PSD Timiş, Lucian Ursuleţu, a precizat, că situaţia a rămas aceeaşi cu cea prezentată vineri de către Titu Bojin şi că „din câte am eu cunoştinţă,în ce priveşte primarii, consilierii locali şi judeţeni, până în acest moment, la partid nu a mai fost depusă nicio cerere” care să ateste transferul în PSD al vreunui alt edil local.

Un bilanţ provizoriu al migraţiilor din ACL: doi primari PNL au trecut la PSD. Există şi edili indecişi.

Oana Gaita portretOpoziţia spune, însă, altceva. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, Oana Gaita, până în acest moment, niciun primar PDL nu şi-a anunţat în mod oficial intenţia de a părăsi partidul: Au existat doar zvonuri aruncate pe piaţă, dar nu a plecat nimeni”.

În ce priveşte PNL, purtătorul de cuvânt Alina Sabou declară că există, până în acest moment, două decizii de a părăsi partidul, exprimate public, de către primarul Petru Carebia, din Coşteiu, şi de către primarul Pavel Teodor, din Recaş. Ambii au optat pentru PSD, decizie împărtăşită şi de consilierul judeţean PNL Gheorghe Bologa.

Alina Sabou portretPe lista celor indecişi din rândul PNL apar numele edilului din Boldur, Constantin Stoi, şi al celui din Valcani, Dragoş Buicu. Ambii au precizat însă că nu au luat până în acest moment o decizie fermă de a părăsi partidul.

Ce argumente invocă primarii migraţi?

Contactat telefonic pentru a-şi argumenta opţiunea, primarul PNL

din Coşteiu, Petru Carebia, şi-a argumentat decizia prin aceea că a avut mai multe motive, dificil de ierarhizat, pentru că „toate motivele sunt importante”, dar a precizat că principalul argument care a cântărit în luarea opţiunii de a se alătura PSD a fost speranţa că „va fi mai uşor să ţinem legătura cu cei de la Bucureşti”, pentru a soluţiona problemele comunităţii în fruntea căreia se află. „Eu aşa am gândit şi aşa sper”, mai spune primarul din Coşteiu.

La rândul său, primarul PNL din Recaş, Pavel Teodor, a precizat că „nu au fost niciun fel de presiuni, nici să plec, nici să rămân” şi că decizia i-a aparţinut în totalitate. Acesta mai spune că apreciază că ieşirea PNL de la guvernare, în februarie, a fost o greşeală, comisă de fostul preşedinte PNL, Crin Antonescu, despre care spune că „şi-a bătut joc de PNL şi de noi”, pentru că „i-a pus pe aleşii locali ai partidului în situaţia de a se trezi în minoritate în faţa consiliilor locale” din fruntea cărora trebuie să gestioneze destinele comunităţilor din care fac parte. „Pe mine, ca să vă spun sincer, mă interesează mai puţin politica, cât administraţia. Eu fac administraţie locală şi am nevoie de majoritate în Consiliul Local, pentru a-mi susţine proiectele. Consilierii s-au orientat toţi la stânga sau la dreapta”, spune Pavel Teodor. Acesta apreciază că opţiunea sa politică îi va permite să aibă majoritatea necesară, în condiţiile în care, potrivit propriilor afirmaţii, din şase consilieri locali din partea PDL, patru au devenit independenţi şi „doi vor trece probabil la PMP”, din cei cinci consilieri PNL, trei sunt independenţi şi doi au trecut la PSD, iar cei doi consilieri locali PP-DD au trecut la PSD. Cu şase consilieri locali PSD şi cu cei independenţi, cu care edilul de Recaş spune că a negociat, pentru a avea susţinerea lor în Consiliu, „va exista o majoritate în Consiliul Local”.

Ce argumente invocă edilii indecişi?

Contactat telefonic, primarul liberal al Boldurului, Constantin Stoi, spune, referindu-se la speculaţiile privind iminenta sa plecare din PNL, că „oricine vorbeşte, trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce declară” şi că „eu vorbesc numai în numele meu, nu în numele altuia”. Astfel încât, mai spune edilul, opţiunea sa din acest moment este aceea de a rămâne în PNL: Deocamdată rămân în PNL”. Constantin Stoi precizează că adevăratul păs pe care îl are personal se leagă de faptul că, în trecut, PNL a făcut alegeri şi a luat decizii politice pe care edilul le-a catalogat drept „ dezastruoase” şi despre care acesta spune că i-au plasat acum pe aleşii locali în „situaţii penibile”. „Toată lumea loveşte acum în noi”, afirmă primarul. „Eu am avut 86% din voturi la alegerile locale, iar acum (după destrămarea USL şi ieşirea PNL de la guvernare – n.r.) am ajuns într-o situaţie penibilă, cu doi consilieri locali PNL din 11. Ce să fac eu în cazul ăsta? Cum să îmi trec proiectele? Eu sunt în primul rând un practician, nu un politician”, mai spune primarul din Boldur, care precizează că în administraţia publică locală, „eu judec prin ceea ce fac, nu prin culoarea politică. Noi suntem loviţi acum din toate părţile, fără să se analizeze cum şi de ce”.

Constantin Stoi apreciază că PNL trebuia să urmărească interesul comunităţilor din care fac parte aleşii, „nu a unor şmecheri de la Bucureşti, care nu judecă practic şi nici în perspectivă”, situaţie regăsită şi la constituirea USL, referitor la care edilul spune că „PNL a făcut atunci nişte alegeri dezastruoase şi fără nicio strategie, prin alierea cu PSD şi PC”.

Tot în categoria celor indecişi se numără în acest moment şi primarul PNL din Valcani, Dragoş Buicu. Acesta spune că nu a luat încă o hotărâre oficială de a părăsi PNL şi că o astfel de decizie „e în gândire”.

Nu am plecat. Dar eu am candidat atunci (la alegerile locale din 2012 – n.r.) cu sprijin din partea PSD şi mă gândesc că acea alegere, de atunci, e bună. Mă mai gândesc”. Dar, ţine el să precizeze: „Nu există niciun fel de presiune asupra mea, e democraţie”.

”Ordonanţa care permite migraţia aleşilor locali nu a trecut de Camera Deputaţilor, dar îşi face efectele

parlament1Comisiile juridică şi de administraţie au aprobat, marţi, cu 26 de voturi „pentru” şi 14 voturi „împotrivă”, OUG 55/2014, privind posibilitatea aleşilor locali ca pe o perioadă de 45 de zile să îşi poată schimba partidul fără să-şi piardă mandatul.

Membrii comisiilor nu au acceptat niciuna dintre propunerile PNL şi PDL de respingere a acestei Ordonanţe de urgenţă, anunţă Mediafax. A fost respinsă şi propunerea deputatului PPDD Daniel Fenchiu ca actul normativ să se numească ”Ordonanţă de urgenţă privind reglementarea traseismului”.

Deputaţii PNL şi PDL au declarat că sunt împotriva ordonanţei pe motiv că este neconstituţională, neexistând o urgenţă în această problemă, iar domeniul reglementat este al legilor organice, în care este interzisă emiterea de astfel de ordonanţe. Gabriel Andronache, de la PNL, a spus că ordonanţa este “o capcană” pentru aleşii care vor migra, pentru că vor rămâne fără mandat. “Această ordonanţă este neconstituţională pentru că încalcă principiul egalităţii”, a mai spus liberalul. La rândul ei, Lucia Varga, tot de la PNL, a arătat că este vorba doar de un blocaj politic, pentru că PSD doreşte să controleze politic administraţia locală prin această ordonanţă.

Social-democratul Ioan Adam a declarat, în schimb, că Opoziţia nu e în măsură să dea lecţii de morală, având în vedere că mai multe legi importante, printre care şi Codurile şi legea educaţiei au fost date prin ordonanţe de urgenţă. “Ne daţi lecţii de morală, voi care toată paleta de legi importante, legea educaţiei, codurile, au fost date prin ordonanţă de urgenţă? Pe de altă parte, nu-i urgenţă că este blocată administraţia?”.

Miercuri, ordonanţa a fost supusă dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor, dar nu a trecut, neîntrunind numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. „La această oră, Ordonanţa este în vigoare. Cei care au trecut, inclusiv cei care au trecut la PNL, că tot au făcut ei plângere penală, rămân fără probleme. Nu-şi pierde nimeni mandatul”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea, care a arătat că aleşii locali rămân trecuţi la alte partide, fără a-şi pierde mandatul, chiar dacă Ordonanţa va fi respinsă şi de Senat.

OUG 55/2014 este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta permite aleşilor locali ca, într-un termen de 45 de zile, să îşi schimbe partidul fără a-şi pierde mandatul.

Print Friendly, PDF & Email