Matei Vișniec, invitat al conferințelor UVT

Matei Vişniec. Sursă foto: FILIT Iasi

„Europa Est-Vest: atât de aproape și atât de departe” este titlul conferinţei pe care Matei Vişniec o va susţine la Universitatae de Vest din Timişoara, în cadrul seriei de conferinţe „La UVT cultura este Capitală”.

 

Evenimentul va avea loc în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, marţi, 4 iunie, de la ora 18. Moderator şi amfitrion al acestei serii de conferinţe este scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş.

„Se anunță o discuție între oameni curajoși, cărora nu le e frică să înfrunte contradicțiile pentru a ajunge la adevăr. Dezbaterea va aborda teme de actualitate și va explora tensiunile și sinergiile dintre Europa de Est și Europa de Vest, oferindu-ne ocazia de a reflecta asupra identității și destinului european”, spun reprezentanţii Universităţii de Vest di Timişoara.

Publicul interesat să participe la eveniment este invitat să se înscrie completând formularul disponibil la acest link.

Poet, dramaturg, jurnalist și romancier, Matei Vişnie este un om care a crezut mereu în forța cuvântului și în rezistența culturală. Opera sa, recunoscută internațional, reflectă un angajament profund față de valorile culturale și umane, oferindu-ne perspective inedite asupra lumii contemporane.

Născut în 29 ianuarie 1956, la Rădăuţi, Matei Vişniec a scris poezie încă din copilărie, debutând în revista Luceafărul, în 1972, şi apoi în volum în 1980, la Editura Albatros, cu culegerea de poeme La noapte va ninge. A studiat Ffilozofia la Universitatea din Bucureşti, a devenit membru fondator al Cenaclului de luni, s-a remarcat ca dramaturg chiar şi când piesele i-au fost interzise pe scenele profesioniste din România.

În 1987 a părăsit ţara, stabilindu-se în Franţa, unde a lucrat pentru Radio France Internationale. Piesele sale în limba franceză apar la Actes Sud – Papiers, Lansman, Non Lieu, Espace d’un instant, L’Oeil du Prince. Numele său figurează pe afişe teatrale în peste 40 de ţări, fiind autorul câtorva zeci de piese de teatru. Matei Vişniec s‑a remarcat însă şi ca romancier.

Printre volumele publicate se numără: Păianjenul în rană (teatru, 2007); Groapa din tavan (teatru, 2007); Omul-pubelă. Femeia ca un câmp de luptă (teatru, 2007); Cafeneaua Pas‑Parol (roman, 2008, Polirom, 2014); Maşinăria Cehov & Despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi (teatru, 2008, Humanitas); Sindromul de panică în Oraşul Luminilor (2009, Polirom, 2012; roman distins cu Premiul revistei Observator cultural); Cronica ideilor tulburătoare sau despre lumea contemporană ca enigmă şi amărăciune (eseu, 2010, Polirom, 2019); Domnul K. eliberat (2010, Polirom, 2015, roman nominalizat la Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi); Dezordinea preventivă (roman, 2011, Polirom, 2017); Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză (proză-teatru poetic, 2011, Humanitas); Procesul comunismului prin teatru (teatru, 2012, Humanitas); Cabaretul cuvintelor (teatru, 2012, Polirom, 2018); Negustorul de începuturi de roman (2013, Polirom, 2014, volum distins cu Premiul „Augustin Frăţilă” pentru cel mai bun roman, Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi şi Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Iaşi); Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă… (roman, 2016, Polirom, 2018); Trilogia balcanică (teatru, 2016, Humanitas); Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele (piesă pentru copii, Arthur, 2016); Ultimele zile ale Occidentului (povestiri, Polirom, 2018); Caragiale e de vină (teatru, 2019, Humanitas); Un secol de ceaţă (roman, Polirom, 2021). În 2024 primește Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, acordat de revista Observator cultural.

Din anul 2016, Teatrul municipal din Suceava îi poartă numele.

Conferinţa din 4 iunie este organizată cu ajutorul partenerilor UVT: BRD Groupe Societe Generale şi Linde.

Print Friendly, PDF & Email