Matei Vișniec, la o întâlnire cu publicul Teatrului Maghiar din Timișoara

Foto: Radio România Cultural

Scriitorul Matei Vișniec va fi duminică la Timișoara, pentru a vedea spectacolul Buzunarul cu pâine montat, pe textul său, la Teatrul Maghiar și pentru o întâlnire cu publicul de teatru.

 

Spectacolul Buzunarul cu pâin” va avea loc duminică, 14 aprilie, de la 19, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, cu supratitrare în română și engleză. După spectacol, în jurul orei 20, spectatorii sunt invitați să participe la discuția cu Matei Vișniec, moderată de Daniela Șilindean. Biletele la spectacol sunt epuizate, însă accesul la discuție este liber.

Buzunarul cu pâine a avut premiera în iunie 2018, fiind un spectacol creat și interpretat de actorii Kiss Attila și Molnos András Csaba. Scenografia este semnată de Albert Alpár, iar muzica de Cári Tibor.

Spectacolul spune povestea a doi bărbați care dezbat situația unui câine căzut pe fundul fântânii și care găsesc noi și noi motive pentru a (nu) interveni ca să-l salveze. La nivel simbolic, textul vorbește despre incapacitatea noastră de a ne mobiliza și trezi spiritual în apărarea unei cauze bune sau pentru combaterea unui fenomen negativ.

Morala acestei istorii atinge partea invizibilă a laşităţii noastre, atât de caracteristică naturii umane. Din cauza filozofării excesive pe tema virtuţilor şi frumuseţii acţiunii, personajele mele rămân paralizate tocmai atunci când ar trebui neapărat să acţioneze. Asta nu vă aminteşte de ceva cunoscut?”, subliniază Matei Vişniec.

Matei Vișniec este cel mai prolific dramaturg român contemporan. Colaborarea Teatrului cu autorul a început în 2003, când la Teatrul Maghiar a fost montat textul acestuia, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii minta”, director de scenă fiin d Victor Ioan Frunză, iar în 2013 s-a prezentat spectacolul-lectură Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt. În anul 2012, în cadrul programului „Teatru la bibliotecă” s-a realizat spectacolul-lectură Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză sau Cum am dresat un melc pe sânii tăi, proiect coordonat de Eleonora Ringler-Pascu şi Daniela Șilindean cu studenții Facultății de Artele spectacolului-Actorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email