Consiliul Judeţean Timiş nu renunţă la ideea masterplanului local pentru sănătate, alocând în continuare fonduri pentru realizarea acestui document de sinteză. Care, odată definitivat, e greu de crezut că va fi pus în aplicare punctual, pentru că banii necesari obiectivelor cuprinse în acesta nu depind de alocările locale, ci vin de la Bucureşti.
Încă o documentaţie
La rectificarea bugetară de jumătate de an, Consiliul Judeţean Timiş a alocat sume deloc neglijabile proiectelor pe hârtie – tot felul de studii, rapoarte şi documentaţii preliminare a căror finalitate e greu de prognozat, în lipsa banilor guvernamentali care ar trebui să vină pentru investiţiile propriu-zise pentru care se realizează aceste documente.
Printre ele se regăseşte şi varianta locală a unui studiu de tip masterplan, precum cel făcut de Ministerul Transporturilor pentru infrastructura rutieră, acest document vizând însă direcţiile de dezvoltare pe viitor ale sistemului sanitar timişean. Astfel, a fost reconfirmată suma de 162.000 de lei pentru elaborarea unui masterplan de sănătate pentru populaţia aferentă județului Timiş.
Administraţia judeţeană intenţionează deci să cheltuie bani pentru această documentaţie, cu toate că nu de strategii şi de proiecte a dus lipsă în ultimii ani sistemul sanitar timişean, ci de resursele financiare necesare concretizării acestor proiecte.
„Nici nu s-a mai discutat nimic despre acest proiect de la începutul mandatului actualei conduceri a CJ Timiş. A existat o întâlnire atunci cu Colegiul Medicilor şi instituţiile cu competenţe pe acest segment, după care nu s-a mai adus subiectul în discuţie”, spune consilierul judeţean PNL Georgeta Rus.
Şi cum chestiunile de principiu discutate acum trei ani probabil că nu mai sunt de actualitate (din cauza modificărilor legate în primul rând de retrocedările de spitale), rămâne speranţa că documentaţia pentru care CJ Timiş a pregătit în acest an aproape 40.000 de euro va fi folosită, măcar parţial, pentru strategiile viitoare legate de dezvoltarea sistemului sanitar judeţean.
Proiect entuziast la început de mandat
În 2012 se venea prima oară cu ideea că un astfel de masterplan ar fi necesar, definitivarea unui asemenea document fiind considerată una dintre priorităţile administraţiei judeţene. „Dacă se poate, în prima parte a mandatului nostru, ar trebui să încercăm să realizăm un masterplan pentru sănătate la nivelul judeţului. În acest sens, propunem constituirea unei comisii sau a unui grup de lucru care să se ocupe cu realizarea acestui Master Plan, respectiv cu stabilirea preţului acestuia”, se preciza atunci în plenul CJ Timiş.
Din această comisie se stabilea că fac parte reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate, ai Comisiei de Sănătate din cadrul CJ Timiş şi ai Consiliilor Locale, directorul Spitalului Judeţean şi al Spitalului Municipal, reprezentanţi ai Facultăţii de Medicină, ai societăţii civile, ai patronatelor şi ai unor clinici private. Comisie s-a făcut, dar produsul final încă nu s-a concretizat, deşi se apropie vertiginos sfârşitul de mandat.
„Există un şir constant de nemulţumiri legate de situaţia din Sănătate. Teoretic, ar trebui ca toţi cetăţenii asiguraţi să beneficieze de servicii medicale decente. Din păcate, de 20 de ani, factorii politici nu au reuşit să închege strategii clare, coerente, care să ţină cont de adevărate priorităţi ale finanţării în domeniul medical”,susţinea în 2012 fostul consilier judeţean PSD Marcel Mihoc, unul dintre promotorii realizării acestui studiu.
Se motiva, în acelaşi context, că, şi din cauza lipsei unei strategii, în Timiş nu au lipsit de-a lungul anilor exemplele de investiţii inutile sau controversate, confirmându-se nu o dată că banii, deşi extrem de puţini, nu sunt întotdeauna investiţi în mod eficient şi responsabil. Este discutabil însă dacă aceste probleme vor fi rezolvate cu documentaţii şi strategii.
Ar trebui bagati mai multi bani in spitale si clinici dar din pacate pe nimeni nu intereseaza sanatatea oamenilor.