În lunile martie și aprilie s-au înregistrat deficiențe majore în plata salariilor profesorilor din preuniversitar, banii alocați nefiind suficienți. Minusurile au fost acoperite punctual, susține deputatul PNL Marilen Pirtea.
„Asistăm la o rostogolire a minusurilor din buget care, spre sfârșitul anului, riscă să ducă la un blocaj grav”, avertizează deputatul Marilen Pirtea, coordonatorul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL. În condiţiile acestea, se întreabă el, „ce așteaptă Guvernul? Rectificarea bugetară, să mute bani de la investiții la salarii? Așteaptă tăieri de normă, concedieri, pentru echilibrarea bugetului?”
Deputatul liberal anunţă că a solicitat Guvernului o clarificare a deficiențelor și prezentarea urgentă a deficitului bugetului de salarii, cu tot cu măsurile necesare pentru evitarea intrării în incapacitate de plată.
Un exemplu de astfel de deficiențe, spune Marilen Pirtea, este Botoşaniul, unde restanțele pentru salariile lunii martie și suma neasigurată integral pe aprilie însumează patru milioane de lei: „S-a solicitat ministerului suma necesară, iar în acest moment la Inspectoratul Școlar se află o adresă de repartizare a sumelor către județ. Suma prinsă în propunerea de repartizare/suplimentare acoperă integral datoriile la zi, însă situația se va relua luna viitoare”.
Problemele, mai spune deputatul PNL, au apărut la scurt timp după mutarea atribuției achitării salariilor de la autoritățile locale către minister. Viteza cu care proiectul legislativ a trecut prin Parlament la acel moment, adaugă el, a trezit multe suspiciuni, justificarea fiind puerilă: „Nu ne lasă de înțeles decât că au știut că vom ajunge în situația în care bugetul de salarii nu va reuși să acopere majorările din ultima perioadă. Întârzierea rezolvării problemei poate fi interpretată ca pe un șantaj, prin care școlile și inspectoratele sunt forțate să facă reduceri de norme, cu scopul a se încadra într-o anvelopă salarială prea strâmtă. Cerem Guvernului să garanteze plata salariilor profesorilor pe întreg anul, nu prin cârpeli, de la o lună la alta, cum se întâmplă în acest moment”.
Ultimele comentarii