Marilen Pirtea: „PSD se dovedește indiferent față de urgențele profesorilor”

Deputatul PNL Marilen Pirtea spune că păcăleala eșalonării în plata sumelor datorate profesorilor nu este doar o amânare pe termen lung a datoriilor, ci echivalează cu fuga de răspundere a actualilor guvernanți.

 

Principalii lideri politici ai PSD au prezentat în aceste zile proiectul de Lege prin care plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de către personalul din învăţământ este eşalonată pe următorii cinci ani.

Propunerea, spune deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, contrastează puternic cu faptul că economia țării este în creștere și, ca urmare, bugetul țării este mai bine finanțat prin impozite și taxe.

Ne situăm în totală opoziție cu proiectul propus de PSD, considerând că, în condițiile creșterii economice, plata drepturilor cuvenite profesorilor, câștigate în instanțe, este o prioritate imediată, ce nu poate să fie amânată, dincolo de faptul că este o obligație legală a guvernanților”, declară Marilen Pirtea, care este şi secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Proiectul de Lege privind finanţarea unor măsuri în domeniul învăţământului prevede că, „începând cu anul 2018, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Educaţiei Naţionale, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătoreşti devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale pentru plata eşalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din învățământ”.

Prin acelaşi proiect se mai prevede ca în 2018 să se plătească 5% din valoarea titlului executoriu, iar în 2019, 10% din această valoare. În 2020 şi 2021 se va plăti câte 25% din valoarea titlului executoriu, urmând ca în ultimul an de plată, 2022, valoarea să crească la 35%. În 30 de zile de la adoptarea legii, urmează ca Ministerul Educaţiei să adopte, prin ordin de ministru, normele metodologice de calcul pentru sumele datorate.

Deși PSD a promis prin programul de guvernare că totalul general al sumelor astfel datorate către profesori (aproximativ un miliard lei) va fi plătit integral în 2017, iată că se urmărește o nouă păcăleală destinată acestor salariați bugetari, cei care au cel mai important rol pentru viitorul generațiilor noastre, declară Marilen Pirtea.

Acesta mai spune că păcăleala eșalonării în plata sumelor datorate profesorilor nu este doar o amânare pe termen lung a datoriilor, ci echivalează cu fuga de răspundere a actualilor guvernanți, prin amânarea plătirii celei mai mari ponderi din aceste datorii pentru perioada de după încheierea acestei legislaturi.

PSD se dovedește indiferent față de urgențele profesorilor în momentul în care, contrar garanțiilor date prin programul de guvernare, modifică termenul de plată a acestor datorii până după încheierea actualei legislaturi, lăsând practic viitorilor guvernanți responsabilitatea achitării sumelor decise de instanțe”, acuză deputatul liberal.

În acord cu revendicările organizațiilor reprezentative ale profesorilor,  acesta solicită, în numele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, retragerea acestei forme a proiectului de Lege și reformularea prevederilor cu privire la plățile drepturilor decise de instanțe, pentru accelerarea achitării acestor sume.

Print Friendly, PDF & Email