Chiar dacă mansardarea a fost în ultimii ani unica soluţie de a se realiza locuinţe noi la preţuri convenabile în Timişoara, în zone cât de cât apropiate de centru, Primăria Timişoara pare, brusc, deranjată de aceste construcţii. Printr-un proiect de hotărâre, a încercat să limiteze amenajarea unor astfel de spaţii locative. În acelaşi timp, nu pare la fel de deranjată de zecile de vile cu turnuleţe din municipiu.
Proiect retras, după ce Opoziţiei i s-a aprobat un amendament
La ultima şedinţă de plen, de marţi, consilierii locali au discutat în contradictoriu mai mult de jumătate de oră pe un proiect de hotărâre ce a părut generat de atitudinea Primăriei faţă de mansardări, Municipalitatea părând brusc deranjată de aceste construcţii din oraş. „Trebuie să ţinem la aspectul oraşului nostru şi să nu mai permitem să se construiască orice şi oricum. Ne-am bucura să vedem investitori privaţi care construiesc cât mai multe locuinţe, dar prin construcţii serioase, prin construcţii făcute conform standardelor arhitecturale pe care trebuie să le aibă un oraş cu pretenţii cum este Timişoara”, a declarat în acest sens Nicolae Robu.
Probabil, în urma acestei poziţii a şi apărut proiectul de hotărâre privind realizarea lucrărilor de mansardare a blocurilor de locuinţe din Timişoara, care prevede că se permite executarea lucrărilor de mansardare, la blocurile construite înainte de 1990, doar în cazurile situate în adiacenţa blocurilor deja mansardate şi la blocuri parţial mansardate.
Totuşi, la votul din plen, intenţiile conducerii executive ale Primăriei nu au fost materializate pentru că, în mod atipic, un amendament al consilierilor Opoziţiei, făcut de consilierul local P.N.Ţ.C.D. Bogdan Herzog, a fost adoptat de majoritatea consilierilor, şi din Opoziţie, şi de cei ai Puterii. Bogdan Herzog a propus să se permită mansardarea doar în cazurile în care această acţiune nu ar intra în contradicţie cu aspectul general al zonei şi să nu se permită mansardarea parţială a blocurilor.
Nemulţumit, primarul Nicolae Robu le-a transmis consilierilor că ar fi mai bine să respingă proiectul în ansamblu pentru că prevederea cu „aspectul general al zonei” lasă loc la ambiguităţi şi, ulterior, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi.
Astfel, potrivit conducerii Primăriei, acesta va fi repus pe ordinea de zi la o şedinţă viitoare, în forma în care a fost prezentat şi la această şedinţă de plen, adică fără amendamente, deşi acestea au fost aprobate de consilieri. „Domnul primar a decis ca proiectul să fie retras pentru că lucrurile nu au ieşit aşa cum şi-a imaginat. Aceasta, deşi amendamentul meu a fost printre puţinele care au fost votate de majoritate, pentru că, de obicei, maşina de vot a U.S.L. respinge toate amendamentele Opoziţiei. Cred că, pentru a nu mai discuta despre atâtea nuanţe, ar fi bine să se opteze în continuare pentru nişte proiecte-tip de mansarde. Mansardarea ar trebui să continue la Timişoara, nu doar pentru că e o soluţie de mărire a spaţiului locativ în zone centrale ale Timişoarei, ci şi pentru că aceste proiecte sunt unica şansă prin care bătrânii pot să-şi permită reabilitarea termică a locuinţelor, şi, în acest fel, pot să-şi reducă facturile la întreţinere”, spune Bogdan Herzog.
Noile proiecte prevăd şi reabilitarea termică
Fără să mai aibă amploarea de dinainte de 2009, procesul de mansardare a blocurilor construite la Timişoara înainte de 1989 a avut, totuşi, continuitate la Timişoara. Patru solicitări noi pentru astfel de proiecte au fost depuse în ultimele săptămâni la Primărie, pentru blocuri de pe străzile Liniştei, Constantin cel Mare, Topologului şi pe Intrarea Sunetului, toate primind autorizaţie de construcţie.
În toate aceste cazuri, proiectele prevăd şi reabilitarea termică a blocului, rezultând în urma mansardării un bloc în regim de înălţime subsol plus parte plus patru etaje plus mansardă, cu patru apartamente la mansardă, pe spaţii cuprinse între 230 şi 270 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă peste 50 de metri pătraţi pentru fiecare apartament obţinut. În urma înţelegerilor cu asociaţiile de locatari care au cedat constructorului acoperişul, proiectele prevăd şi tencuiala decorativă a blocului, şi reparaţii la faţadele laterale, frontală şi posterioară.
Primăria nu pare la fel de „virulentă” în cazul turnuleţelor
Este ciudat că Primăria şi-a dat seama brusc că nu mai agrează construcţia de mansarde, atâta vreme cât nu pare la fel de deranjată de zecile de vile cu turnuleţe din municipiu.
Ca un exemplu că se poate şi altfel, un oraş din zona de vest a ţării a decis în această săptămână să interzică aceste construcţii. Astfel, administraţia municipiului Caransebeş a aprobat la începutul săptămânii propunerea primarului Marcel Vela de a interzice ridicarea clădirilor „cu turnuleţe”, specifice romilor şi, mai mult, a stabilit amenzi pentru cei care nu respectă decizia.
Motivul care a stat la baza acestor amendamente a fost generat de faptul că au apărut mulţi cetăţeni care vor să construiască unele clădiri, „gen Strehaia sau Recaş”, Motiv pentru care „administraţia locală trebuia să ia măsuri concrete, exacte şi cu sancţiuni pecuniare pentru cei care nu respectă linia arhitecturală clasică şi recunoscută în Banatul de Munte”, a precizat primarul Marcel Vela.
E un exemplu care merită să fie luat în considerare şi la Timişoara, înainte de „războiul” cu mansardele.
Ultimele comentarii