Primăria Timişoara dedică un program de câteva zile comemorării Revoluţiei din Decembrie 1989. Acţiunile sunt organizate în parteneriat cu asociații de revoluționari din oraș.
Miercuri, 15 decembrie
De la ora 15, Casa de Cultură a municipiului Timişoara găzduiește expoziția de fotografie Speranța cea din urmă, libertatea, unde vor fi expuse instantanee surprinse de fotograful Constantin Duma pe străzile Timişoarei, în decembrie 1989. Acesta va discuta cu liceeni timișoreni interesaţi să descopere experiențele unor oameni care au fost acolo, între gloanțe, și care aveau, unii dintrei ei având, a vremea aceea, vârsta lor de acum.
Această întâlnire va fi și punctul de pornire pentru un alt proiect inedit, organizat în parteneriat cu Poșta Română și Asociația Junior Chamber International: cărți poștale cu imagini din Revoluție și mesaje acordate cu gândul la acele zile vor ajunge la sute de destinaţii din ţară, prieteni şi rude ale timișorenilor
De la ora 17 este programat Marșul Libertății – Omagiu celor căzuți, pe traseul Piața Maria – Piața Victoriei – Operă – Catedrală.
De la ora 18, în Piaţa Libertăţii, va avea loc un concert de colinde susţinut de Corul Avocaților și orchestra Maggiore.
De la ora 19,un alt concert, de muzică de cameră, va avea loc la Biserica „Sfânta Ecaterina”.
Joi, 16 decembrie
Pe tot parcursul zilei, între orele 8 – 18, va avea loc Ziua Porților Deschise şi un pelerinaj la monumentele eroilor timișoreni.
De la ora 12, în Sala Capitol va avea loc Ședința festivă a Consiliului Local Timișoara.
De la ora 13.30, în foaierul Operei Române este programat vernisajul expoziției Momente, locuri, fapte – 32 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989. Evenimentul va fi urmat Premierea elevilor participanți la concursul de istorie dedicat Revoluției.
La ora 17, în Piața Libertății, va avea loc prezentare documentarului Timișoara-Remember 1989.
De la ora 18, în Piața Victoriei se va ţine un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”.
La ora 18.15, în Piața Libertății va începe concertul Folk pentru revoluţie, ca va include melodii pe texte de Șerban Foarță, compoziții semnate de Adina Dimitriu (pe poezii de Doru Stănculescu), Doru Apreotesei şi Paul Weiner. Evenimentul este urmat de premierea elevilor participanți la concursul de muzică folk „32 de ani de la Revoluția Română, comemorată de elevi timișoreni, apoi de un recital Robert Poka şi Lia Burgm seara încheindu-se cu un recital Mircea Baniciu.
Vineri, 16 decembrie
De la ora 19, în Sala Capitol este programat concertul vocal-simfonic In memoriam 1989, susţinut de Filarmonica Banatul și Ansamblul vocal Voces Timisienses.
De la ora 23.45, la Biserica Martirilor va fi oficiată Sfânta Liturghie cu priveghere.
Sâmbătă, 17 decembrie, la Timişoara va fi zi de doliu, în amintirea eroilor Revoluţiei, împuşcaţi în Decembrie 1989.
Ultimele comentarii