Majoritatea politică “Te termin” şi circul dintr-o şedinţă a Consiliu Local Timişoara

Plan Consiliu Local timisoara 2Incendiara ședință a Consiliului Local Timişoara, de vineri, 6 iunie, a fost menită, potrivit intențiilor inițiatorilor săi, să consfințească redefinirea de către PSD a raporturilor de putere din interiorul Consiliului Local. Primarul Timișoarei, consilierii locali ai PNL și PDL și reprezentanții noii majorități politice, denumite, plastic, “Te termin”, de către viceprimarul liberal al Timișoarei, Dan Diaconu, a oferit, în fața unei săli arhipline, un spectacol menit să confirme faptul că, în prezentul românesc, politica a devenit, dincolo de orice, o artă a compromisului. 

 

Contrar obiceiului, o sală arhiplină

Vineri, 6 iunie, Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara, puțin după ora 10. Începea şedinţa extraordinară de plen de Consiliu Local menită să producă prima consecință concretă a modificării raporturilor de putere din Primăria Timișoara. PSD, cu ajutorul a doi consilieri PNŢCD şi a unuia de la FDG, urma să-l schimbe pe viceprimarul liberal Dan Diaconu cu consilierul ţărănist Bogdan Herzog şi să modifice majoritatea în Consiliu.

O sală, contrar obiceiului, arhiplină, cu mult înainte de începerea dezbaterilor propriu-zise. Angajați ai Primăriei, politicieni, susținători mai mult sau mai puțin vocali ai politicienilor aflați în sală, oameni de ordine, dar și un reprezentant al Organizației de Seniori, un revoluționar timișorean, fluturând drapelul României și mulți tineri, aflați, în majoritatea lor, la vârsta ultimilor ani de liceu. La prima vedere, o mulțime colorată și extrem de eterogenă, venită să participe la o ședință de Consiliu Local despre care, încă înaintea începerii ei, o parte dintre cei prezenți anticipează că va fi incendiară. Rumoare și zvonuri, plus șoapte discrete schimbate între angajații Primăriei: “O să iasă cu scandal, să vezi!”, îi spune una dintre angajatele din Primărie unei colege.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o înfruntare simbolică între două viziuni politice distincte, care nu au putut găsi altă cale de armonizare, în afara variantei de convocare a unei ședințe extraordinare de plen, la mijlocul mandatului, pentru schimbarea unuia dintre viceprimari, a debutat, însă… cu scandal.

Unde nu e lege, e tocmeală

Flavius Boncea si Bogdan HerzogAcestea au fost auspiciile sub care s-a plasat debutul ședinței de Consiliu Local de vineri. Și aceasta pentru că, după mai multe schimburi de replici între edilul liberal Nicolae Robu, secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, și o parte dintre consilierii prezenți, s-a concluzionat, ingenuu, în legătură cu chestiunea stabilirii președintelui de ședință de Consiliu Local, că, de la momentul începerii actualului mandat și până în prezent, legea nu a fost respectată, în detrimentul acesteia funcționând un regulament interior menit să mulțumească orgoliile politice ale, până nu demult, foștilor aliați din USL.        

Menită să decidă soarta a doi consilieri locali, Flavius Boncea și Bogdan Herzog, cărora reprezentanții PNL și PDL le-au solicitat revocarea, dar și să aducă în discuție schimbarea viceprimarului liberal Dan Diaconu, ce ar fi urmat să fie înlocuit, conform înțelegerilor politice care au dus la modificarea configurației actualei majorități a Consiliului Local Timișoara, cu Bogdan Herzog, ședința de Consiliu Local a probat atât precaritatea sistemului de valori ce stă la baza deciziilor care se iau în politica românească, cât și modul defectuos și extrem de relativ în care este înțeleasă, percepută și respectată legea.

Motiv pentru care, de la debutul ședinței extraordinare de plen a Consiliului Local, la ora 10, consilierii locali timișeni au avut nevoie de mai bine de jumătate de oră pentru a decide… dacă ar trebui respectată sau nu procedura legală de desemnare a președintelui de ședință.

Și aceasta pentru că, se pare, până în acest moment, când fragilul echilibru al unor negocieri politice a fost tulburat puternic de rezultatul unor altora, nimeni nu a ridicat vreo obiecție în legătură cu nerespectarea legii – lege care prevede, potrivit afirmațiilor de vineri ale secretarului Primăriei, Ioan Cojocari, faptul că președintele de ședință trebuie să fie desemnat prin votul consilierilor locali prezenți la dezbatere.

Drept pentru care s-a înregistrat și un moment în care tuturor celor prezenți li s-a revelat, brusc, faptul că procedura de desemnare a președintelui de ședință, în baza unui algoritm care să facă să revină, succesiv, președinția, reprezentanților partidelor politice aflate la  putere, în funcție de numărul de mandate de consilier deținute, contravine prevederilor legale.

Pseudo-deruta creată de acest context a creat, de altfel, și premisele unui schimb de replici între primarul Nicolae Robu și secretarul Primăriei, Ioan Cojocari. Pe care edilul l-a avertizat că regulamentul nu excede 

legea. “Niciodată de când sunt eu primar nu s-a votat cine conduce şedinţa, ci s-a făcut în înţelegere. (…) Până acum nu aţi supus niciodată la vot alegerea unui președinte de şedinţă”, l-a avertizat primarul Nicolae Robu pe secretarul Primăriei Ioan Cojocari, amenințând cu sancțiuni. De cealaltă parte, secretarul Primăriei a apreciat că situația petrecută la debutul ședinței extraordinare de plen este una fără precedent și a admis că până în acest moment nu a fost nevoie… să se aplice legea, pentru că înțelegerile au funcționat foarte bine și așa.

Pe fondul acestei “confesiuni” venite din partea lui Ioan Cojocari, acestuia i s-a cerut să precizeze dacă ședințele de plen desfășurate anterior au fost legale sau nu, în condițiile în care nu s-a ținut cont niciodată de prevederile legii. “Cum v-aţi trezit dumneavoastră, secretarul Primăriei, care dă avize de legalitate, că tocmai astăzi trebuie ales un preşedinte?”, a chestionat consilierul local PNL Ciprian Jichici, care fusese propus de primarul Nicolae Robu să prezideze ședința, în baza a ceea ce edilul a numit un gentlemen's agreement. Cum soluția aplicată până în acest moment nu a mai funcționat, tot secretarul Primăriei a fost cel care încheiat disputa internă, supunând la vot desemnarea președintelui de ședință: “Dacă nu vă respectaţi cuvântul, trebuie să supun la vot, eu sunt apolitic”, a anunțat secretarul Primăriei, Ioan Cojocari. Cu votul favorabil a 15 consilieri locali și 11 voturi împotrivă, consilierul local PSD Radu Țoancă a preluat președinția ședinței și a dat, practic, startul rundei a doua a spectacolului politic oferit vineri în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. 

Deruta identitară dintr-un partid istoric, consumată la scenă deschisă

Valentin Moldovan si Ciprian MihokPrecaritatea unor principii și dificultatea de a respecta un set minimal de valori în politica românească au fost probate din plin în cea de-a doua rundă tumultuoasă a ședinței de Consiliu Local de vineri, 6 iunie. 

Și aceasta, în contextul în care primul punct de pe ordinea de zi a ședinței extraordinare prevedea să se ia act de excluderea din PNȚCD a celor doi consilieri locali PNȚCD care au negociat cu PSD, în scopul reconfigurării raportului de forțe din Consiliul Local.

Modificarea majorității ar fi urmat să fie recompensată politic prin oferirea de către noua majoritate a poziției de viceprimar, deținută de liberalul Dan Diaconu, consilierului local PNȚCD Bogdan Radu Herzog, unul dintre artizanii înțelegerii cu PSD.

Președintele Organizației Municipale Timișoara a PNŢCD, Ciprian Mihok, a informat că, în baza unei decizii a Organizației Municipale, calitatea de membri PNȚCD a celor doi consilieri locali a încetat, în dimineața de vineri.

Un alt document, purtând semnătura președintelui PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, și intrat în posesia președintelui de ședință Radu Țoancă, atesta, însă, calitatea de membri a celor doi consilieri locali PNȚCD. Documentul a fost catalogat de Ciprian Mihok a fi un fals, care va produce consecințe legale. Argumentele aduse de el și dovezile scrise produse de acesta, menite să ateste faptul că, din punct de vedere legal, cei doi consilieri locali, Flavius Boncea și Bogdan Herzog, nu mai fac parte din echipa PNȚCD Timișoara, începând de vineri dimineață, s-au lovit însă de opoziția lui Radu Țoancă și de solicitarea insistentă a acestuia de a se scoate de pe ordinea de zi primul punct prevăzut pe agenda ședinței extraordinare de plen a Consiliului Local.

“Eu am o adresă în original din partea PNŢCD Timiş, cu ştampilă semnată de domnul Moldovan care atestă că domnii Boncea şi Herzog deţin calitatea de membri ai PNŢCD. Solicit scoaterea de pe ordinea de zi a punctelor prin care cei doi sunt excluşi”, a insistat Radu Țoancă, adăugând că se va consulta în acest sens și cu prefectul de Timiș, pentru a decide asupra caracterului legal al deciziilor de excludere.

Decizia semnată de președintele PNȚCD Timiș, Valentin Moldovan, este un fals, a ripostat, însă, actualul președinte al PNȚCD Timișoara, Ciprian Mihok, secondat de fostul consilier local PNȚCD Corado Toader. Ambii au precizat că Organizația Municipală Timișoara este singurul for în măsură să decidă excluderea unui membru și că, în contextul dat, nu este nevoie să se analizeze prevederile statutare ale PNȚCD, pentru că există dovezi scrise care atestă deciziile luate de partid. “Chiar dacă decizia de excludere din partid ar fi fost luată, ea nu este statutară și nici legală”, a apreciat, la rândul său, unul dintre consilierii locali în cauză, Flavius Boncea. 

Cavalcada acuzelor reciproce a fost întreruptă de declarația secretarului Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, care a admis că a fost înscrisă, ca prim punct pe ordinea de zi, solicitarea PNL și PDL de revocare a celor doi consilieri locali din partea PNȚCD, întrucât decizia a fost anunțată ca iminentă încă de la începutul săptămânii.

PSD a vrut un viceprimar collaborator al “Vocii Rusiei”

Transferată din sânul PNȚCD în plenul Consiliului Local al Primăriei Municipiului Timișoara, saga excluderilor din PNȚCD a alunecat, ulterior, de la momentele dezbaterilor formale, înspre un moment al referirilor concrete. Împrejurare în care primarul Nicolae Robu a citat generos din textele publicate pe portalul online “Vocea Rusiei”, sub semnătura consilierului local PNȚCD Bogdan Herzog, propus de noua majoritate pentru ocuparea poziției de viceprimar, după vacantarea acesteia de către liberalul Dan Diaconu.

Edilul a declarat că, doar cu o seară înainte de convocarea ședinței extraordinare de plen de Consiliu Local, a aflat de ceea ce a numit a fi simpatiile filo-ruse ale consilierului Bogdan Herzog. Despre care edilul a admis că a fost unul dintre susținătorii financiari ai campaniei electorale a USL din 2012, dar referindu-se la opiniile scrise ale căruia edilul a afirmat: “Am descoperit abia ieri aceste valențe ale domnului Herzog. Am aflat abia ieri și am fost năucit. (…) Ce imagine veți face Timișoarei promovând astfel de oameni, cu o astfel de viziune, în funcții de conducere?”, a chestionat retoric edilul Timișoarei, citând abundent din textele publicate sub semnătura lui Bogdan Herzog pe portalul “Vocea Rusiei”. Și, a mai adăugat Nicolae Robu, “eu sunt filo-german, filo-francez, filo-american”, precizând, în plus, că atitudinea sa nu este una rusofobă și că admite contribuția Rusiei la cultura internațională, dar nu poate asuma, în interiorul echipei sale, o persoană cu mentalități filo-ruse. Edilul a citat, pentru a-și susține afirmațiile, texte semnate de Bogdan Herzog din care rezulta faptul că, în acest moment, principalul opozant al sistemului hegemonic reprezentat de Uniunea Europeană, este Rusia, o țară care este stăpână pe destinul său și care nu acceptă intruziunile altora în propriul destin. În plus, a mai citat primarul liberal, atitudinea manifestată de către Vladimir Putin pe fondul actualei situații tensionate din Ucraina a fost apreciată de către Bogdan Herzog ca fiind “o lecție de demnitate oferită de Putin poporului său și lumii întregi”.    

Argumentându-și punctele de vedere exprimate pe pagina “Vocii Rusiei”, Bogdan Herzog a declarat că textele respective sunt reale și asumate, că acestea trebuie citite în context și înțelese echilibrat și a apreciat, în replică la considerațiile primarului Nicolae Robu, că “acest climat de rusofobie exagerată este caracteristic, mai degrabă, României”, fără ca el să fie regăsibil în multe dintre spațiile culturale și politice occidentale.

Mai mult, consilierul PNȚCD Bogdan Herzog s-a declarat a fi filo-german, și nu filo-rus, precizând însă că pledează pentru o abordare și o atitudine echilibrată în abordarea relaționării cu Federația Rusă: “Nu voi veni cu sabia scoasă, vreau să duc înainte proiectele Timișoarei. Eu nu am cu ce să fiu șantajat, pentru că am avut naivitatea, dacă vreți, să-mi exprim deschis punctele de vedere. Sunt filo-german, nu filo-rus, dar cred că trebuie să avem relații bune și cu Rusia, și cu Serbia, și cu Ungaria”. 

Și, a mai declarat Bogdan Herzog, “în cazul în care voi fi ales viceprimar, voi fi o persoană constructivă”. Consilierul local exclus în cursul dimineții din PNȚCD Timișoara a admis și că faptul că și-a exprimat deschis anumite puncte de vedere, catalogându-le pe acestea drept “o dovadă de naivitate sau de curaj”

Discuția despre opiniile exprimate de Bogdan Herzog pe “Vocea Rusiei” au stârnit rumoare în sală, revoluționarul timișorean Lucian Căldăraru ridicându-se în picioare, purtând în mână drapelul României, scandând “Jos comuniștii!” și acuzând că, prin ceea ce se petrece în ședința de Consiliu Local, politicienii locali își bat joc de spiritul Revoluției Române din Timișoara.

Cum a fost adusă o şedinţă de plen la penibil

ADRIAN ORZANota dominantă a discuțiilor de vineri din ședința de Consiliu Local a fost nemulțumirea sau dezamăgirea. Opinând pe marginea celor petrecute în sală, consilierul local PNȚCD Adrian Orza a opinat că politicienii locali au dovedit încă o dată faptul că nu au capacitatea de a coborî cu picioarele pe pământ alături de cetățeni și că în “orașul în care s-a reinventat democrația”, în Decembrie 1989, oamenii politici ai prezentului au dovedit, în mod repetat, că subsumează interesele orașului propriilor interese. “S-a vorbit de foarte multe lucruri, dar foarte puţin despre oraş. Unii cred că e pentru prima dată. În acest Consiliu Local a mai fost o dată când nu au contat cetăţenii. S-au pus piedici, s-au făcut jocuri, s-au discreditat oameni”, a declarat Adrian Orza.

Îmi doresc să îi felicit pe colegii din PSD. Intraţi în istoria politicii din Timişoara. Aţi generat cea mai penibilă şedinţă de Consiliu Local din istoria Timişoarei”, a declarat și consilierul local PNL Ciprian Jichici. Acesta și-a exprimat opinia potrivit căreia viceprimarul liberal Dan Diaconu este un naiv, a cărui implicare profesională nu se potrivește cu maniera în care reprezentanții PSD înțeleg să facă politică: “Dane, esti un fraier că nu ţi-ai angajat familia la clubul de baschet, că nu ţi-ai angajat 30 de apropiați la Colterm, că nu faci mânării cu terenurile Timişoarei. Pentru că, în loc să te ocupi de sforării politice, ca un naiv ce eşti, ai lucrat pentru oraşul acesta”. Ciprian Jichici a adăugat apoi că, prin ceea ce au inițiat în ședința de Consiliu Local de vineri, consilierii PSD au dovedit că își bat joc de cetățenii care le-au acordat votul și că, dintr-un calcul politic, ale cărui rațiuni a precizat că nu le înțelege, s-a intenționat nimic altceva decât “izolarea unei administrații care a produs efecte neplăcute și care a reușit să blocheze unele lucruri. Niciunii dintre noi nu putem acuza alianțele făcute de alții, dar ne batem joc de votul timișorenilor”. Ciprian Jichici acuză că, pe criterii pur oportuniste, s-a procedat la o tentativă de schimbare “neinspirată, inutilă și penibilă” a viceprimarului liberal Dan Diaconu, de către niște oameni politici care au dovedit că acționează “ca niște simpli pioni care nu au niciun cuvânt de spus, care nu au coloană vertebrală și care fac doar ce decid superiorii lor”, aceasta fiind, potrivit opiniei exprimate de Ciprian Jichici, și zestrea cu care acești politicieni se vor înfățișa electoratului la alegerile din 2016.

Eu cred că nu la fel se certau cei din Timișoara, în 1989, la Revoluție”, a declarat și consilierul local PDL Ovidiu Ciuhandu, referindu-se la atmosfera din cadrul ședinței de plen a Consiliului Local. Ovidiu Ciuhandu a adăugat și că regretă, în nume propriu și în numele tuturor consilierilor locali prezenți, faptul că “nu avem capacitatea de a trece de acest calcul politic”. Şi a avertizat și că, tocmai abandonându-se complet principiile, s-a ajuns la situația în care aceleași jocuri politice sunt perpetuate la infinit, fără a se produce însă schimbări de fond în ce privește mentalitățile. “Este o altă mascaradă, la care vom asista peste o lună de zile, din nou”, a catalogat situația democrat-liberalul Ovidiu Ciuhandu. Acesta a adăugat și că modul în care unii angajați din Primărie au fost amenințați că își vor pierde slujbele și felul în care s-a procedat denotă faptul că “fiecare din noi suntem şantajabili de o anumită putere”.

Viceprimarul PNL Dan Diaconu: “Majoritatea «Te termin» are toate mijloacele pentru a constrânge”

Ovidiu CiuhanduȘi viceprimarul liberal al Timișoarei, Dan Diaconu, a exprimat un punct de vedere referitor la situația creată în ședința de Consiliu Local de vineri, 6 iunie. Precizând că dorește să vorbească mai puțin despre situația particulară al cărei protagonist a fost a evocat, în termeni plastici, metodele de lucru ale actualei majorități, pe care a desemnat-o a fi majoritatea “Te termin”: “La 25 de ani de la Revoluție, o majoritate «Te termin» să câștige în Consiliul Local Timișoara mi s-ar părea o ruşine imensă. Majoritatea «Te termin» are toate mijloacele pentru a constrânge. E adevărat, cu majoritatea «Te termin», eu nu mă pot lupta, nu am mijloacele pentru o astfel de luptă. Aceasta se plimbă și pe coridoarele Primăriei, unde angajații nu au nicio vină pentru orgoliile dumneavoastră politice”.  

Democrația se deprinde la comandă politică?

În vreme ce consilierul local PDL Ovidiu Ciuhandu își expunea punctul de vedere, un grup de tineri, elevi de liceu, potrivit propriilor declarații, a început să scandeze “PDL, DNA”!. “Da, Sorin, strigăm imediat”, a răspuns prompt unei solicitări telefonice unul dintre membrii grupului. 

Puşti ce păreau a fi elevi de liceu au huiduit copios și într-o manieră concertată intervențiile consilierului local Ciprian Jichici, ale primarului Nicolae Robu și ale viceprimarului Dan Diaconu. 

Cu excepția unui singur reprezentant al grupului, tinerii nu au dorit să își decline identitatea. Nici să vorbească nici despre propriile convingeri și nici să specifice numele liceului la care învață, sub pretextul că nu doresc să implice numele instituției de învățământ într-o decizie de a participa la ședința de consiliu, opțiune pe care singurul membru al grupului care și-a susținut punctul de vedere a catalogat-o a fi una personală. “Încerc să îmi construiesc o opinie despre ideologiile politice în care să cred”, a declarat acesta, precizând că grupul de tineri cu care a venit este format din colegi de-ai săi de liceu și că pe o parte dintre aceștia i-a îndemnat personal să vină, pentru a asista la discuțiile din cadrul ședinței de Consiliu Local.

Îmi pare rău că au venit ca un grup comandat, pentru a susține idei pe care nu le cunosc: democrația, respectul reciproc, bunul-simț. A fi un om teleghidat, adică un robot, nu e o cinste. Aceasta denotă lipsa de conștiință”, a apreciat, cu amărăciune, referindu-se la modalitatea de manifestare, ca un grup organizat, a tinerilor liceeni, reprezentantul Asociației Seniorilor din Municipiul Timișoara, Nicolae Vlad

O altă persoană prezentă în sală s-a declarat, la rândul său, dezamăgită de modul în care le este solicitată unor copii implicarea, înainte ca aceștia să atingă vârsta deplinei maturități, în acțiuni politice coordinate. “Regret că unii dintre domnii consilieri au adus în sală elevi de liceu, mulți dintre ei nu cred că au 18 ani împliniți”, a declarat Ana Puican, adăugând că a sesizat personal momentul în care au fost primite telefoanele în urma cărora tinerii au scandat la comandă. “Nu cred că e corect ca la astfel de acțiuni să participe minori, care au lipsit de la școală pentru a fi prezenți aici”, a adăugat aceasta.

Am aflat de pe internet că azi vor avea loc schimbări majore în Consiliul Local și am decis să vin aici”, a declarat singurul licean care a consimțit să își exprime punctul de vedere referitor la situația din Consiliul Local și să își argumenteze decizia de a fi parte din grupul tinerilor care au scandat pe durata dezbaterilor…

Print Friendly, PDF & Email