Pe lângă institutele de cercetare agricolă, Ministerul Apărării a fost în ultimul deceniu o sursă perpetuă prin care Consiliul Judeţean şi Primăria Timişoara şi-au completat patrimoniul de clădiri şi terenuri, patrimoniu în cazul căruia exista un deficit cauzat tocmai de revendicările „originale” făcute în zona Timişoarei. Primăria Timişoara, care nu şi-a pus întrebări legate de felul în care un clan de baştani imobiliari, a ajuns să aibă peste 140 de clădiri în centrul Timişoarei, prin revendicări, a fost mult mai preocupată de câte imobile are Armata în zona centrală a municipiului, şi în prezent ar dori să obţină de la Ministerul Apărării tot ce se mai poate. Fost şef al Centrului Militar Judeţean, parlamentarul Niculae Mircovici spune că, în ciuda diverselor promisiuni, Armata nu a primit nimic în schimbul imobilelor şi terenurilor cedate Primăriei şi Consiliului Judeţean de-a lungul timpului.
Împroprietăriri extinse
Nu este niciun secret faptul că, spre deosebire de patrimoniul înstrăinat prin revendicări dubioase, Primăria Timişoara este de ani buni cu ochii pe patrimoniul Armatei, fiind vizate în special clădiri care au fost dintotdeauna ale M.Ap.N. – de la Spitalul Militar până la Centrul Militar Judeţean. Probabil, aşa s-a ajuns ca în domeniul municipiului să fie trecute şi terenuri care rămăseseră de drept ale Armatei. De pildă, pe ultima listă de proiecte de hotărâre de Consiliu Local ce urmează a fi aprobate la următoarea şedinţă de plen figurează şi unul care reglementează un „transfer invers” faţă de cele cu care Primăria ne-a obişnuit în ultimii ani. Astfel, prin acest proiect se aprobă trecerea din administrarea Consiliului Local al Municipiului Timisoara în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, a unui teren din Timisoara, în suprafaţă de 24.699 metri pătraţi.
Terenul nu este în niciun caz un cadou pe care îl face Primăria M.Ap.N., în contul terenurilor şi imobilelor luate de-a lungul anilor de la structurile militare, ci este unul pe care este obligată să-l dea înapoi, după ce a fost trecut nejustificat în patrimoniul municipiului, iar o unitate militară din Craiova, căreia îi aparţinea, prin structurile subordonate din teritoriu terenul respectiv, îl recuperează în urma unei plângeri formulate la adresa Primăriei. Rămâne de văzut dacă demersul va fi singular sau structurile militare vor face o verificare in extenso a terenurilor şi clădirilor pe care le au în Timişoara. În mod sigur, în urma unei astfel de verificări vor mai apărea surprize, pentru că nu de mult conducerea Primăriei a recunoscut, cam cu jumătate de gură, iar Curtea de Conturi a confirmat, că Municipalitatea timişoreană nu are în momentul de faţă o evidenţă corectă şi completă a patrimoniului său. De altfel, unii consilieri locali susţin că au cerut încă din ultimii ani ai mandatului Ciuhandu o evidenţă la zi şi completă a terenurilor şi imobilelor, fără ca solicitarea lor să primească un răspuns, lucru de natură să ridice semne de întrebare.
„Primăria să se orienteze spre mijloacele proprii”
„De pe urma acestor cedări succesive de terenuri şi imobile, structurile militare nu s-au ales cu nimic. Aceasta, deşi li s-au făcut diverse promisiuni. La nivel naţional s-a convenit ca, în privinţa patrimoniului Armatei, să se accepte cedarea doar a activelor care presupun cheltuieli mari de întreţinere şi administrare şi nu aduc profit. Însă în niciun caz nu s-a vorbit despre cedare gratuită, ci despre înstrăinare prin mijloace legale, iar sumele obţinute să fie folosite pentru dotarea structurilor militare”.
Niculae Mircovici, fost şef al Centrului Militar Judeţean Timiş
Fost şef al Centrului Militar Judeţean şi actual secretar al Camerei Deputaţilor, parlamentarul timişean Niculae Mircovici susţine că de-a lungul anilor au existat numeroase situaţii în care de la structurile militare timişene s-au luat suprafeţe mari de teren şi imobile, fără ca M.Ap.N. să primească ceva în schimb, în ciuda promisiunilor. „De pe urma acestor cedări succesive de terenuri şi imobile, structurile militare nu s-au ales cu nimic. Aceasta, deşi li s-au făcut diverse promisiuni. La nivel naţional s-a convenit ca, în privinţa patrimoniului Armatei, să se accepte cedarea doar a activelor care presupun cheltuieli mari de întreţinere şi administrare şi nu aduc profit. Însă în niciun caz nu s-a vorbit despre cedare gratuită, ci despre înstrăinare prin mijloace legale, iar sumele obţinute să fie folosite pentru dotarea structurilor militare. Până acum, deşi s-a spus că banii obţinuţi din valorificarea acestor bunuri vor rămâne la Armată, ei au acoperit diverse goluri bugetare”, precizează Niculae Mircovici.
Deputatul timişean mai spune că pretenţiile Primăriei de a-şi trece în proprietate imobile care au fost dintotdeauna ale Armatei, cum ar fi Spitalul Militar sau Centrul Militar din Piaţa Libertăţii nici nu pot fi luate în considerare. „ªi Primăria, şi Consiliul Judeţean să se orienteze spre mijloacele proprii, şi să nu mai caute în curtea vecinilor”, spune Niculae Mircovici.
Patrimoniu extins în defavoarea Armatei
În ultimii ani, deşi ar trebui să depună mult mai multe eforturi pentru desluşirea revendicărilor cu acte false, care i-au scos din patrimoniu în ultimii ani numeroase clădiri, Primăria Timişoara a părut tot mai interesată să-şi rezolve problemele legate de nevoia de spaţii luând noi imobile de la M.Ap.N.
Municipalitatea, nici în actuala formulă, nu a făcut un secret din faptul doreşte să intre în posesia mai multor clădiri ultra-centrale aflate în acest moment în proprietatea Ministerului Apărării, argumentul adus fiind că aceste clădiri nu ar fi folosite la capacitate maximă. Conform conducerii Primăriei, Municipalitatea a început deja demersurile pentru ca mai multe clădiri aparţinând M.Ap.N. să-i treacă în proprietate. „Timişoara trebuie să primească în patrimoniu clădiri care în acest moment ori nu sunt folosite la capacitate maximă, cum ar fi Spitalul Militar, sau sunt aproape neutilizate. Primăria Timişoara ca şi gestionar al patrimoniului, are mari probleme cu şcoli şi spitale. Avem aceste spaţii şi vom face demersuri şi presiuni, unele dintre ele centrale, şi cred că e normal ca acest patrimoniu să revină oraşului. Demersurile au început. Spitalul Militar nu este folosit la capacitatea la care ar putea fi folosit. Pe când în alte părţi plătim chirie la terţi sau avem cazuri de revendicări celebre”, preciza la sfârşitul anului trecut Sorin Grindeanu, actual deputat P.S.D., pe atunci viceprimar al municipiului. Din declaraţiile oficialilor Primăriei se dădea de înţeles că vizate de preluare de către Primărie sunt inclusiv clădirile Garnizoanei şi Centrului Militar.
În acelaşi timp, mai mulţi oficiali din M.Ap.N. au arătat că nu ar fi normală preluarea acestor clădiri din zona centrală de către Primărie, atâta vreme cât în ele funcţionează instituţii ale M.Ap.N., şi că ar fi de neconceput ca structurile militare să se mute cu chirie, în condiţiile în care aceste imobile sunt ale Armatei de pe vremea ocupaţiei austro-ungare.
Argumentul folosit de Primărie a fost că o parte din aceste clădiri, nefiind folosite, nu sunt întreţinute corespunzător şi reprezintă „o pată pe obrazul Timişoarei”, aşa cum s-a spus mereu până când, de exemplu, Primăria Timişoara a primit de la M.Ap.N. Cazarma „U”, din Piaţa Mărăşti. După care Primăria a vândut-o cu zece milioane de euro, bani cu care e greu de spus ce s-a realizat în municipiu. Cert este că şi acum clădirea arată tot la fel de dărăpănată, iar Primăria Timişoara pare să fi uitat brusc discursurile legate de „pata pe obrazul municipiului.”
Promisiuni uitate
Nu o dată, pentru a ceda terenuri sau imobile, structurilor militare li s-au făcut tot felul de promisiuni, de care ulterior s-a uitat, odată ce beneficiarii tranzacţiei au intrat în posesia bunurilor respective. De pildă, acum trei ani, prin intermediul unui acord dintre M.Ap. şi Primăria Timişoara, terenul şi imobilele din incinta fostelor unităţi militare de pe Calea Aradului şi strada Dimineţii (în total, peste şapte hectare) au fost preluate de Municipalitate, în vederea construirii de locuinţe colective A.N.L., în trei ani de la preluarea imobilelor. Consiliul Local Timişoara se obliga cu acea ocazie să treacă în domeniul public al statului şi în administrarea M.Ap., un procent de 33% din numărul de locuinţe realizate şi terenul aferent acestora. Primăria Timişoara justifica acest transfer prin faptul că se confruntă cu un număr mare de solicitări privind atribuirea de locuinţe, atât din partea familiilor evacuate din imobile retrocedate, din partea tinerilor, pentru locuinţe A.N.L., cât şi a altor categorii de persoane, iar Timişoara nu dispune de o locaţie, pentru a putea să satisfacă astfel de cereri.
Deşi Municipalitatea invoca, astfel, o situaţie de urgenţă, presantă, până la urmă acest proiect a rămas tot blocat, deşi în acest an a fost scadenţa termenului în care Primăria, atunci când a preluat terenurile de la M.Ap.N., a promis că se va demara construcţia imobilelor A.N.L.
Mai bine nu pare să stea situaţia nici la Consiliul Judeţean. Administraţia Judeţeană, după ce s-a împroprietărit cu terenul fostei unităţi militare din Giroc, vrea să-l folosească pentru un parteneriat public-privat legat de construcţia unui campus spitalicesc, cu o firmă americană, pentru care partenerii de peste Ocean vor asigura finanţarea, iar C.J. Timiş ar urma să contribuie cu terenul şi infrastructura. Problema e că mai mulţi consilieri locali susţin că nu s-au lămurit aspecte esenţiale legate de acest parteneriat, care trebuiau clarificate înainte de a începe orice fel de investiţii.
Chiar şi cu aceste obiecţii, C.J. Timiş a decis să demareze lucrările în zonă, aprobând în primă fază un proiect de hotărâre privind demolarea unor construcţii. Rămâne de văzut peste câţiva ani cu ce se va alege nu doar M.Ap.N., ci chiar judeţul Timiş de pe urma acestui proiect, în care se vine cu un teren valoros, ce a aparţinut Armatei.
Ultimele comentarii