Lucrări de Veronica Taussig, expuse în Sinagoga din Cetate

Veronica Taussig, o artistă austriacă originară din Timişoara, strănepoata unuia dintre co-fondatorii Comunității Evreiești din Timișoara, Ida Färber, se reîntoarce în oraşul natal cu o expoziţie care va fi găzduită de Sinagoga din Cetate.

 

Vernisajul expoziţiei intitulate Roots & Reflections / Rădăcini & reflecții, va avea loc joi, 10 august, de la ora 18, la Sinagoga din Cetate.

Veronica Taussig s-a născut în 1948, la Timișoara, dar locuiește și lucrează în Viena, din 1961, când a emigrat împreună cu familia. A fost dintotdeauna interesată de artă, este un colecționar pasionat de artă comtemporană și, după ce a împlinit 60 de ani, a debutat ea însăși ca artist. Expoziția de la Timişoara este cea de-a 14-a, după expoziţii organizate la Praga, Berlin, Viena,  Łódź, Budapesta, Varșovia și Sankt Petersburg.

Lucrările Veronicăi Taussig, realizate din poliuretan, aluminiu lăcuit și oțel, sunt influențate de tradiția constructivistă, dar includ, uneori, forme aproape organice. Artista duce de la distanță un dialog cu artiști precum Henri Matisse, Hans Arp, Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, El Lissitzky, Alexander Calder. Dialogul dintre sculpturile Veronicăi Taussig și arhitectura locului este esențial. Multe dintre aceste sculpturi, spune ea. se bazează pe jocul iluzoriu dintre gol și plin, dintre lumină și întuneric, absorbind, în același timp, fragmente din realitatea înconjurătoare. Grație culorilor lor foarte puternice, aceste obiecte populează cu adevărat spațiul pe care îl ocupă și îl umplu de energie.

Legătura familiei Veronicăi Taussig cu arta a fost una strânsă. Casa bunicilor era plină de picturi, iar fratele bunicului, Ármin Tardos-Taussig, a fost un talentat grafician care s-a mutat de la Timișoara la Szeged, în Ungaria, unde a fost organizată recent, chiar în sinagoga din oraș, o expoziție care i-a omagiat activitatea în artă. Străbunica ei, Ida Färber, a fost unul dintre co-fondatorii Comunității Evreiești din Timișoara și inițiatoarea cinelor de vineri.

Expozitie Veronica Taussig. Foto: David Lukas

Ideea expoziției a apărut după ce Veronica Taussig a vizitat Sinagoga din Cetate, proaspăt renovată. S-a revăzut, copil fiind, alături de mama, de bunica și de străbunica ei și atunci și-a spus că ar fi locul perfect pentru a avea o primă expoziție în Timișoara, așa că a contactat-o pe Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești, pentru a-i prezenta proiectul. A fost impresionată, spune ea, când în biroul Lucianei Friedmann, dintr-un portret de pe perete o privea, așa cum o făcuse cu decenii în urmă, chiar străbunica Ida Färber.

Este o mare bucurie pentru Comunitatea Evreiască din Timișoara să fie gazda acestei expoziției semnate Veronica Taussig, în superba Sinagogă din Cetate. Pentru cineva care a plecat din orașul natal încă de pe vremea când era copil e ca o călătorie în timp. Mergând pe urmele familiei, Veronica Taussig a redescoperit școli, străzi, parcuri, care ies încet-încet la lumină din amintirile încețoșate din copilărie. Unul dintre scopurile principale ale Comunității Evreiești din Timișoara este să păstreze moștenirea evreiască, dând tinerei generații șansa să cunoască și să prețuiască tot ce au lăsat cei de dinainte. Suntem foarte recunoscători că, prin arta ei, Veronica Taussig construiește un pod între trecut și prezent, între Timișoara și cei care au plecat de aici în lumea largă”, spune Luciana Friedmann.

Expoziţia Veronicăi Taussig va putea fi vizitată până duminică, 10 septembrie.

 

Print Friendly, PDF & Email