O sesiune de lectură și o dezbatere despre literatura minorității germane din Ungaria și România, organizate în cadrul proiectului Literatura salvată. Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România, va avea loc la Timişoara, la sfârşitul acestei săptămâni.
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Comunicare Vizuală Videovest şi coordonat de jurnalista Brînduşa Armanca, în cadrul unui proiect cultural în apelul European Echos, finanțat de Ministerul Culturii, derulat în perioada iunie-noiembrie, prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.
Proiectul Literatura salvată. Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România constă într-o sesiune de lectură și dezbatere despre literatura minorității germane din cele două țări, eveniment care va avea loc sâmbătă, 10 iunie, de la ora 18, la Casa Adam Müller Guttenbrunn, din Timişoara.
În cadrul aceluiaşi eveniment va fi prezentat filmul documentar În căutarea Hertei Müller, produs prin colaborarea a doi realizatori experimentați din România și din Ungaria. Acesta va reconstitui profilul din memoria comunității a unui nume de referință pentru literatura comunităților germane: Herta Müller, laureata Premiului Nobel pentru Literatură în 2009.
Masa rotundă, organizată cu acelaşi prilej, va fi centrată pe concepte ca rezistență culturală, dialog între generații şi influențe biunivoce. Contextul multicultural, pus în valoare de titlul de Capitală Europeană a Culturii purtat în prezent de Timișoara și Veszprém, va fi amplu analizat. Vor dialoga pe aceste teme și vor citi din creațiile lor invitații din țara vecină Angela Korb şi Robert Becker, coordonați de jurnalista Judit Klein, și gazdele Cenaclului Die Stafette, Henrike Brădiceanu-Persem, Bianca Barbu, Benjamin Burghardt, Lorette Brădiceanu-Persem și Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timişoara. Personalități culturale și elevi de la Liceul „Nikolaus Lenau” vor lua parte la schimbul cultural.
Ultimele comentarii