Paradă de filme germane, la Timişoara

Die UnsichtbareLa Timişoara va rula, timp de mai bine de cinci luni, o nouă serie de proiecţii de filme germane, intitulată „FilmparaDE“. Cea de-a patra ediție a deja cunoscutei serii de filme germane va deveni de această dată o paradă a filmelor germane actuale, ce va acoperi o gamă largă de teme.

 

Fie că este vorba despre comedii, ecranizări ale unor celebre romane sau drame, scopul seriei de filme este de a oferi o privire de ansamblu asupra scenei cinematografice germane din ultimul deceniu şi de a evidenția particularitățile filmului german”, spun organizatorii, reprezentanţii Centrului Cultural German Timişoara care organizează acest eveniment împreună cu Librăria Cărtureşti şi lectoratul DAAD din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara, având sprijinul Goethe-Institut.

Noua serie de proiecţii de filme germane – care vor rula prezentate în limba germană, cu subtitrare în limba engleză – va debuta în 23 octombrie, la ora 18.30, cu drama Die Unsichtbare, din 2011, în regia lui Christian Schwochow. Proiecția are loc în ceainăria Librăriei Cărtureşti, pe str. Mercy nr. 7. Filmul este povestea lui Fine Lorenz, o timidă studentă la Actorie, care îşi doreşte să atragă atenția, însă îi lipseşte încrederea de sine. În mod neaşteptat, ea este aleasă de renumitul regizor de teatru Kaspar Friedmann pentru rolul principal în noua sa piesă, Camille. Această propunere aduce multe schimbări în viața studentei, care până în acel moment părea a fi „invizibilă“. Dintr-o dată Fine trebuie să se dedice complet rolului şi să se identifice cu Camille, personajul auto-distructiv şi labil psihic. Regizorul îi cere tot mai multă renunțare la sine şi o împinge spre limita puterilor ei mentale şi fizice.

Seria de proiecţii de filme germane va continua, anul acesta, în 6 noiembrie, cu Barbara, un film din 2012, în regia lui Christian Petzold, în 13 noiembrie, cu Wer, wenn nicht wir (2011), în regia lui Andreas Veiel, în 4 decembrie, cu Der ganz große Traum (2011), în regia lui Sebastian Grobler, în 18 decembrie, cu Die Vermessung der Welt (2012), în regia lui Detlef Buck. Anul viitor seria de filme va continua după următorul program: 15 ianuarie – Finsterworld (2013), un film în regia lui Frauke Finsterwalder, 29 ianuarie – Was bleibt (2012), un film în regia lui Hans-Christian Schmid, 12 februarie – Love Steaks (2013), în regia lui Jakob Lass, 26 februarie – Alle anderen (2009), în regia lui Maren Ade, 12 martie – Scherbenpark (2012), în regia Bettinei Blümmer, 26 martie – Hotel Lux (2011), un film în regia lui Leander Haußmann, 9 aprilie – Das System – Alles verstehen heißt alles verzeihen (2011), în regia lui Marc Bauder, 23 aprilie – Die Tränen meiner Mutter (2008), în regia lui Aljandro Cardenas Amelio, şi în 7 mai – Westen (2013), un film în regia lui Christian Schwochow.

Print Friendly, PDF & Email