“Like-ul” de Crăciun nu ține loc de petrecere în familie

Un psiholog explică ce se întâmplă cu tinerii care tânjesc mai mult după like-urile de pe Facebook decât după petrecerea în familie

Dependenta FacebookCrăciunul este acea perioada din an în care avem nevoie să fim înconjurați de cei dragi și de iubirea lor, iar singurătatea este cel mai traumatizant mod de a ne petrece Sărbătorile, avertizează psihologii.

 

Cu toate acestea, sunt foarte mulți tineri care nu pot lăsa vechile obiceiuri din an, nici măcar pentru câteva ore, și aleg să își petreacă şi Crăciunul tot în mediul online, cu o falsă familie – lumea virtuală.

Psihologul Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, spune că mulți tineri urmăresc fotografiile prietenilor virtuali, în care aceștia par fericiți în familie, lângă pomul de iarnă și cadouri, iar această proiecție le adâncește și mai mult depresia. „Am observat, pe Facebook, din ce în ce mai puține fotografii în care tinerii erau în poze cu familiile și din ce în ce mai multe fotografii trucate, editate, în care aceștia apar singuri, dar îmbrăcați în Moș Crăciun sau în reni. Acest tip de comportament s-a sedimentat după ani întregi în care rețelele de socializare ne-au confiscat, la propriu, viața și nu mai putem concepe nici măcar sărbătorile în familie fără să fim conectați cu prietenii virtuali”, atenţionează Dan Ivănescu.

În opinia acestuia, tinerii conectați non-stop la Social Media vor valorifica și vor aprecia mai mult părerile unor oameni pe care nu îi cunosc și mai puțin în funcție de ce spun cei apropiați, cei care, indiferent de situația în care se află, sunt acolo lângă ei, cei care îi sprijină când au nevoie, îi ceartă când greșesc, îi țin în brațe când suferă și îi imping să meargă mai departe și să treacă peste toate greutățile: „Tinerii trebuie reconectați la valorile familiale și la ceea ce înseamnă nucleul familial, care stă la baza oricărui om. Metoda trebuie aplicată într-un mod cât mai calm, cu foarte multă răbdare și nu trebuie să excludem brusc realitatea virtuală la care sunt conectați majoritatea. Dacă i-am deconecta brusc, ar fi ca atunci când am deconecta un computer de la sursa de alimentare, iar toată memoria, toate reperele, vor fi prejudiciate”.

Psihologul Dan Ivănescu mai spune că, în acest caz, tinerilor trebuie să li se arate şi să li se explice că tehnologia și internetul sunt utile, dar fără oameni în jurul nostru, nu putem trăi. „Modul mai sănătos de a ne petrece Sărbătorile este alături de cei dragi, în sânul familiei, și nu într-o lume contrafacută”, mai spune Dan Ivănescu.

Print Friendly, PDF & Email