Lenauheimul serbează Fiii Satului

Sarbatoare Fiii Satului LenauheimLa Lenauheim, va avea loc a şasea ediţie sărbătorii Fiii Satului, care va fi însoţită şi de o Rugă, manifestări organizate de Primăria și Consiliul Locale împreună cu Asociaţia Şvabilor Originari din Lenauheim în Germania (HOG Lenauheim).

 

Manifestările, spun reprezentanţi ai Primăriei Lenauheim, sunt dedicate tuturor locuitorilor din comună, „fii ai satului care trăiesc în Romania şi, nu în ultimul rând, pentru fiii satului care trăiesc în străinătate”. Scopul acestui eveniment cultural, mai spun aceştia, este de a-i apropia pe unii de alţii, de a schimba idei şi de a promova Lenauheim-ul de astăzi, prin prezentarea şi transmiterea culturii şi mentalităţii foştilor locuitori şvabi către actuala populaţie care trăieşte în această comună.

„Portul popular românesc va fi purtat cu cinste și mândrie de tinerii din Lenauheim, la primirea invitaților, la însoțirea nașilor la Biserica Ortodoxă pentru oficierea slujbei religioase de Ruga satului și la spectacolul de dansuri populare. Prin grija Consiliului Local și al Primăriei Lenauheim, s-au achiziționat costume populare românești pentru toate cele trei localități, în cadrul proiectului «Dotare cămine culturale»”, spune Liliana Radomir, de la Primăria Lenauheim.

Tema simpozionului din acest an ne dă prilejul de a cinsti memoria eroilor căzuți în timpul primului război mondial prin susținerea de referate și depunere de coroane la monumentele eroilor aflate la Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică și Cimitirul Romano-Catolic.

O noutate în acest an, afirmă Liliana Radomir, este reprezentată de vizita grupului de dansuri populare şvăbeşti, din oraşul german Würzburg. Aceasta mai spune că Primăria Lenauheim, cu sprijinul HOG Lenauheim, doreşte iniţierea unui parteneriat între Muzeul Şvăbesc din Würzburg şi Muzeul din Lenauheim. „Primul pas este vizita grupului de dansuri şvăbeşti şi tipărirea unui pliant pentru Muzeul din Lenauheim în limbile română, engleză şi germană, cu fotografii din muzeu şi realizat de Asociaţia şvabilor bănăţeni din Germania şi HOG Lenauheim”, mai declară reprezentanta Primăriei Lenauheim.

Manifestările vor avea loc în zilele de 5 – 7 septembrie , după următorul program:

Vineri, 5 septembrie, de la ora 18, va avea loc un spectacol de muzică și dans cu Tinu Vereşezan și formația sa.

Sâmbătă, 6 septembrie, de la ora 10, după ce invitaţii vor fi primiţi, cu pâine şi sare, la Muzeul Nikolaus Lenau, urmează o serie de evenimente: un program artistic susţinut de copii din comună, un simpozion cu tema “100 de ani de la începerea Primului Război Mondial”, depunere de coroane la monumentul eroilor de la Biserica Catolică, apoi la monumentul eroilor de la Biserica Ortodoxă și la statuia lui Nikolaus Lenau, o întâlnire cu Asociația Pro Lenau, un spectacol susţinut de formația de dansuri populare germane din Wurtzburg, ziua încheindu-se cu o discotecă în aer liber.

Duminică, 7 septembrie, de la ora 10, va avea loc o slujbă religioasă la Biserica Catolică, urmată de deplasarea de la biserică la Cimitirul catolic, pentru depunere de coroane la sora poetului Nikolaus Lenau, o slujbă de rugă la Biserica Ortodoxă, după care va urma Hora rugii şi un spectacol de dansuri populare românești, susţinut de Cornel Briciu și formația sa.

Print Friendly, PDF & Email