Intelectuali de marcă ai Timişoarei pledează pentru vot, ca “poziționare a noastră în fața istoriei și a vieții noastre de zi cu zi”

Marcel Tolcea pledand penztru votO serie de exerciții de asumare publică și argumentată a opțiunilor proprii de vot venite din partea unor reprezentanți ai societății civile și a mediului academic au fost prilejuite de lansarea, sâmbătă, la Timișoara, a candidaturii Monicăi Macovei în cursa pentru alegerile prezidențiale.

 

Lansarea oficială a candidaturii Monicăi Macovei în cursa pentru alegerile prezidențiale a avut loc sâmbătă, la Timișoara, în incinta unui club amenajat în spațiul uneia dintre fostele Hale Fructus. În fața a numeroși susținători și reprezentanți ai societății civile din Timișoara, însoțită de revoluționarul Teodor Mărieș și de artista Mihaela Mihai, Monica Macovei și-a expus programul politic pentru România, structurat sub forma unui decalog. La evenimentul de lansare au fost prezenți, alături de Monica Macovei, și reprezentanții Societății “Timișoara”, precum și reputații scriitori și universitari timișoreni Mircea Mihăieș, Daniel Vighi, Marcel Tolcea și Viorel Marineasa și managerul Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, Marius Giura.

Într-un exercițiu concertat de declinare argumentată a propriilor convingeri și opțiuni de vot, fiecare dintre cei prezenți a pledat pentru ceea ce aceștia au expus a fi opțiunea Monica Macovei ca alternativă pentru apărarea statului de drept și „împotriva confiscării României de către o dictatură a hoților”.

Astfel, profesorul universitar și scriitorul Daniel Vighi a pledat pentru exercitarea dreptului democratic la vot, drept pentru cares s-a murit în Decembrie 1989, precizând că momentul noiembrie 2014 este ocazia oferită românilor de a acorda „un vot istoric împotriva unui vot util” și de a încredința soarta României unei persoane care nu negociază principii.

Votul nu e o simplă aplicare de ștampilă, ci este o poziționare a noastră în fața istoriei și a vieții de zi cu zi”, a declarat Daniel Vighi, care a menționat faptul că un sprijin consistent pentru candidatura Monicăi Macovei a venit, la Timișoara și pretutindeni în țară, din partea unor voluntari, „oameni devotați, apăruți din meandrele internetului, care s-au întâlnit în idei și idealuri. Sunt oameni care nu au alt contract decât susținerea cinstită și din suflet a candidaturii Monicăi Macovei la alegerile prezidențiale”.

La rândul său, unul dintre voluntarii care au organizat evenimentul de lansare a candidaturii Monicăi Macovei, Ioana Constantinescu, a declarat că „Monica Macovei a făcut treabă bună pentru noi la Bruxelles”, aceasta fiind ocazia care i se oferă „să facă treabă bună pentru noi și aici, în țară”.

În acești 25 de ani care au trecut am fost mereu nevoit să votez împotriva a ceva. Nu m-am alăturat până acum niciodată, în toți acești ani, niciunei mișcări politice și niciunui candidat. (…) E prima dată acum, când oferta Monicăi Macovei m-a stârnit să mă alătur echipei care o susține în Timișoara și în Banat”, a declarat şi arius Giura, managerul Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna.

Susținem un membru al Societății Timișoara, un laureat al Premiului Speranța al Societății Timișoara, cu convingerea că Monica nu ne va dezamăgi niciodată. Monica Macovei crede în valorile Proclamației de la Timișoara și în spiritul Proclamației de la Timișoara”, a relevat președintele Societății “Timișoara”, Florian Mihalcea, precizând că opțiunea pentru Monica Macovei este „o opțiune pentru ca spiritul Timișoarei să se extindă, așa cum ne-am dorit noi la începutul anilor 90”. „Monica e de-a noastră și noi suntem de-ai ei”, a mai declarat Florian Mihalcea, care a adăugat că, din calitatea sa de membru al Societății Timișoara, Monica Macovei știe că Revoluția începută la Timișoara în decembrie 1989 „nu a fost un circ ieftin, ci cel mai curat act de curaj făcut de poporul român în istoria sa contemporană”.

Monica Macovei Mihaela Mihai si Teodor Maries la TimisoaraRevoluționarul Teodor Mărieș a declarat, la rândul său, că „nu există în România partid mai mare decât partidul Proclamației de la Timișoara” și că, grație susținerii acordate de cei care cred în valorile și principiile Proclamației, Monica Macovei poate oferi României șansa de a-și recupera destinul din mâinile celor care i l-au confiscat acum aproape 25 de ani: „În 1990 s-au strâns milioane de semnături pentru susținerea Proclamației de la Timișoara”, a declarat Teodor Mărieș, adăugând că aceste semnături „au fost furate de Virgil Măgureanu (primul director al SRI de după Revoluție – n.r.), care i le-a dus lui Iliescu”.

Minunea acestei candidaturi e în credința ei (a Monicăi Macovei – n.r.). Monica crede în ceea ce face și în ceea ce crede face!”, a declarat revoluționarul Teodor Mărieș, care a reamintit că, în demersul său disperat, în care a recurs în mai multe rânduri la greva foamei și la sprijinul CEDO pentru a stopa prescrierea crimelor comise împotriva poporului român în timpul Revoluției din Decembrie 1989, a primit sprijin consistent din partea Monicăi Macovei, despre care a apreciat că este „adevăratul tanc pentru a împinge justiția română acolo unde trebuie să fie, pentru pedepsirea criminalilor, a hoților” și a tuturor celor care au deturnat cursul istoriei României, confiscându-i destinele.

Intelectualii trebuie să găsească în ei puterea de a evada din turnul lor de fildeș și de a se implica în destinul comunității, probând rezistență la dificultățile luptei politice, a opinat artista Mihaela Mihai. Aceasta a precizat că nutrește convingerea că „numai o femeie poate scoate România din marasmul în care se află ea astăzi”, situație generată de acumularea unor nereguli reziduale, din anii care au trecut și care „s-au așezat peste noi ca o lespede”. Aceasta Mai spune că Monica Macovei poate să ne readucă demnitatea pierdută: “Ea va trezi demnitatea României”.

Print Friendly, PDF & Email