Monica Macovei – întâlnire cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu intelectuali şi cu oameni de cultură timişoreni

Macovei (14)În cadrul întâlnirii pe care candidatul independent la prezidenţiale Monica Macovei a avut-o, vineri, la Timişoara, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului universitar, desfășurată la Salonul Vega al Bastionului timişorean, au fost dezbătute subiecte legate de importanța educaţiei și culturii în societatea românească. Printre cei prezenți la dezbatere s-au numărat preşedintele Societăţii “Timişoara”, Florian Mihalcea, universitarii timişoreni Brânduşa Armanca, Daniel Vighi şi Gheorghe Drăgănescu, şi directorul Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna, Marius Giura.

Referindu-se la efectul pe care îl poate avea asupra generaţiei tinere criza din educaţie, europarlamentarul Monica Macovei a precizat că educaţia şi cultura generală sunt domenii care influențează în mod semnificativ evoluția unei societăți şi a opinat că situația generată de cazul de plagiat dovedit al premierului Victor Ponta este “un exemplu distrugător pentru generaţia tânără”.

Monica Macovei a declarat că o posibilă soluție pentru rezolvarea crizei din educație o reprezintă redarea demnității cadrelor didactice, una dintre principalele posibile soluții în acest sens fiind procesul de depolitizare, care ar determina înlăturarea unei surse de presiune exercitate asupra cadrelor didactice, lăsând cale liberă pentru impunerea unor criterii de selectare valorică. Înlăturarea unei selecţii care ține cont de criterii oportuniste, pentru care reprezentanţii actualei clase politice au creat premise favorabile, va conduce la selectarea exclusiv pe criterii valorice, context în care “profesioniştii se vor simţi eliberaţi”.

În ce priveşte cultura, Monica Macovei a declarat că aceasta reprezintă “principalul vector de imagine al unei ţări”, situație în care, a apreciat ea, schimbarea intempestivă a conducerii Institutului Cultural Român de către premierul Victor Ponta, urmată de stoparea finanțării alocate ICR a generat serioase deservicii de imagine României.

Print Friendly, PDF & Email