Institutul Oncologic Timişoara, tot în blocaj

Deși în acest an au fost alocați din buget zece milioane de lei pentru realizarea Institutului Oncologic de la Timișoara, există posibilitatea ca banii să nu poată fi cheltuiți.

 

Se aşteaptă lămuriri

După cum s-a mai întâmplat și cu alte investiții mari din vestul țării, complicațiile generate de contestarea procedurilor de achiziție în cazul realizării Institutului Regional Oncologic suspendă demersurile legate de inițierea lucrărilor, și pun în pericol chiar suma alocată în acest an de la buget pentru acest proiect. Cele zece milioane de lei alocate de la bugetul Ministerului Sănătății, în acest an, pentru viitorul institut Oncologic de la Timișoara nu pot fi cheltuite deocamdată.

„La Institutul Oncologic suntem într-un blocaj în ceea ce privește procedura de achiziție pentru proiectare. Se așteaptă rezoluția de la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Am discutat cu toată comisia care se ocupă de această procedură de licitație și am stabilit un grafic clar al măsurilor pe care urmează să le luăm în viitorul apropiat, astfel încât să putem demara cât mai rapid construcția acestui centru de oncologie. Ministerul Sănătății a alocat deja zece milioane pentru acest centru, sper să-i și puteți folosi. Banii au fost alocați și în anii anteriori și s-au blocat în tot felul de contestații și tot felul de proceduri”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

La Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în procedura de atribuire a contractului pentru întocmirea documentației preliminare necesare construcției acestui obiectiv, a fost admisă plângerea unei firme contestatare. Aceasta cerea anularea raportului procedurii de atribuire şi a tuturor documentelor subsecvente și obligarea autorităţii contractante să reia procedura şi, în consecinţă, să continue procesul de evaluare, „analizând şi componenta financiară din oferta asocierii şi să emită un nou raport al procedurii cu respectarea documentaţiei de atribuire şi a legislaţiei în vigoare”. Ca atare, procedura trebuie reluată, lucru care arată că au existat deficiențe în organizarea procedurii de atribuire de către DSP Timiș.

 

Cifre îngrijorătoare

Eventuala pierdere a bugetului alocat în acest an pentru Institutul Oncologic Timișoara ar însemna o nouă tergiversare a acestei investiții, mai mult decât necesară pentru zona de vest. Asta, în condițiile în care Timişul rămâne unul dintre judeţele cu o incidenţă crescută a cazurilor de cancer. Aici apar anual peste 2.200 de cazuri noi de cancer, incidenţa anuală fiind de 335 de cazuri noi la 100.000 de locuitori. Tot în Timiş se înregistrează cea mai mare prevalenţă a cancerului din zona de vest – 25 la mia de locuitori, faţă de 24, în Caraş-Severin, 23, în Arad sau 17, în Hunedoara. De asemenea, Timişul este pe locul doi în regiunea Vest ca mortalitate cauzată de cancer. Aradul e primul loc, cu 245 de decese la 100.000 de locuitori, urmat de Timiş, cu 240 de decese la 100.000 de locuitori, Caraş-Severin, cu 239 de decese, şi Hunedoara, cu 218 decese.

În momentul de faţă, numărul bolnavilor de cancer înregistraţi în Timiş a ajuns la peste 14.000.  "Avem în Timiş o creştere lentă, dar continuă a cazurilor de cancer cu incidență mare a cancerului bronho-pulmonar. E un concurs de factori – stresul, radiațiile, poluarea și așa mai departe”, spune medicul pneumolog timișean Simona-Orieta Măceşanu.

În plus, marile spitale din vestul ţării, în care sunt trataţi bolnavii de cancer, se confruntă cu o criză de medici fără precedent. În judeţele Mehedinţi, Caraş-Severin şi Hunedoara mai există doar câte un singur oncolog, astfel că medicilor le este imposibil să se ocupe de toţi bolnavii care suferă de cancer. Din cauza salariilor mici, mulţi au optat pentru plecarea peste hotare. Astfel că mulţi dintre bolnavii de cancer din judeţele învecinate vin să se trateze la Clinica de Oncologie din cadrul Spitalului Municipal din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email