Primăria Timişoara, ofertată să cumpere cu 630.000 de euro clădirea fostului Spital Oncologic

Consilierii locali rămân în expectativă

Clinica Oncologie TimisoaraO familie de romi din Timişoara, proprietară a clădirii în care a funcţionat Spitalul Oncologic, a oferit-o spre vânzare Primăriei, cu suma de 630.000 de euro. Anunţul a fost făcut în şedinţa de joi a Consiliului Local. Consilierii au amânat luarea unei decizii.

Oferta îi pare Primăriei prea mare

În şedinţa de joi a Consiliului Local Timişoara, secretarul Municipalităţii, Ioan Cojocari, i-a anunţat pe consilieri că Monica Mihai, proprietarul clădirii în care a funcţionat Spitalul de Oncologie, de pe b-dul Mihai Viteazu, a făcut o ofertă Primăriei de cumpărare a imobilului. Femeia, care face parte dintr-o familie de romi, a cerut 630.000 de euro pe clădirea de 650 metri pătraţi.

Ioan Cojocari spune, citat de Mediafax, că, iniţial, familia de romi din care face parte şi Monica Mihai, a cerut Primăriei Timişoara 3,5 milioane de euro pe imobil, apoi, la cea de-a doua ofertă, a cerut un million de euro: “Iniţial, au venit cu 3,5 milioane de euro, după aceea cu un milion de euro. Acum au venit din nou. Oferta e de 630.000 de euro. Acolo sunt mai multe discuţii, sunt mai multe treburi în derulare”.

La rândul său, primarul Nicolae Robu spune că Municipalitatea ar putea fi interesată de această clădire, dar că suma solicitată de proprietar este mult prea mare: “Clădirea este în momentul de faţă într-o stare extrem de proastă, noi am mutat clinica. Dată fiind localizarea, ea ar prezenta interes, după părerea mea, şi am ajunge să îndepărtăm un proprietar care nu face chiar ce trebuie cu clădirile din zona centrală măcar dintr-un loc, dar 630.000 de euro este prea mult”.

Consilierii locali au decis să amâne această discuţie, până săptămâna viitoare când se vor întruni într-o şedinţă de plen extraordinară.

În clădirea de pe b-dul Mihai Viteazu, până la sfârşitul anului 2012, a funcţionat Spitalul de Oncologie din Timişoara. În decembrie 2012, spitalul a fost mutat în spaţiul fostului internat al Colegiului Tehnic “Ion I.C. Brătianu”, proprietatea Primăriei, după ce imobilul în care funcţiona unitatea spitalicească a fost retrocedat.

Mai multe familii de romi deţin sute de proprietăţi în centrul oraşului

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi – vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii –, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Print Friendly, PDF & Email