Institutul Francez din Timișoara invită publicul interesat la o serie de plimbări urbane, organizate sub numele de precum Plimbări Urbane: Revizitați Timișoara. Acestea promit un suflu nou în explorarea culturală a orașului.
Institutul Francez din România la Timișoara continuă să fie o forță motrice în viața culturală a orașului, iar seria de evenimente inovatoare precum „Plimbări Urbane: Revizitați Timișoara” demonstrează angajamentul lor de a aduce o perspectivă proaspătă și captivantă asupra patrimoniului cultural al orașului, în anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Evenimentele sunt gratuite, pentru oricine dorește să participe.
Seria de evenimente Urban walks: Revisiting Timisoara (Plimbări urbane: Revizitând Timișoara) propune o abordare inedită pentru explorarea orașului. „În cadrul acestor plimbări, participanții sunt invitați să experimenteze orașul ca pe un palimpsest cultural, în care trecutul și prezentul se întrepătrund într-un mod fascinant. Discuțiile și dezbaterile care au loc în timpul plimbărilor abordează forțele de reînnoire culturală, dezvoltarea contraculturilor și, totodată, oferă ocazia de a vizita atât locuri celebre, cât și locuri mai puțin cunoscute ale orașului, care reprezintă un patrimoniu al memoriei colective și al acțiunilor comunitare”, tarnsmit organizatorii.
Seria de evenimente debutează, pe 3 iulie, de la ora 10, cu o primă plimbare, organizată pe ntema Crafts & heritage (Meserii și patrimoniu). Punctul de pornire va fi în Piața Traian, iar punctul final: Sinagoga. Este o plimbare alături de Cătălin Sorescu, fondator al Muzeului Uneltelor, prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor din oraș.
Următoarea plimbare, pe tema În căutarea spațiului public, bva avea loc marţi, 4 iulie, tot de la ora 10, care are acelaşi punct de pornire şi acelaşi punct terminus. Ghid este Alexandra Trofin, directoarea Bienalei de Arhitectură Beta. „O plimbare de două ore prin străzile Timișoarei, în timpul căreia vom observa și vom discuta despre noile practici ale vieții sociale publice, despre designul spațiilor publice și dinamica evolutivă a memoriei colective a orașului”, spune aceasta.
Noi narative culturale este tema celei de a treia plimbări de miercuri, 5 iulie, de la aceeaşi oră şi pe acelaşi traseu. Ghid este Ana Maria Ursu, managerul Teatrului Basca. „Plimbându-ne și vorbind, experimentând orașul ca un spațiu cultural, vom discuta idei și probleme legate de forțele de reînnoire culturală, de dezvoltarea contraculturilor și vom vizita locuri de cultură renumite și mai puțin cunoscute. Această plimbare își propune să aducă în prim-plan ipoteza conform căreia activitățile culturale efervescente ale orașului de astăzi pot alimenta atât instrumentele, cât și politicile de design spațial, conservarea patrimoniului și spiritul civic”, spune Ana Maria Ursu.
Seria de evenimente inedite reprezintă doar un exemplu al angajamentului Institutului Francez din Timișoara în promovarea diversității culturale, spun reprezentanţii instituţiei: „Cu peste treizeci de evenimente anuale, inclusiv Noaptea Filosofiei, Festivalul Filmului Francez, Balul Popular de Ziua Franței și multe altele, Institutul Francez se implică activ în viața culturală și artistică a orașului. În prezent, institutul este partener în activitățile desfășurate în Timișoara, care este desemnată Capitala Europeană a Culturii în 2023 și coordonează renovarea Cinematografului Studio, care va deveni unicul cinema de artă al orașului.”
Partenerii francezi ai seriei de evenimente sunt: Institut français, Le Plus Petit Cirque du Monde, La Preuve par 7, YA+K, RDTA, Politopia.
Ultimele comentarii