Înscrierile pentru consiliile de administrație din unitățile de învățământ continuă

Primăria Timişoara anunţă că încă se fac înscrieri pentru consiliile de administrație din unitățile de învățământ până în 21 februarie.

 

Primarul Dominic Fritz a lansat, la începutul lunii, un apel deschis către cei care doresc să ia parte activă la schimbarea învățământului timișorean, devenind reprezentanții primarului în consiliile administrative ale grădinițelor, școlilor și liceelor din Timişoara. Astfel, fiecare grădiniță, școală, liceu are un consiliu de administrație, în care primarul are responsabilitatea de a-și desemna un reprezentant, alături de reprezentanții cadrelor didactice, părinților și ai Consiliului Local Timișoara.

Din punct de vedere juridic este o dispoziție de numire, nu o dispoziție de delegare, pentru că primarul nu are atribuții conferite de lege în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ. Astfel, persoana desemnată este împuternicită de primar să îl reprezinte, printr-un mandat, nu să îl înlocuiască în exercitarea vreunei atribuții”, menţionează Dominic Fritz.

În consecință, transmite acesta, va exista un protocol de colaborare semnat cu fiecare persoană în parte privind rolul asumat. De asemenea, încă de la depunerea candidaturii, fiecare aplicant își exprimă acordul cu privire la participarea la sesiuni de pregătire și întâlniri de lucru organizate de Primăria Timișoara privind activitatea lor în consiliile de administrație ale unităților de învățământ preuniversitar de stat, şi la  elaborarea de rapoarte și/sau notificări privind activitatea lor acolo.

Oficialii Municipalităţii mai spun că va exista un plan de activități în acest sens, care îi va include și pe reprezentanții Consiliului Local Timișoara și, desigur, dacă doresc, pe toți ceilalți membri ai Consiliilor de Administrație  ale unităților de învățământ, atât cadre didactice, cât şi părinți.

Până în prezent, anunţă reprezentanţii Municipalităţii, s-au înscris 80 de persoane care doresc să facă parte din Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ. Cei mai mulți, 43, sunt din sectorul de afaceri, urmat de sectorul educației. 61% dintre cei înscrişi au experiență de peste zece ani de colaborare în echipe, iar circa 30% au experiențe manageriale de peste zece ani.

Primarul Timişoarei mai spune că, evaluarea candidaturilor va fi realizată de către o comisie formată din reprezentanți ai societății civile cu expertiză în educație, alături de reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara și Consiliului Local Timișoara, după o metodologie dezvoltată de Asociația pentru Valori în Educație, care lucrează cu peste 170 de școli și grădinițe din întreaga țară, iar din comunitatea sa fac parte peste 611 directori de școli.

Măsura aceasta a fost, însă, criticată de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, care spune că este o decizie populistă şi poate fi chiar periculoasă: „E periculos pentru că cetățeanul numit, să spunem că e «doamna inginer X», răspunde inclusiv penal de consecințele deciziilor Consiliului de Administraţie. Dacă, de exemplu, se întâmplă un accident în școală și se constată că accidentul este urmarea neglijenței Consiliului de Administraţie, mai precis a votului decisiv într-o anume decizie a «doamnei inginer X»? Este doamna inginer X, persoană onorabilă, bine intenționată, pregătită să meargă la pușcărie pentru decizia Consiliului de Administraţie? Atrag atenția cetățenilor entuziaști să participe în Consiliile de Administraţie în numele primarului că se expun unor grave consecințe în caz de probleme.

 

Print Friendly, PDF & Email