Inițiativă USR pentru eliberarea mai rapidă a drumurilor de mașinile abandonate

Foto: USR Timiș

Senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi a depus la Parlament o inițiativă legislativă care va permite degajarea mai rapidă a drumurilor și parcărilor publice de mașinile abandonate de proprietarii lor. „Nu mai putem sta, în multe dintre marile orașe, cu mii de mașini abandonate pe drumurile publice”, spune acesta.

 

Proiectul inițiat de senatorul timișean, care are drept co-semnatari mai mulți parlamentari USR, a fost depus în procedură de urgență și prevede, printre altele, înăsprirea obligațiilor pentru proprietarii de mașini puțin folosite și scurtarea de la un an la șase luni a perioadei în care aceste vehicule pot sta în parcările publice, anunță USR Timiș.

Conform acestei propuneri legislative, care aduce modificări Legii 421/2002, privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, definiția termenului „vehicule fără stăpân” va fi modificată, pentru a include și acele vehicule înmatriculate în străinătate care până acum nu puteau fi ridicate, pentru că nu aveau numere de înmatriculare românești.

Inițiativa senatorului Nicu Fălcoi prevede că un vehicul va fi considerat abandonat dacă a fost lăsat pe drumuri/parcări publice mai mult de 6 luni fără ITP și asigurare RCA în vigoare, iar proprietarul nu a plătit impozitul aferent. În astfel de situații, autoritățile au obligația să înmâneze sau, în cazuri excepționale, să afișeze la adresa de domiciliu a proprietarului somația de plată, iar proprietarul are la dispoziție cinci zile de la primirea somației pentru a depune dovada achitării taxelor auto și a amenzilor, precum și dovada efectuării ITP-ului de către proprietar/deținător legal.

Numărul mare de etape pe care autoritățile sunt obligate să le parcurgă face, însă, ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la patru luni.

„Am considerat că e nevoie de aceste măsuri, pentru că nu mai putem sta, în multe dintre marile orașe, cu mii de mașini abandonate pe drumurile publice. Nu e vorba aici doar de aspectele de ordin estetic, ci despre faptul că vehiculele abandonate sunt adevărate focare de infecție și cresc riscul accidentelor rutiere”, explică senatorul Nicu Fălcoi.

Potrivit informațiilor consultate în faza de elaborare a proiectului, numai în București sunt aproximativ 3 000 de mașini abandonate identificate, dar încă neridicate de autorități.

Print Friendly, PDF & Email