Bătălia pentru eliberarea Timişoarei de sub ocupaţie otomană, reconstituită la Bastion

sah-la-regeUn joc de şah, cu piese umane, care reconstituie bătălia pentru eliberarea Timişoarei de sub ocupaţie otomană, în toamna anului 1716, va avea loc la Timişoara.

 

Muzeul Național al Banatului aduce în fața publicului o nouă ediție a proiectului Şah la rege, un spectacol inedit care va transpune, în cadrul unei partide de șah cu piese umane, confruntarea care a marcat un moment de cotitură pentru Timișoara și întregul Banat: cucerirea Timișoarei turcești de către armata prințului Eugeniu de Savoya. Eveniment de la care aniversăm în aceste zile 300 de ani.

Protagoniști ai acestei partide reale de șah îi vor întruchipa pe eroii bătăliei de atunci. Rolurile de pe tabla de șah vor fi interpretate de foarte tineri actori, elevi ai Liceelor „Carmen Sylva” și „Nikolaus Lenau”, din Timișoara, și de oaspeții lor, elevi din Elveția, sosiți în cadrul unui schimb intercultural. Scenariul și coloana sonoră live aparțin tinerilor barzi de la Peregrinii.

Peregrinii

Evenimentul, care va avea loc sâmbătă, o octombrie, de la ora 16, în curtea Bastionului Theresia, este organizat de Muzeul Național al Banatului și Consiliul Județean Timiș, cu sprijinul Asociației Culturale Pentagon.

 

Citeşte şi: Festivalul Baroc marchează 300 de ani de lumină pentru Timişoara 

 

 

Print Friendly, PDF & Email