În condiţiile în care telefoanele inteligente conectate la internet sunt omniprezente, Consiliul Judeţean Timiş continuă să investească în infochişcuri – revoluţionare prin 2001 sau 2002. Azi e greu de apreciat cine le mai foloseşte, ţinând cont că utilizatorii au informaţiile pe propriile telefoane.
Tehnologie „ultimul răcnet” de acum 17 ani
Prin 2001 au început să fie amplasate primele infochioşcuri pe domeniul public în Timişoara. Cu multiple probleme de soft şi funcţionare, unele dintre ele au rămas simple obiecte de decor, fiind defecte sau greu de consultat ori neactualizate. Între timp, omniprezenţa telefoanelor inteligente şi a tabletelor a făcut cu atât mai inutile aceste dispozitive, deloc ieftine. Cu toate acestea, infochioşcurile continuă să apară pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean, conducerea instituţiei având grijă să aloce în acest an sume pentru „lucrări montaj, instalare stradală şi alimentare energie electrică a şase infochioşcuri”, în cadrul proiectului „Muzeul Viu al Satului Bănăţean Csongrad – Timiş.”
Dacă în urmă cu mai bine de zece ani, când au apărut primele infochioşcuri, foarte scumpe de altfel, în Timişoara, la CJ Timiş, oportunitatea lor era justificată de accesul limitat la informaţie, în prezent, când astfel de informaţii pot fi accesate cu uşurinţă de pe orice telefon inteligent sau tabletă, este greu de înţeles utilitatea infochioşcurilor.
Fără a fi popularizate şi actualizate cu informaţii utile şi noi, respectivele infochioşcuri au avut o utilitate restrânsă în ultimii ani, iar în unele locaţii s-au defectat, fără a mai fi reparate. Un singur infochioşc de acest gen a costat atunci peste 7.000 de euro.
Utilitatea lor e pusă sub semnul întrebării, atâta vreme cât partea cea mai utilă – respectiv informaţiile administrative – nu diferă cu nimic faţă de informaţiile de pe site-ul Primăriei sau al CJ Timiş. Or, cum de obicei timişorenii de vârsta a treia au rezerve legate de utilizarea unor astfel de surse de informare, se presupune că proiectul este mai degrabă adresat tinerilor. Care însă pot accesa oricând site-ul Primăriei sau al CJ Timiş, mai ales că Timişoara este unul dintre oraşele cu cea mai mare ramificare a reţelei de internet.
Un buget cu multe aşteptări
Banii pentru infochioşcuri se numără printre primele alocări anunţate în proiectul de buget pe 2017 la CJ Timiş, un buget „al marilor promisiuni”.
„Evident că, ştiindu-se de unde a plecat Sorin Grindeanu, se aşteaptă ca în acest an să existe un buget peste aşteptări. Rămâne de văzut dacă va fi aşa, ţinând cont şi de faptul că amendamentele la proiectul de buget naţional care prevedeau bani pentru investiţii promise de mult pentru Timiş şi Timişoara au picat pe rând, cu ajutorul actualei majorităţi parlamentare. Se aşteaptă bani pentru centură şi o sală polivalentă, şi există speranţa să existe şi continuitate a finanţărilor, pentru că altfel rămânem cu ele într-un stadiu asemănător cu cel al spitalului neterminat de pa Calea Torontalului”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.
Ultimele comentarii