Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, anunță organizația Salvați Copii România, care atrage atenția asupra unui fenomen cu proporții dramatice: copii care mor înainte de împlini vârsta de un an, cel mai adesea din cauze ce pot fi prevenite sau tratate. În Timiș rata mortalității infantile e mai mare decât în Vaslui sau Teleorman.
Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature, mai declară reprezentanții Salvați Copiii. O treime dintre aceste decese, mai spun ei, pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante.
Rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016.
Harta mortalității infantile înregistrează, însă, diferențe enorme între județe ca Botoșani și Călărași, față de Cluj și București.
„Se remarcă un clivaj dramatic între județele vulnerabile socio-economic și județele cu un grad mai ridicat de dezvoltare și, prin urmare, cu un sistem medical mai bine dotat. Or, atunci când vorbim despre intervenția medicală la nou-născut, lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte. Astfel, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie”, atrag atenția reprezentanții asociației.
La polul opus sunt județul Cluj și Bucureștiul, cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii.
În Timiș s-a înregistrat o rată a mortalității infantile de 8,0 la mia de copii născuți vii, mai mare decât în județe precum, spre exemplu, Arad, Vaslui, Dolj sau Teleorman.
„Rata mortalității infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanța enormă dintre România și statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci și clivajele care există în țară. Sunt județe unde rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuți prin transfer, din întreaga țară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienței incubatoarelor. Este nevoie de o investiție constantă și consistentă în maternități”, explică Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.
Aceasta atrge atenția că România se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), spune ea, sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri. În țară există 23 de spitale de nivel 3, dintre care nouă sunt în București.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România: 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii. Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate sunt deja defecte și nu mai pot fi folosite.
Salvați Copiii România a identificat, de-a lungul celor șapte ani de campanie pentru reducerea mortalității infantile, mecanisme de finanțare care să acopere componenta de intervenție, pentru că salvarea vieților copiilor născuți prematur este o urgență. „Numai din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Organizația Salvați Copiii România a dotat maternitățile din România cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 euro”, transmit oficialii organizației.
Ultimele comentarii