În aceste zile Primăria Timişoara analizează Planul urbanistic zonal pentru investiţia centrului comercial şi rezidenţial care se doreşte a fi realizat într-o zonă centrală a Timişoarei, pe amplasamentul fostei Întreprinderi Poligrafice „Banatul”. În contrast cu vremurile apuse, când aici funcţiona una dintre cele mai profitabile întreprinderi ale Republicii Socialiste România, zona devenise în ultimii ani un focar de infecţie şi „cartier general” pentru boschetari.
Investiţie, după ani buni de conservare
Consilierii locali vor trebui să-şi dea acordul în viitoarea şedinţă de plen cu privire la planul urbanistic zonal menit să contureze ceea ce se vrea a fi Complexul Park Plaza, un ansamblu comercial şi rezidenţial, care să valorifice terenul fostei Întreprinderi Poligrafice Banatul, rămas în conservare.
Primăria şi-a pus propriile condiţii pentru a aproba viitoarea investiţie, respectiv alocarea unei cote din teren pentru drumul public de acces şi existenţa unei suprafeţe de minimum 16% din totalul parcelei cu spaţii verzi şi plantate, condiţie pusă şi de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş.
Acesta este, se pare, punctul final al poveştii fostei Întreprinderi Poligrafice Banatul, una dintre cele mai profitabile şi modern utilate poligrafii socialiste din estul Europei, dinainte de 1989. După privatizare, închidere şi o perioadă de conservare, fosta fabrică, terenul şi ce a mai rămas din clădiri au fost cumpărate de un investitor imobiliar şi revândute pentru ceea ce se dorea a fi un nou complex de retail şi spaţii de birouri.
La vremea tranzacţiei, agenţii imobiliari au dezvăluit că suma oferită pentru cumpărarea celor 24.000 de metri pătraţi a fost de ordinul milioanelor de euro, vânzarea fiind considerată una dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare din Timişoara post-revoluţionară.
Intenţia declarată a fost ca pe locul vechii tipografii să ridice o clădire cu 14 etaje, care să adăpostească birouri şi locuinţe rezidenţiale, însă din cauza crizei economice investiţia a fost pusă pe pauză, deşi se estimează că terenul fostei tipografii Helicon valorează între 300 şi 500 de euro metrul pătrat. Între timp, clădirile au devenit “cartier general” pentru boschetari, în 2012 fiind ridicate de aici la o singură razie câteva zeci de persoane, între care şi un sugar.
Anul trecut a fost depusă şi aprobată documentaţia pentru realizarea investiţiei complexului Park Plaza. Pe acest teren de aproape 23.000 de metri pătraţi se doreşte a fi ridicată una dintre cele mai înalte clădiri de locuit şi de birouri din Timişoara, cu peste 17 etaje, conform planului depus la Primăria Timişoara. Imobilul ar urma să aibă şi două nivele în subteran, pentru parcare. În proiect mai există construcţia unor clădiri de zece etaje şi amenajarea unui parc.
Din cea mai performantă poligrafie optzecistă rămâne doar amintirea
Conform planului urbanistic zonal, clădirile existente în zonă urmează să fie demolate, ceea ce înseamnă că fosta Întreprindere Poligrafică Banatul mai rămâne, probabil, doar în amintirile sutelor de angajaţi care lucrau pe vremuri aici şi a decreţeilor încântaţi de jocurile de masă cu sigla I.P.B. Între 1960 şi 1989, anii de glorie ai întreprinderii, aici munceau peste 1.000 de angajaţi, dintre care 200 numai la Secţia de tipărire a jucăriilor.
După 1990, fabrica a fost privatizată, iar pachetul majoritar de acţiuni a fost preluat de un grup olandez înfiinţat în 1990, prin cumpărarea mai multor tipografii si firme de ambalare din lume. Conform unor sindicalişti din fosta întreprindere, la privatizarea MEBO, pe cupoane, s-au vândut aproximativ 40% din acţiuni pe un preţ incredibil – aproximativ 60.000 de dolari, adică atât cât costă acum un apartament cu două camere într-un bloc comunist.
Ultimele comentarii