Franz Quint, de la Universitatea Karlsruhe, cetăţean de onoare al Jimboliei

Franz Quint. Sursă foto: Jimbo Blog

Primăria Orașului Jimbolia îi va conferi profesorului Franz Quint, prorector pentru Cercetare, Cooperare și Managementul Calității în cadrul Universității de Științe Aplicate din Karlsruhe, Germania – titlul de Cetățean de Onoare. Ceremonia de decernare a titlului va avea loc în 26 iulie.

 

Franz Quint s-a născut în 1965, la Jimbolia. Mama sa, Elisabeth, a fost profesoară de matematică la Şcoala Generală din localitate, iar tatăl, care poartă același prenume cu fiul, a fost tehnician constructor la Cooperativa Meșteșugărească „Viitorul“. Studiile primare şi gimnaziale le-a făcut în Jimbolia, iar apoi a urma Liceul „Nikolaus Lenau” din Timișoara. Studiile universitare au fost începute la Facultatea de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității Politehnica din Timișoara, dar finalizate la Universitatea din Karlsruhe, Germania, unde a emigrat, cu întreaga familie, în anul 1986. Dobândește diploma de licență în anul 1990 în Inginerie electrică, iar în 1997, la aceeași universitate, titlul de doctor inginer, obținând calificativul Summa cum laude.

Între 1990 și 1993 a fost cercetător la Institutul pentru Informație și Procesarea Datelor „Fraunhofer” din Karlsruhe. În perioada 1993-1997, la Universitatea din Karlsruhe (actualul Institut Tehnologic din Karlsruhe), a activat în cadrul unui proiect al Agenției Federale Germane de Cercetare. În perioada 1997-2002 a fost inginer de dezvoltare pe teme de comunicații digitale și procesarea semnalului radar la Daimler-Chrysler Aerospace din Ulm, companie care astăzi poartă denumirea Airbus. Începând cu 1999 a coordonat activitatea departamentului Algoritmi de procesare a semnalului digital. În anul 2002 este convocat ca profesor de telecomunicații la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe.

În 2015 a pus bazele unui program dublu de licență în domeniul informaticii de gestiune, desfășurat la Universitatea de Științe Aplicate din Karlsruhe și la Universitatea de Vest din Timișoara. Din 2021 este președintele TriRhenaTech, o alianță a universităților de științe aplicate din Alsacia, Elveția de Nord-Vest, Baden și Palatinat.

Este coautorul a câtorva zeci de articole de specialitate şi coautor al mai multor cărți prin care abordează teme diverse, aprofundate prin cercetare.

În 2018 a început o colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, printr-o vizită făcută de o delegație germană universității timișorene, acțiune inițiată de profesorul Quint. Au urmat schimburi de experiență între cele două universități, iar în 2012, Franz Quint a reușit să obțină o finanțare de 140.000 de euro pentru proiectul ProKaTim care are ca scop ajutarea studenților din cele două universități să dobândească experiență internațională. În 2015, Universitatea Politehnica din Timișoara l-a numit profesor onorific.

În 25 ianuarie 2024 Franz Quint a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler, pentru munca depusă în slujba științei, a relațiilor bilaterale româno-germane și, nu în ultimul rând, a întrămării identității bănățene.

„Deși are o carieră strălucită la nivel internațional, afecțiunea sa pentru Jimbolia nu s-a șters, ci poate fi identificată în revista anuală Heimatblatt Hatzfeld, al cărei redactor a fost timp de peste două decenii. A început în 1998 și a continuat această misiune până în 2019. Întreruperea a luat sfârșit anul acesta, fiindcă Franz Quint a reîmbrățișat rolul de element activ în păstrarea și perpetuarea culturii locale. Ediția din 2024 este dedicată împlinirii a 100 de ani de administrație românească în Jimbolia. Contribuția sa la această prestigioasă revistă reprezintă într-un fel și o materializare a activităților întreprinse spre binele jimbolienilor. De exemplu, în calitate de membru în conducerea asociației șvabilor jimbolieni plecați în Germania a fost implicat în evenimentele organizate de aceasta, de referință rămânând aniversarea a 250 de ani de la colonizarea Jimboliei, materializată atât la Ulm, cât și la Jimbolia”, Sergiu-Petru Dema, directorul Casei de Cultură a Orașului Jimbolia, care a scris Laudatio, text care va fi citit la ceremonia de cecernare a titlului de cetăţean de onoare al oraşului Jimbolia către Franz Quint.

 

 

Print Friendly, PDF & Email