Fost candidat la şefia CJ Timiş, condamnat pentru fraude cu fonduri europene

DNA Timişoara ar putea contesta decizia care prevede închisoare cu suspendare

Iosif IngrischUn fost candidat din partea UNPR la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş a fost condamnat la zâtrei ani de închisoare cu suspendare pentru fraude cu fonduri europene. Este posibil, însă, ca DNA Timişoara să atace decizia Tribunalului Timiş şi să ceară închisoare cu executare.

 

Trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii

În urma unei anchete a DNA iniţiate acum trei ani, omul de afaceri timişorean Iosif Ingrisch, fost director zonal al Lukoil şi candidat la şefia Consiliului Judeţean Timiş, a fost condamnat de către Tribunalul Timiş pentru fraude cu fonduri europene.

Conform sentinţei Tribunalului Timiş, pronunţată luna trecută, după un proces iniţiat în septembrie 2013, omul de afaceri a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru “săvârșirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, cu pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a desfăşura activităţi care implică obţinerea de fonduri din bugetul general al comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum și fonduri publice”.

Aceeaşi instanţă l-a mai condamnat, în cadrul aceluiaşi proces, la “un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (27 de acte materiale) şi a contopit pedepsele aplicate în pedeapsa cea mai grea, aceea de doi ani închisoare, pe care a sporit-o cu o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv un spor de un an închisoare, omul de afaceri fiind condamnat la trei ani închisoare, cu suspendare.

Iosif Ingrisch va trebui să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate şi pe parcursul termenului de supraveghere va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă. Pentru munca în folosul comunităţii condamnatul nu va fi plătit, putând presta respectivele servicii în cadrul societăţilor din subordinea Primăriei Timişoara – Horticultura sau Regia Autonomă de Transport. Decizia Tribunalului Timiş nu este una definitivă, putând fi atacată.

Miza, un proiect de modernizare a unei ferme din Otelec

În acest caz DNA Timişoara a dispus trimiterea în judecată în iunie 2013. Conform informaţiilor făcute publice atunci de procurori, o societate la care Iosif Ingrisch avea calitatea de asociat a accesat fonduri prin intermediul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit pentru proiectul „Modernizare fermă vegetală prin achiziție de utilaje agricole, localitatea Otelec, comuna Uivar, județul Timiș”, finanțat prin fonduri europene, prin Programul FEADR.
În proiectul a cărui finanțare o solicitase, pentru a beneficia de un punctaj superior în cadrul procedurii de evaluare, s-a inserat obligația societăţii de implementare a unui nou standard european privind calitatea semințelor prin achiziționarea unei instalații de tratare a semințelor. Ca urmare, APDRP a aprobat achiziționarea unor utilaje în valoare totală de 4.030.822 lei. Omul de afaceri a depus, spun procurorii DNA, o cerere de plată aferentă primei tranșe de finanțare, respinsă de către APDRP deoarece beneficiarul proiectului nu a dovedit achiziționarea instalației de tratat semințe. “Ulterior, pentru a obține, totuși, contravaloarea utilajelor achiziționate până în acel moment, Ingrisch Iosif a contestat decizia de respingere și, în susținerea contestației, a depus mai multe documente false. Concret, Ingrisch Iosif a remis unor inspectori din cadrul Corpului de control al Ministrului Agriculturii mai multe documente falsificate”, se arată în comunicatul DNA 

Pe baza documentelor, contestația a fost admisă, astfel că autoritatea contractantă a virat suma de 1.023.634,30 lei (echivalentul a 241.742,47 euro) în contul societăţii care derula proiectul, reprezentând o primă tranșă din finanțarea aprobată. APDRP s-a constituit parte civilă cu suma de 1.003.950,39 lei, reprezentând fonduri europene și bani de la bugetul de stat.
La doi ani de la trimiterea în judecată, Tribunalul Timiş a luat o decizie în acest process. Este posibil ca hotărârea instanţei să fie atacată de procurorii DNA, care să solicite închisoare cu executare. “Încă nu am luat o decizie în acest sens. Vom analiza motivaţia şi vom decide dacă se impune atacarea hotărârii Tribunalului Timiş”, ne-a declarat şeful DNA Timişoara, procurorul Tamas Shiffbeck.

Print Friendly, PDF & Email