Finanţare de zece milioane de euro, în pericol de a fi pierdută la Spitalul Judeţean din Timişoara

spitalul judeteanInvestiţiile în sistemul sanitar timişean, atât de necesare, se pot poticni în demersuri birocratice sau legate de complicaţii ale sistemului de achiziţie publică. Un exemplu în acest sens este proiectul de zece milioane de euro destinat modernizării ambulatoriului Spitalului Judeţean din Timişoara,  finanţarea fiind la un pas de a fi pierdută.

 

Licitaţii fără ofertanţi

Spitalul Judeţean din Timişoara ar putea pierde finanţarea din bani europeni pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate, dacă nu se prezintă nimeni la licitaţia de luna viitoare prin care se achiziţionează aparatură necesară acestui departament.

Luna trecută fost organizată o primă licitaţie internaţională şi niciun agent economic nu a fost interesat să furnizeze celui mai mare spital din vestul ţării aparatele de care are nevoie pentru ambulator, iar timpul până la care se mai pot achiziţiona aparatele este extrem de scurt. Conducerea spitalului se arată nedumerită cu privire la faptul că, deşi anunţul a fost postat pe portalul SEAP, unde a stat 100 de zile, nimeni nu s-a prezentat la licitaţia din  septembrie.

Proiectul în valoare de zece milioane de euro este cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, din care aproape 42 de milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă, urmând ca restul cheltuielilor să fie suportate de Consiliul Judeţean Timiş. Prin acest proiect se doreşte achiziţionarea unui RMN, a unui tomograf şi cumpărarea de ecografe, cardiotopografe, aparate de radiologie, roentgen, colonoscop, pentru fiecare specialitate. Aparatură destinată ambulatoriilor de la Spitalul Judeţean, de la Clinica de Chirurgie Plastică – Casa Austria, de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, de la secţiile Pediatrie, ORL copii şi adulţi şi Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Clinicii Bega.

Prin acest proiect, în total, la secţiile Spitalului Judeţean ar trebui să ajungă nu mai puţin de 228 echipamente performante. O parte vor înlocui aparatele uzate existente, iar altele vor ajunge în spital pentru prima oară.

Interpelări şi la Ministerul Sănătăţii

Pe această temă a fost realizată şi o interpelare către Ministerul Sănătăţii de către deputatul PNL de Timiş Cornel Sămărtinean, care menţionează că prima licitaţie organizată s-a încheiat, la mijlocul lunii septembrie, fără ca vreo firmă să depună o ofertă, deşi procedura s-a adresat inclusiv furnizorilor externi: “A doua licitaţie a început de curând, iar termenul este foarte strâns în condiţiile în care proiectul trebuie finalizat până la 31 decembrie 2015. In cazul nefinalizării nici a celei de-a doua licitaţii proiectul va fi declarat pierdut”.

În aceeaşi interpelare, care nu a primit încă răspuns de la Ministerul Sănătăţii, deputatul liberal arată că “sistemul sanitar din România se confruntă la ora actuală cu numeroase deficienţe care afectează în mod vizibil calitatea actului medical şi care arată faptul că nici la capitolul servicii medicale România nu se situează la un nivel corespunzător unei ţări membre a UE. În vederea stimulării eficienţei, calităţii şi accesibilităţii la servicii de sănătate performante, accesarea fondurilor europene destinate domeniului sanitar, mai ales la capitolul investiţii poate reprezenta soluţia salvatoare pentru sistemul medical din România.”

Ciudat, din acest punct de vedere, este faptul că administraţia judeţeană, deşi este direct implicată în proiect, nu pare să facă demersuri rezolvarea situaţiei. Consilierul judeţean PNL Georgeta Rus afirmă că nu-şi aminteşte să se fi discutat acest subiect în plenul CJ Timiş: “Oricum, nu s-a rezolvat nimic nici cu privire la solicitarea noastră de constituire a unei Comisii de specialitate care să se ocupe de relaţia cu spitalele care sunt în subordinea CJ Timiş. La CJ Arad există de mult timp o asemenea comisie.”

 

Print Friendly, PDF & Email