Aparatura pierdută la Spitalul Judeţean Timişoara, reportată pentru 2020

Mulţumiri pentru performanţă în plenul Consiliului Judeţean Timiş

spitalul-clinic-judetean-timisoaraDupă ce finanţarea europeană de zece milioane de euro pentru modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean a fost pierdută, Consiliul Judeţean Timiş transmite că sunt şanse ca dotarea în cauză să ajungă până în 2020. În acest sens s-a pregătit şi un acord de principiu al administraţiei judeţene, care deja a investit destui bani pentru amenajarea spaţiilor unde trebuia să ajungă aparatura care nu mai soseşte.

Un alt orizont de aşteptare

La sfârşit de an, Consiliul Judeţean Timiş a pregătit un acord de principiu care vizează continuarea demersurilor pentru recontractarea finanţării pierdute în proiectul care viza modernizarea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Judeţean. „Proiectul este trecut pe lista de priorităţi în vederea finanţării pentru perioada 2014 – 2020 şi vreau să fie votat pentru continuarea programului pe care l-am avut de finanţat în vederea realizării proiectului”, a declarat pe această temă preşedintele C..Timiş, Titu Bojin. Explicaţia logică ar fi că administraţia judeţeană a investit deja sume consistente pentru amenajarea spaţiilor în care urma să ajungă aparatura care nu mai vine, cheltuieli asupra cărora e posibil ca şi Curtea de Conturi să pună nişte întrebări. „Au început o parte din lucrările de construcţie şi o parte din lucrările de dotare cu mobilier, spaţiul nefiind schimbat rămânând pentru acelaşi tip de proiect şi de aparatură pe care o vom aduce. În acest moment se lucrează acolo şi sunt alocaţi banii din partea noastră. Trebuie să continuăm pregătirea spaţiului şi lucrările necesare care trebuie făcute acolo”, a mai menţionat Titu Bojin.

Deşi rezultatul nu a fost cel scontat, conducerea administraţiei judeţene a ţinut să le mulţumească managerilor de proiect : „Am făcut toate eforturile să fie o licitaţie corectă şi legală. A fost o licitaţie internaţională cu toate procedurile într-un termen destul de scurt. Mulţumesc nu pentru că s-a pierdut proiectul ci pentru că s-a stat zile şi nopţi întregi astfel încât să se poată derula licitaţia. Din păcate, pentru că termenul a fost foarte scurt şi datorită solicitărilor făcute medicilor din spital pentru aparatura din spital, o

aparatură de ultimă generaţie care încă nu s-a produs şi a căror valoare depăşeşte milioane de euro. Aceste aparate trebuie comandate, iar perioada lungă de realizare a acestora a făcut ca nimeni să nu se prezinte la licitaţie”, a mai precizat preşedintele CJ Timiş.

Opiniile legate de eficienţa gestionării procesului de achiziţie sunt împărţite însă. „Părerea mea este că, dacă se împărţea achiziţia pe mai multe bucăţi era mai uşor să se găsească ofertanţi. La o valoare aşa de mare, de ordinul milioanelor de euro, puţine firme se aventurează.O eventuală împărţire pe bucăţi ar fi facilitat procesul de atribuire”, crede medicul Gheorghe Nodiţ, fost director al Spitalului Judeţean Timişoara.

O investiţie de care Timişoara avea nevoie

Aproximativ zece milioane de euro, bani cu care trebuia să se modernizeze ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Timişoara, într-un proiect gestionat de Consiliul Judeţean Timiş, au fost pierduţi pentru că nu s-au găsit firmele interesate care să furnizeze aparatura aferentă investiţiei.

În septembrie a fost organizată o primă licitaţie internaţională, dar niciun agent economic nu a fost interesat să furnizeze celui mai mare spital din vestul ţării aparatele de care are nevoie pentru ambulator. Conducerea spitalului se arăta nedumerită de faptul că, deşi anunţul a fost postat pe portalul SEAP o sută de zile, nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. 

În noiembrie a fost organizată o a doua licitaţie, dar nici la această procedură nu s-a prezentat niciun agent economic. Caz în care finanţarea nu a mai putut fi accesată, pentru că expira termenul prevăzut de proiect.

Proiectul în valoare de zece milioane de euro era cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, din care aproape 42 de milioane de lei reprezintă suma nerambursabilă, urmând ca restul cheltuielilor să fie suportate de CJ Timiş. Prin acest proiect se dorea achiziţionarea unui RMN, a unui tomograf şi a unor ecografe, cardiotopografe, a unor aparate de radiologie, a unui aparat roentgen şi a unui colonoscop. Aparatura era destinată ambulatoriilor de la Spitalul Judeţean, de la Casa Austria – Clinica de Chirurgie Plastică, de la Clinica de Ortopedie şi Traumatologie, de la secţia Pediatrie, ORL copii şi ORL adulţi şi de la secţia Obstetrică şi Ginecologie din cadrul Clinicii Bega.

Print Friendly, PDF & Email