Dr. Adrian Streinu Cercel: „Rata de transmitere a HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40% la sub 5%”

Gravida in patRata de transmitere a infecţiei cu HIV de la mamă la făt a scăzut de la 40 la sută la sub cinci procente, existând şi zone unde această rată este mai mică de unu la sută, spune managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel.

 

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat, la o conferinţp organizată de Mediafax dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, că a scăzut de la 40 la sută la sub cinci la sută rata de transmitere a virusului HIV de la mamă la făt şi există zone în care această rată este mai mică de un procent. „Ne dorim să fie zero, pentru că ar exista această posibilitate, însă mai sunt multe de făcut până acolo”, mai spune Adrian Streinu Cercel.

Acesta declară că, în România, rata infecţiei cu virusul HIV în rândul populaţiei adulte se menţine scăzută, o creştere semnificativă fiind înregistată la începutul anilor 2000, pe calea principală de transmitere contactul sexual neprotejat. Potrivit lui Streinu Cercel, prezervativul reprezintă cel mai bun „vaccin” împotriva HIV, însă acesta este şi cel mai puţin folosit.

Managerul Institutului „Matei Balş” a mai spus că, din anul 2011, au fost identificate cazuri noi de infecţie cu HIV, cele mai multe fiind urmarea contactului sexual neprotejat şi administrării de droguri injectabile, care se concentrează în special la populaţia cu vârsta cuprinsă între 19 şi 29 de ani. „Începând cu anul 1990, România supraveghează evoluţia epidemiei HIV prin mai multe servici puse la dispoziţia populaţiei. Numai în 2014 au fost efectuate 251.521 de teste, din care 0,66 la sută au fost teste pozitive”, afirmă dr. Streinu Cercel.

El a precizat că, din punct de vedere al incidenţei SIDA, în 2013 au fost identifiate la copii 0,28 de cazuri la o sută de mii de locuitori, iar la adulţi, 1,74 cazuri la o sută de mii de locuitori. Din punct de vedere al incidenţei HIV, la copii au fost identificate 0,37 cazuri la o sută de mii de locuitori, iar la adulţi, de 2,54 cazuri la o sută de mii de locuitori. „Practic, vorbim de foarte puţini copii în prezent, piramida vârstelor persoane infectate cu HIV/SIDA arătând foarte bine”, a adăugat Streinu Cercel.

Conferinţa dedicată Zilei Mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA, marcată la nivel mondial în data de 1 decembrie, este organizată de agenţia de presă Mediafax, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” şi Centrul Român HIV/SIDA.

La nivel mondial, 35,3 milioane de persoane trăiesc cu HIV/SIDA, în timp ce aproximativ 7.000 de persoane sunt infectate zilnic.

Print Friendly, PDF & Email