Companii mari de echipamente outdoor renunţă la puful de gâscă şi raţă produs prin jumulirea animalelor de vii

Rezultatul survine după o campanie intensivă dusă de Vier Pfoten de-a lungul a cinci ani

gaste jumulite Foto Vier PfotenCâteva dintre cele mai mari companii producătoare de echipamente şi îmbrăcăminte outdoor, precum North Face, Patagonia, Mammut, Jack Wolfskin şi Vaude, şi-au luat angajamentul de a elimina din produsele lor puful de raţă şi gâscă, obţinut prin jumulirea animalelor de vii după ce sunt îndopate forţat în fermele de foie gras.

 

”Industria de foie gras a pierdut în faţa deciziei Northface de a se distanţa de aceste cruzimi, precum îndoparea forţată şi jumulirea gâştelor şi raţelor de vii. Alături de alte brand-uri mari care deja şi-au luat acest angajament, avem astăzi un mare producător de îmbrăcăminte şi saci de dormit care ridică standardele de bunăstare a ani­malelor la nivel global”, declară Ga­briel Păun, director de campanii Vier Pfoten International.

Industria produselor outdoor folo­seşte tone de puf provenit de la milioa­ne de gâşte şi raţe. Lanţul de producţie este vast şi prezintă o serie de puncte nevralgice. Ca să afli exact de la ce fermă provine puful dintr-o canadiană, pantalon sau sac de dormit este aproape imposibil, lanţul implicând crescătorii, ferme, abatoare, companii de trans­port şi spălătorii specializate. Mai mult, pentru a şti dacă produsul respectă normele de siguranţă, companiile de echipamente outdoor ar trebui să dea dovadă de transparenţă.

Vier Pfoten spune că a făcut cerce­tări şi că a căpătat de-a lungul anilor o ex­perienţă vastă legată de industria pufului. Com­paniile de echipamente outdoor au fost informate şi li s-au adus în atenţie cele mai bune practici în do­meniu pentru a asigura bunăstarea ani­malelor.

Gabriel Păun cataloghează acest angajament drept unul istoric, dar spune că eforturile companiilor legate de protecţia animalelor nu sunt toate la acelaşi nivel şi nici la fel de transpa­rente. ”Următorul nostru obiectiv este de a obţine un sistem de trasabilitate transparent şi sigur, agreat de toate companiile din domeniu. Un pas impor­tant este să lucrăm cu toate categoriile de furnizori pentru a ne asigura că pu­ful provenit de la animale îndopate for­ţat sau jumulite de vii va fi exclus din producţie. Vom sprijini companiile de echipamente outdoor să elimine cruzi­mea asupra animalelor din acest lanţ de producţie şi să creeze sisteme de trasabilitate solide, care să dovedească faptul că produsele lor nu conţin puf din fermele care practică cruzimea asu­pra animalelor”, afirmă Gabriel Păun.

Jumulirea animalelor de vii este o practică de o cruzime excepţională. În timpul acestei activităţi, animalele sunt adesea rănite, iar rănile sunt cusute fără anestezic. De-a lungul vieţii, un animal poate fi jumulit de circa trei – patru ori.

Pentru a fi îndopată forţat, fiecărei păsări i se introduce în esofag un tub de hrănire. Prin acesta  este in­trodus cu forţa un amestec de porumb fiert şi grăsimi, cu un burghiu acţionat manual sau printr-un sistem hidraulic. Siste­mele mecanizate asigură hră­ni­rea for­ţată a unui animal în două – trei secun­de, permiţând unui singur anga­jat să hră­nească 400 de gâşte sau raţe pe oră.

Ungaria şi Polonia sunt cei mai mari producători de puf de gâşte din Europa, state urmate de Franţa, Ger­mania şi Marea Britanie. Franţa este însă cel mai mare producător de puf de raţă, urmată de Germania, Ungaria, Marea Britanie şi Olanda.

Gabriel Păun anunţă că această campanie a Vier Pfoten împotriva prac­ticilor de îndopare forţată şi jumulire a animalelor de vii vine în întâmpinarea dorinţei consumatorilor care vor să se asigure că produsele pe care le cumpă­ră nu provin de la animale chinuite astfel. În acest sens, Vier Pfoten a creat o „listă pozitivă” a acelor produ­cători care evită astfel de practici. Lista este folosită deja de numeroase super­marketuri pentru a-şi verifica furni­zorii de carne de pasăre.

Print Friendly, PDF & Email