Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, discutate la nivel european

Anunţă ministrul Sănătăţii

Analiza sangeCosturile pentru noua terapie a hepatitei C, de care ar putea beneficia din toamnă şi bolnavii din România, trebuie discutate la nivel european, pentru o abordare unitară, până acum niciun pacient din UE neavând acces la terapie, afirmă ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

 

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, admite că în România nu s-a ajuns la terapii noi. „Acum vorbim de actualizarea permanentă a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. În toamnă vom avea o listă de medicamente compensate finalizată. Evident principala problemă, ca la orice tratament inovator, este cea legată de costuri. Căutăm soluţii legate de costuri, dar cred că este o problemă care excede cadrul României. Este o problemă care trebuie tratată la nivel european. Există ţări cu posibilităţi de cumpărare mai mari, altele mai reduse. Sigur că abordarea trebuie să fie una comună. Mi-aş dori să fie o discuţie la nivelul Uniunii Europene şi cu precădere pentru ţările care au cea mai mare incidenţă şi care pot crea probleme în toată UE”, a declarat, zilele acestea, citat de Mediafax, ministrul Sănătăţii, prezent la Ambasada Italiei, cu ocazia lansării de către Fundaţia Renaşterea a programului naţional de prevenire şi conştientizare a problematicii hepatitei în România.

Potrivit oficialului din Sănătate, interesul autorităţilor este acela de a asigura acces la tratament pentru pacienţii din România. „Cred că fiecare patologie trebuie abordată în mod special şi cu o strategie aplicată pe fiecare direcţie. A fost o greşeală că a fost abordat totul la nivel general. Hepatita nu poate fi abordată la un loc cu oncologia. Trebuie să avem gândire diferenţiată şi stategie bine gândită pe partea de hepatită. De multe ori, ruralul este cel mai afectat”, a adăugat Nicolae Bănicioiu.

Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, profesor dr. Adrian Streinu Cercel, a ţinut să precizeze că pentru prima dată România va avea Registrul naţional pentru hepatopatiile virale, anunţând că ministrul Sănătăţii a semnat ordinul pentru înfiinţarea acestuia. „Acesta reprezintă piatra de temelie în construcţia noi strategii privind eradicarea în cinci-zece ani a celor două virusuri, hepatita B şi hepatita C”, a explicat, citat de Mediafax, Adrian Streinu Cercel.

Potrivit medicului, pentru virusul hepatitic B, România are un instrument foarte important, respectiv vaccinarea, care trebuie susţinută pentru imunizarea întregii populaţii.

Dr. Streinu Cercel mai spune că vaccinarea împotriva hepatitei B a început în 1995 şi a dus în 15 ani la scăderea incidenţei de la 9 – 10 la sută, la 3 – 4 la sută. „Virusul hepatitic C nu recunoaşte un vaccin în spate. Dar avem în spate o modă a tatuajelor, piercing-ului, sex neprotejat. În momentul de faţă, discutăm de medicamente direct active, care au un rezultat foarte bun din punct de vedere al vindecării. Vindecare funcţională din punct de vedere al hepatitei B şi în termeni reali pentru virusul hepatitei C. Niciun efort pentru a atinge aceste două deziderate nu este prea greu pentru a nu putea să-l punem în aplicare. Cred că trebuie să ne îndreptăm şi spre autorităţile locale”, mai spune Adrian Streinu Cercel.

Conferenţiar dr. Liana Gheorghe, şef de clinică la Institutul Clinic Fundeni, a spus că, la nivel mondial, la fiecare 30 de secunde se pierde o viaţă din cauza hepatitelor B şi C. În România sunt 900.000 de persoane care au virusul hepatitic B şi 650.000 cu virusul hepatitic C, iar cei mai mulţi au fost infectaţi înainte de 1990 sau până 1995.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, a spus că în sfârşit se vorbeşte despre un tratament care vindecă: „Este primul tratament din ultimii ani care vindecă. Un tratament care poate eradica o boală gravă. Şi tot pentru prima dată, un grup de lucru la nivel european se va ocupa de acest tratament”. Marius Savu a precizat că, până în toamnă, se va finaliza noua listă de medicamente compensate, iar noua terapie pentru vindecarea hepatitei C este în atenţia autorităţilor.

Print Friendly, PDF & Email