Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş a deschis dosar penal pentru promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război. Acţiunea penală a fost pusă în mişcare după ce un revoluţionar a sesizat că, într-un magazin din centrul Timişoarei, au fost puse în vânzare obiecte cu numele şi imaginea fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu şi cu fosta stemă comunistă.
În 6 noiembrie, timişoreanul Corneliu Vaida, fost revoluţionar, a sesizat Poliţia Locală Timişoara că la un magazin de pe strada Alba Iulia sunt puse în vânzare, în vitrine, obiecte artizanale cu numele şi imaginea fostului dictator comunist Nicolae Ceauşescu şi ale soţiei acestuia, Elena Ceauşescu, dar şi cu fosta stemă comunistă a ţării.
“La 35 de ani de la Revoluția noastră, revoluția «lor» e pe cale să se înfăptuiască, zi după zi! S-a ajuns încet-încet la bagatelizarea Revoluției din ’89 – prin varii metode, până la încurajarea nostalgicilor comuniști, ăia cu «înainte era mai bine», care nu se mai sfiesc să-și proclame aprecierea față de fostul regim, atât pe paginile personale sau pe pe grupuri din social-media, ori – mai nou – prin magazine reale sau on-line. (…) Pentru că eu unul nu am uitat de ce am ieșit în Decembrie 89 pe stradă… Pentru că eu unul, nu am uitat nici frigul, nici rafturile goale ale magazinelor, nici programul TV de doua ore/zi , nici… Pentru că prietenul meu, Mihai Apro – împușcat de cei ce trebuiau să-l apere –, a fost ars la crematoriu în București şi este fără de mormânt – nu mă lasă… Pentru ca dor atât amintirile, cat şi realitatea cotidiană, oglindită într-o nenorocită cană de faianță! E Decembrie şi e frig în Timișoara…” spune Corneliu Vaida.
În 14 noiembrie, Poliţia Locală a redirecţionat cauza către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş. Cercetarea este făcută de Serviciul de Investigaţii Criminale care, în 9 decembrie, a încadrat fapta la cauze penale, invocând articolul 5 din OUG 31/2002.
Ultimele comentarii