Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, salută decizia de prelungire carantinării zonei metropolitane Timișoara şi spune că aceasta se impune pentru a preveni un colaps al sistemului sanitar. Şi că ea a fost luată de la Bucureşti din cauza blocajului din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, la care s-a ajuns pe fondul politizării subiectului privind carantinarea.
„Îmi pare rău de incertitudinea prin care timișorenii au trecut în acest weekend și am un respect uriaș pentru eforturile până la limită pe care mulți le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timișoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Alte variante de a opri creșterea rapidă a ratei de infectare din păcate nu există”, transmite primarul Dominic Fritz.
Acesta spune că propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş luată sâmbătă, 20 martie, de a continua carantinarea doar pentru o parte din zona metropolitană era ilogică și de neexplicat: „Politizarea carantinării aici, la Timișoara, a dus la blocajul din CJSU și de aceea decizia a fost luată de către Guvernul României, prin ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o și decis-o acum două săptămâni, pentru Timișoara și toate cele patru comune periurbane.”
Dominic Fritz mai spune că a atras atenția în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş că modul în care se iau deciziile privind carantinarea este viciat și lipsit de asumare şi anunţă că îl susține pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în inițiativa lui de modificare a algoritmului de carantinare: „Măsurile luate trebuie să fie clare, logice și predictibile”.
Primarul Timişoarei declară că este nevoie ca autorităţile locale să îşi concentreze toate forțele pe o campanie puternică de vaccinare: „În Timișoara vor funcționa (de marţi, 23 martie – n.r.) toate centrele de vaccinare și cu dozele noi vom deschide 20 de fluxuri în plus față de cele existente. Tot marți voi prezenta două proiecte-pilot, împreună cu Ministerul Sănătății, care ne vor permite să accelerăm și mai mult viteza de vaccinare și testare.”
În același timp, spune Dominic Fritz, şi Timişoara are nevoie urgentă de un program național de susținere pentru afacerile afectate de măsurile de carantinare: „În curând vor fi și alte localități în aceeași situație și suntem datori să susținem economia cu măsuri care ajută rapid.
Dezbinarea pe care o vedem în acestă pandemie este dureroasă, dar nu am niciun dubiu că, după ce se va termina, și se va termina, ne vom regăsi unii pe ceilalți în proiecte care ne duc înainte.”
Ieri, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a decis prelungirea carantinei pentru încă 72 ore pentru Timișoara și comunele Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc, Dumbrăvița, cu aplicabilitate din 22 martie, ora 0. Măsura a fost luată ca urmare a situației existente în Timișoara și comunele limitrofe, unde rata de incidență a infectării cu Sars-Cov2 este ridicată, şi din cauza gradului de ocupare a paturilor ATI pentru pacienţii covid, care a atins capacitatea maximă.
Această decizie, transmitea DSU, a venit ca urmare a neîntrunirii numărului minim de voturi în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș care să permită adoptarea unei hotărâri pentru prelungirea carantinei, în pofida recomandărilor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Timi și ale Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Ultimele comentarii