Dominic Fritz, despre carantinarea Timișoarei: „Doar așa putem evita intrarea într-un scenariu pandemic cu consecințe economice și sociale și mai rele”

Foto: Petre Cojocaru

După decizia Comitetului Județean de Situații de Urgență Timiș ca de luni, 8 martie, Timișoara, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița să intrre în carantină, pentru 14 zile, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că „a tras frâna de urgență cu inimă grea”. Și le cere politicienilor despre care spune că „încearcă să extragă capital politic din acest moment dificil pentru Timișoara” să nu se joace cu viețile oamenilor.

 

Cu o inimă grea, am tras astăzi frâna de urgență. După ce am văzut cifrele, proiecțiile, rapoartele, am votat pentru măsuri mai restrictive, adică pentru carantinarea zonei metropolitane, inclusiv Timișoara, începând cu noaptea de duminică spre luni. Am fost 30 din cei 38 prezenți în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru această decizie. Nu sunt genul de politician care se ascunde în spatele unor comisii și comitete. Sunt acel gen care-și asumă hotărârile și urmările lor; cu orice risc politic”, a transmis azi primarul Dominic Fritz, pe pagina de Facebook, după ce Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș a decis intrarea în carantină a Timișoarei și a zonei periurbane.

Dominic Fritz reamintește că Timișoara este municipiul cu cea mai mare rată de infectare din țară și că, fără măsuri mai restrictive, vor suferi și mai mulți oameni: „Medicii spun că noua tulpină se răspândește foarte repede și simptomele sunt mai severe, că spitalele sunt pline, că sunt din ce în ce mai mulți bolnavi care au nevoie de oxigen de înaltă concentrație. Situația e cea mai gravă de când a început pandemia. Dacă nu intervenim acum vom avea, din nou, un Paște departe de unii de alții.”

Primarul Timișoarei transmite că știe că e multă furie și neîncredere în rândul populației, „că e un adevărat iad pentru copiii școlari, pentru părinți, pentru HoReCa, pentru angajații din afara zonei metropolitane care trebuie să ajungă la lucru și pentru antreprenori, pentru toți cei care vrem să ne bucurăm de primăvară și de oamenii dragi”, dar că decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost luată pentru că „doar așa putem evita intrarea într-un scenariu pandemic cu consecințe economice și sociale și mai rele”.

Dominic Fritz mai spune că, pentru a suplimenta eforturile de control al pandemiei a discutat astăzi cu colonelul Valeriu Gheorghiță, șeful Comitetului Național pentru Vaccinare, pentru ca Timișoara să primească  mai multe doze de vaccine și susține că a primit promisiunea de sprijin.

De asemenea, Dominic Fritz anunță că a discutat și cu vicepremierul Dan Barna și cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui, pentru ca toți cei afectați de restricții să fie sprijiniți financiar: „Propun, printre altele, o scutire din impozitul pe venit pentru luna în care o localitate este în carantină”.

Dominic Fritz afirmă că sunt mai mulți care încearcă să extragă capital politic „din acest moment dificil pentru Timișoara”, făcând referire, cel mai probabil, la declarația lui Alin Nica, președintele liberal al Consiliului Județean Timiș, care a anunțat că nu este de acord cu carantinarea „fără discernământ” a Timișoarei și a zonei periurbane. „Îi avertizez să nu se joace cu viețile oamenilor și le cer să înceteze să transmită mesaje care ar putea duce la nerespectarea măsurilor recomandate unanim de medici și adoptate azi de CJSU. Iar nerespectarea acestor măsuri o vom plăti toți, fie într-o carantină de și mai lungă durată, fie în vieți omenești. Problema cea mai mare este că nimeni nu mai vorbește despre pandemie la vârful statului român. Distanța între ce este în stradă, între discursul politic și ce se întâmplă în spitale nu a fost niciodată mai mare. Din păcate, am văzut multe vieți pierdute din cauza unor jocuri politice de moment. Nu vreau să se întâmple același lucru în mandatul meu de primar al Timișoarei. Avem nevoie de o nouă dezbatere națională despre gestionarea acestei pandemii. Necesitatea carantinării Timișoarei trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toți”, mai transmite Dominic Fritz.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, consideră decizia de  carantinare a Timișoarei și a zonei periurbane ca fiind soluția minimului efort pentru administrația locală. Acesta anunță că va solicita, la centru, alocarea unui număr suplimentar de vaccinuri și compensație financiară pentru operatorii economici afectați de restricții.

Comitetul Județean de Situații de Urgență Timiș a decis azi că de luni, 8 martie, Timișoara, Moșnița Nouă, Ghiroda, Giroc și Dumbrăvița vor intra în carantină, pentru 14 zile.

Direcția de Sănătate Publică Timiș anunța că astăzi, în județ, rata de infectare la o mie de locuitori este 5,48, în Timișoara este 7,49, la Ghiroda – 6,63, la Dumbrăvița – 10,28, la Giroc – 10,56, iar la Moșnița Nouă – 11,26.

 

Citiți și: Alin Nica: „Nu sunt de acord cu carantinarea fără discernământ a Timișoarei și a zonei periurbane”

Print Friendly, PDF & Email