Primul pas spre dezvoltarea zonei metropolitane Timişoara – Arad

Nicolae Robu Marilen Pirtea si Gheorghe Falca (o) Foto Costi DumaTimişoara şi Aradul au bătut palma pentru un viitor comun. Se doreşte dezvoltarea unei zone metropolitane care să cuprindă cele două oraşe.

 

La Timişoara a avut loc, ieri, conferinţa Dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara, organizată de Universitatea de Vest din Timișoara, în contextul lansării documentului strategic România competitivă.

În urma dezbaterilor, primarii celor două municipii au semnat o rezoluție numită Arad și Timișoara, privind împreună spre viitor, care are ca motto: „Împreună, două mari orașe cosmopolite Arad și Timișoara, pentru o nouă metropolă europeană competitivă, în vestul României”.

Conform acestei rezoluţii, administrațiile se angajează să lucreze la dezvoltarea metropolitană comună, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori și creșterea calității vieții acestora, se arată într-un comunicat de presă al UVT.

Prin acest proiect se are în vedere un model multipolar de dezvoltare integrată, axat pe performanță și specializare inteligentă, capabil să valorifice oportunitățile și să genereze standarde ridicate de trai și competitivitate internațională. Iniţiatorii proiectului anticipează beneficii și avantaje pentru zona de dezvoltare metropolitană Arad – Timișoara.

Prioritățile comune vor fi:

dezvoltarea metropolitană comună din punct de vedere economic, social și teritorial, având ca țintă atingerea unei populații de un milion de locuitori;

profilarea pe domeniul științei și tehnologiei, ca viitor brand al zonei de dezvoltare metropolitană comună Arad -Timișoara;

creșterea calității vieții locuitorilor din zona de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara;

creșterea mobilității și conectivității în zona de dezvoltare metropolitană comună Arad-Timișoara, în regiune și Europa;

dezvoltarea și specializarea inteligentă, valorificând avantajele competiționale ale Regiunii Vest, în acord cu Strategia Regională de Specializare Inteligentă.

Urmează să fie realizat un Masterplan pentru dezvoltarea zonei metropolitane comune Arad – Timișoara.

Evenimentul a fost rezultatul comun al eforturilor depuse de instituții locale, regionale și naționale, având loc în cadrul ERMAS 2016 – Conferința Științifică Anuală a Economiștilor Români din Mediul Academic din Străinătate. ERMAS 2016 se desfășoară în perioada 1-3 august, iar sfera participanților este formată din economiști români afiliați unor universități străine / instituții de cercetare din afara țării, precum și colegi ai acestora care activează în România. Inițiative similare au fost implementate cu regularitate în alte țări europene, cum ar fi Franța, Germania, Grecia sau Ungaria”, se mai arată în comunicatul UVT.

Print Friendly, PDF & Email