Doar maşini vechi în parcul Ambulanţei Timiş

ambulantaDin cauza licitaţiilor eşuate la nivel naţional şi a problemelor legate de demersuri de achiziţie mai vechi ale Ministerului Sănătăţii, care au ajuns şi în atenţia unor compartimente ale DNA, de ani de zile nu s-a reuşit să se mai ducă nicio ambulanţă nouă în Timiş. Parcul auto este învechit, iar maşinile se defectează des.

 

Probleme vechi şi noi

Bâlbâielile în serie legate de licitaţiile pentru achiziţia de ambulanţe la nivel naţional şi anchetele cu privire la contracte mai vechi de achiziţie de autoutilitare de acest tip de către Ministerul Sănătăţii au făcut ca în Timiş să nu mai ajungă de ani buni nicio ambulanţă nouă. Aşa că reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Timiş trebuie să se descurce cu un parc auto vechi, cu maşini care se defectează periodic.

“Ambulanţele sunt toate vechi, doar în urmă cu trei ani ne-a mai fost repartizată o ambulanţă ceva mai nouă. Majoritatea au kilometraje între 360.000 şi 500.000 de kilometri şi se strică foarte des. Scoatem una din service, mâine se strică şi o ducem iar cu altă problemă. Au existat acele sincope la nivel naţional cu licitaţiile eşuate, a fost şi un control al Curţii de Conturi pe această temă. Sperăm că în urma demersurilor făcute, să se definitiveze achiziţia de ambulanţe noi, care se derulează doar la nivel naţional şi să ajungă şi în Timiş maşini noi”, ne-a declarat şeful Serviciului de ambulanţă Timiş, dr. Leonida Iancu.

Acum sunt active 72 de ambulanţe pe tot judeţul, multe, cu kilometraj foarte mare, care sunt folosite non-stop pentru urgenţe.

În urmă cu câteva zile, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI, dr. Raed Arafat, a declarat că procedura de licitaţie pentru noul acord cadru referitor la ambulanţe este în derulare. 

“La acest moment este în derulare procedura de licitaţie, realizarea caietului de sarcini şi licitaţia pentru noul acord cadru referitor la ambulanţe. A fost o întârziere de care toată lumea ştie, dar acum lucrurile sunt în făgaşul lor normal, este o comisie mixtă de la Sănătate, de la Interne, care lucrează pe această procedură, aşa că sperăm ca anul acesta să o finalizăm cât mai urgent, după care să înceapă achiziţiile ambulanţelor. Având în vedere întârzierile ce au fost în ultimii ani – şi au fost întârzieri foarte serioase, pentru că nu am realizat acordul cadru cum a trebuit în ultimii patru ani – cel mai probabil în primul an între 200 şi 300 de ambulanţe vor trebui şi pentru Ambulanţă şi pentru SMURD” a precizat Raed Arafat. Rămâne de văzut câte din aceste maşini vor ajunge şi în Timiş.

Intenţia ar fi ca în fiecare an să se crească numărul de ambulanţe achiziţionate, până se va înlocui complet parcul auto, ultima analiză făcută la nivel naţional arătând că parcul şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins 7-8 ani, cu uzură maximă.

 

Suplimentare de posturi necesară

Pe lângă problemele legate de parcul auto învechit, Serviciul  de Ambulanţă Timiş se confruntă şi cu problema personalului. În urmă cu cinci ani, din cauza măsurilor de austeritate şi restructurare venite pe fondul crizei, Serviciul de Ambulanţă al judeţului Timiş a pierdut 100 de posturi. În momentul de faţă Serviciul de Ambulanţă ar avea nevoie de cel puţin 55 de posturi în regim de urgenţă, respectiv 20 de asistenţi şi 30-35 de şoferi. Posturi vacante sunt scoase la concurs în fiecare lună, însă nevoia serviciului nu este acoperită, iar medicii de pe ambulanţă lucrează peste norma prevăzută.  

“Din fericire s-a acceptat acest program de gărzi, şi se plătesc orele suplimentare. Aşa că, deşi există un deficit evident de personal, deocamdată îl acoperim cu ore suplimentare”, spune Leonida Iancu.

Cu toate că se spera mult de la ajutorul oferit de sistemul de voluntariat, în momentul de faţă, deşi sunt 80 de persoane înscrise cu contract de voluntariat, doar 18 dintre acestea oferă sprijin efectiv la acţiunile de intervenţie în caz de urgenţă.

Print Friendly, PDF & Email